Radikalt skandinavisk kjøkken – Restaurant Eriksson

Publisert

Robert Johansen fra Ålesund har vært med på å starte imponerende mange restauranter og delikatesseforretninger i sitt unge liv. Nå har han slått seg til ro i Horizonte urbanisasjonen utenfor Torrevieja, hvor han driver Restaurant Eriksson.     

Robert Johansen fra Ålesund har vært med på å starte imponerende mange restauranter og delikatesseforretninger i sitt unge liv. Nå har han slått seg til ro i Horizonte urbanisasjonen utenfor Torrevieja, hvor han driver Restaurant Eriksson.     

Robert er utdannet kokk fra Hotel Continental i Oslo, hvor han tilbrakte sin læretid ved ærverdige Annen Etasje. Der ble han godt kjent med det franske kjøkken, og han fikk opplæring av noen av landets beste kokker.  

Etter hvert fikk den unge kokken lyst på nye utfordringer, og startet delikatesseforretningen Gutta på Haugen, i ettertid har han vært involvert i en rekke andre lignende forretninger. Deretter var han med og startet Kjøkken og Bar på Youngstorget, og restauranten Sult og baren Tørst på Grunerløkka. Alle tre stedene er fortsatt populære i den norske hovedstaden.    

– Vi hadde også planer om å starte en nattklubb som skulle hete Kåt, meningen var at vi skulle dekke menneskets primærbehov, men det ble det aldri noe av. Isteden reiste jeg til Fosnavåg, hjembygda til faren min, og startet fisk – og skalldyrrestauranten Maki. Senere startet jeg en tilsvarende restaurant med samme navn i Ålesund. Filosofien var fisk og skalldyr rett fra havet, forteller Robert.

Fra Nordpolen til Alicante
Restaurantgrunderen tok seg så etter hvert jobb som kjøkkensjef på Hotel Rica Park i Ålesund. Han klarte liksom ikke å slå seg til ro, nye utfordringer ventet. Gjennom kjøkkensjefjobben på Rica Park, fikk han muligheten til å være med et amerikansk filmteam og lage reklamefilm for Ford på Nordpolen, der lagde han mat i 65 minus grader. Etter oppdraget på Nordpolen, fløy Robert rett til Alicante for å kikke på et restaurantprosjekt, året er 2002.

– Valget var ganske enkelt. Det var over 30 varmegrader når vi landet i Alicante, jeg kom fra minus 65 på Nordpolen. Prosjektet jeg skulle kikke på var restauranten Ole Bull i Villa Martin. Jeg sa umiddelbart ja til å være med å bygge den opp. Jeg rakk også å starte brasseriet Bleu i Cabo Roig, før jeg i 2005 fikk et tilbud om å være med å starte Norges første Hard Rock Cafe på Karl Johan, erindrer Robert.

Bygge og bo
Men det ble vanskelig å tilpasse seg Norge igjen, dessuten hadde Robert fått seg spansk samboer og en liten datter under det første oppholdet i Spania. Savnet av familien og det behagelige klimaet ble for stort, han måtte nedover igjen.

Da han etter noen måneder kom tilbake til Spania, ble han kontaktet av noen svensker som lurte på om han ikke kunne tenke seg å hjelpe dem med å bygge opp Restaurant Erikson, det kunne han. Etter noen måneders hardt arbeid var stedet i full drift, da åpnet Robert restauranten Denicos i San Miguel, som han driver fortsatt den dag i dag.

Så etter en stund ringte svenskene fra Restaurant Erikson igjen, nå lurte de på om han ikke kunne tenke seg å ta over hele restauranten, Robert var aldri i tvil, han hadde uansett et ønske om å roe seg ned.

– Jeg har ei lita datter, og en sønn på seks måneder, og til sommeren skal jeg gifte meg. Jeg hadde et ønske om å roe meg ned, det har jeg nå gjort. Her skal jeg bygge, bo og bli feit, sier Robert fornøyd.

Radikalt skandinavisk kjøkken
På Restaurant Erikson satses det på radikalt skandinavisk kjøkken. Det vil si en radikal gjenspeiling av de skandinaviske mattradisjonene. Det skal være sunt, godt og hjemmelaget. Ferdigmat har mesterkokken ikke noe til overs for, og posemat har ingenting på hans kjøkken å gjøre.

– Her vil det aldri bli laget fish and chips eller Yorkshire pudding, heller ingenting som kan minne om fast food. Det er nok av kjønnsløse internasjonale restauranter her i området. Alle serverer stort sett det samme, jeg tror at det er restauranter med sjel som overlever i det lange løp, sier Robert.

På Erikson opereres det med to menyer. Det er husmannskost på dagtid, og en annen mer eksperimentell meny på kvelden. Her serveres hjort, reinsdyr og kaviar fra Bottenviken. Her er islandsk torsk og norsk laks, og marinert sild i alle varianter.

– Jeg henter mye råvarer fra Skandinavia. Fisk og skalldyr for eksempel, holder en langt høyere kvalitet oppe i det kalde nord, enn her nede. Her er vannet for varmt, havets delikatesser vokser for fort. Ost og melkeprodukter får jeg fra La Mancha, og vanlig kjøtt henter jeg som regel fra Navarra. Kjøttet fra Nord-Spania holder høyere kvalitet, her nede er det for tørt og varmt, dyra trives ikke så godt i denne varmen, forklarer Robert.

Costa Blanca et U-land
Robert har som sagt spansk samboer som er god til å lage mat, og han vet at det spanske kjøkkenet holder høy standard, og at landet produserer råvarer av høy kvalitet. Men han er ikke imponert av matkulturen på Costa Blanca.

– Matmessig er Costa Blanca et U-land, det har masseturismen og utstrakt bruk av ufaglært arbeidskraft sørget for, alt skal være billig. Spania produserer vin og andre råvarer av meget høy kvalitet, men det hjelper ikke så lenge kunnskapen mangler, og det gjør den dessverre i stor grad her på Costa Blanca, forklarer Robert.

– Norsk tradisjonell mat presentert på moderne vis, er i vinden om dagen. Det er litt tilbake til røttene liksom. Erikson er en skandinavisk restaurant, som skal lage mat folk forbinder med noe. Min filosofi er enkel; jeg satser på god hjemmelaget mat, basert på gode og ferske råvarer. Jeg lager mat slik jeg tolker råvarene, og jeg har fått gode tilbakemeldinger på det. Dessuten er det viktig å gjøre det man tror på 100 %, hvis ikke kan man like godt gi opp med en gang, fortsetter han.

”Det nye kjøkkenet”
Ifølge restaurantsjefen er ikke lenger det franske kjøkkenet så internasjonalt dominerende, det har på mange måter stagnert. De siste 30 årene har kokkene reist mye, og tatt med seg nye tradisjoner utenfra. Det asiatiske kjøkkenet har for eksempel stadig stigende popularitet.  

Robert husker godt kokkene på Continental kom hjem fra utenlandsreiser med nye og spennende oppskrifter i kofferten. Det var slik ”det nye kjøkkenet” ble skapt. Kokkene kombinerte fremmede matkulturer med de tradisjonelle norske, det er gamle tradisjoner kombinert med moderne impulser.

Den norske kokken har også stor sans for det han kaller for moderne matlaboratorium, som for eksempel spanske El Bulli, som flere ganger er kåret til verdens beste restaurant, her blir kokekunsten omgjort til vitenskap, og kokkene er blitt internasjonale verdensstjerner.  

Love all, serve all…
– Man kan godt leke og eksperimentere, men man må jobbe også. Jeg tror for øvrig ikke på å tjene seg brårik innen denne bransjen, man må heller bygge seg opp over lang tid. Konkurransen er stor, men vi satser på god kvalitet til fornuftige priser. Man kan nesten alltid gå ned på pris, men aldri kvalitet, sier Robert.

Restaurant Erikson serverer lunsj og middag hver dag, og har skandinavisk talende personell. Men det betyr ikke at restauranten bare har skandinavisk klientell, den har også mange engelske, hollandske og spanske gjester.

– Denne restauranten driftes på de samme verdiene som Hard Rock Cafe. Der var mottoet love all, serve all. Alle er like velkomne, og alle får samme service, avslutter Robert Johansen før han tar fatt på kveldsskiftet…    
     

 

   

   
   
 
          

 

                   
 
              

       

 

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...





Nyttig å vite:

Relevante nyheter