Protesterer mot spansk i skolen

Publisert

Tusener lærere og representanter fra fagforeningene demostrerte sammen med politikere mot spansk høyesteretts avgjørelse som bestemmer at minst 25% av undervisningen på skoler i landet skal foregå på spansk (kastillansk).

Flere tusen møtte opp i sentrum av Barcelona for å demonstrere mot domstolens avgjørelse. Demonstrantene mener 25% spansk er for mye. De vil ha enda mer katalansk på skoler i sin region. Demonstrasjonen gikk fra Plaza Tetuan frem til Ciutadella parken.

Bruker barn og ungdom for å holde liv i ideen om løsrivelse fra Spania

Blant de som ledet demonstrasjonen var representanter fra Omnium Cultural. Organisasjonen som sto sentralt da katalanske politikere overførte penger til Omnium for “kulturelt arbeide”. Midlene endte i steden opp til å kjøpe annonser på Facebook for å øke støtten for en løsrivelse fra Spania og annet arbeide knyttet til en løsrivelse fra Spania. Flere politikere og ledere i Omnium ble fengslet knyttet til dette.

Lærere som snakker spansk må skolen må rapporteres

I November ble det avslørt at regionale myndigheter i Katalonia via internt dokument krevde at skal aktiviteter også utenfor selve læreplanen foregå på Katalansk ved påbud. Dette inkluderer utflukter i regi av skolen samt «comedor, ordningen hvor barna får bli på skolen hvor de får mat og kan ta en siesta midt på dagen. I notatet ber man om å bli varslet om noen av de ansatte snakker spansk til barna i steden for det reginale språket.

Ignorer spank lov og domstoler

Spanjoler flest er mektig lei av katalanerne som “.. alltid skal ha særbehandling…”. Dette siste tilfellet hvor man ikke vil respektere høyesterett er et av mange tilfeller.

I Katalonia valgte politikerne å ignorere den spanske grunnloven i det man arrangerte valg om løsrivning fra Spania, noe grunnloven ikke tillater. Katalanerne har hele tiden hatt muligheten til å samle politisk støtte fra andre regioner for å eventuelt endre på grunnloven men valgte heller å ignorere den.

Politiske ledere i Katalonia ble også tiltalt for å ha brukt rådhus og offentlige bygg for partipolitiske formål. I lang tid hang man opp bannere som beskrev fengslede katalanske ledere som politiske fanger, ofre for en fasistisk stat.

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Nyttig å vite:

Relevante nyheter