Prinsessen “frikjent”, ektemannen fikk 6 års fengsel

Publisert

Prinsesse Cristina av Spania er frikjent for skatteunndragelse men likevel bøtlagt. Ektemannen Iñaki Urdangarin er derimot dømt til seks år og tre måneders fengsel for bedrageri. Prinsessen er ikke funnet skyldig i brudd på den spanske straffeloven, men må likevel betale et «sivilt» erstatningskrav på 265.000 euro. Tidligere regionspresident på Balearene og miljøminister i Spania, Jaume Matas (PP), er dømt til fengsel i tre år og åtte måneder.

Den såkalte Urdangarin-saken, eller Nóos-saken, skiller seg fra andre korrupsjonssaker på grunn av forbindelsen mellom kongehuset i Spania og regjeringspartiet Partido Popular. Hovedtiltalte Urdangarin som er kong Felipe VI´s svoger skal ha utnyttet sin tittel som Hertug av Palma de Mallorca til å skaffe seg oppdrag hos regionsadministrasjonen i Valencia og på Balearene i årene 2005 til 2006 (Hertugtittelen er senere frattat ham – og prinsessen).

Partido Populars tidligere regionspresident i Valencia, Francisco Camps, og partiets ordfører i Valencia by, nylig avdøde Rita Bárbera, har vært under etterforskning i saken. De to fikk imidlertid aldri status som tiltalte.

Tiltalt var derimot Jaume Matas (PP), som før vervet som regionspresident på Balearene var miljøminister i José Maria Aznars regjering på begynnelsen av 2000-tallet. Matas som allerede er har vært dømt og fengslet i en beslektet sak, får med den nye dommen en utvidet fengselsstraff på tre år og åtte måneder.

Les også: PP-minister må i fengsel

I dommen som falt fredag 17. februar får de to hovedtiltalte Iñaki Urdangarin og hans tidligere kollega ved Instituto Nóos henholdsvis seks år og tre måneders fengsel og åtte år og seks måneders fengsel.

Urdangarins kone prinsesse Cristina slipper derimot fengsel. Prinsessen er ikke funnet skyldig i brudd på den spanske straffeloven, men må likevel betale et «sivilt» erstatningskrav på 265.000 euro. Beløpet tilsvarer penger som i følge dommen kom fra ektemannens korrupte virksomhet og som prinsessen skal ha brukt til private formål.

Cristina som er Juan Carlos yngste datter hadde også status som medtiltalt til ektemannens svindel, men tiltalen ble frafalt. Det er første gang i spansk historie at et medlem av kongehuset har måttet innta tiltalebenken i en straffesak.

Les også: Prinsessen «Husker ikke»

 

Urdangarin-saken

Dommen i Urdangarin-saken kommer etter mer enn fem år med etterforskning og rettsprosser. Saken gjelder styringen av nonprofitt-organisasjonen Instituto Nóos som Iñaki Urdangarin i flere år var leder for og der han sammen med sin kollega Diego Torres skal ha underslått offentlige midler for flere millioner euro.

Etterforskningen startet allerede i 2011. Til sammen 17 personer ble til slutt tiltalt. Av disse har Iñaki Urdangarín og kompanjongen Diego Torres vært regnet som hovedtiltalte. De to skal ha lurt til seg over 6 millioner euro gjennom Instituto Nóos. Avtalene gjaldt sportskonferanser i 2005 og 2006, der Partido Populars regionsadminstrasjon på Balearene og i Comunidad Valenciana var oppdragsgivere, samt Madrid kommune.

Urdangarín er beskyldt for å ha brukt sin status som inngiftet i kongehuset til å skaffe offentlige støtte til en rekke prosjekter ved instituttet. Deretter skal han ha overført deler av pengene til seg selv og sin kone via firmaet Aizóon – et foretak hertugparet eide sammen. Det er penger fra dette selskapet prinsessen skal ha brukt privat og som hun nå må betale erstatning for.

Urdangarin var allerede i mai 2012 klar til å kjenne seg skyldig i saken og tilbakebetale 3,7 millioner euro mot at han skulle slippe fengsel og at prinsessen ble holdt utenfor saken. Tilbudet ble imidlertid avvist av domstolen.

Prinsessen og ektemannen må etter dommen 17. februar betale et erstatningskrav på 512.000 euro (ca. 4,5 millioner kroner). Det er imidlertid staten som nå skylder ekteparet penger, i det prinsessen allerede i 2014 betalte inn 600.000 euro.

Les også: Prinsessen betaler seg ut av saken

Les også: Fremdeles like korrupt på ranking

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Flere relaterte nyheter