Lana Del Rey, Pulp m.m. spiller på Primavera Sound i Barcelona

Publisert

Med Pulp, Vampire Weekend, Lana Del Rey, SZA og The National på slep, er Primavera Sound Barcelona i ferd med å bli sommerens første store begivenhet.

Primavera Sound er en av de største festivalene i Europa, og er vertskap for noen av de mest spektakulære line-upene i blendende omgivelser på den iberiske halvøy.

Den første av årets Primavera Sound-helger går av stabelen 29. mai til 2. juni i Parc del Fòrum i Barcelona, beleilig plassert ved siden av byens flotte strender.

Etter Barcelona flytter Primavera Sound til Portugals nest største by, Porto, helgen 6.-8. juni, med en strømlinjeformet versjon av Barcelona-festivalens program. Primavera Sound planlegger også å reise rundt i Sør-Amerika i andre halvdel av året.
Hva er det som gjør Primavera Sound Barcelona så spesiell?

Primavera Sound har ekspandert massivt siden oppstarten i 2001. Opprinnelig var det bare en dagsfestival på Poble Espanyol i Barcelona, men i 2005 flyttet den til Parc del Fòrum i byen.

Festivalen la til Porto-helgen i kalenderen i 2012, og siden den gang har den for alvor fått fart, med festivaler i Los Angeles, Chile, Argentina, Brasil og Paraguay, i tillegg til en ekstra Barcelona-helg i 2022.

I fjor fikk festivalens første inntog i en annen spansk by – med to festivaler i Madrid – en uheldig start. Den første dagen ble avskrevet da Madrid ble rammet av et uvanlig stormfullt vær. Resten av festivalen var en suksess, men opplevelsen kan ikke ha vært problemfri for arrangørene, og Madrid-helgen er en iøynefallende mangelvare i programmet for 2024, som nå i stedet lover et dagsarrangement i Montevideo i Uruguay.

Barcelona-helgen er uten tvil Primavera Sounds’ fremste tilbud. Beliggenheten i den nordlige enden av byens strandpromenade gjør det til et av de ideelle stedene for å kombinere en festival med en storbyferie.

Både Barcelonas lokalbefolkning og turister kan nyte festivalen – som varer til langt ut i de varme spanske sommernettene – mens de slapper av i løpet av dagen. Enten det betyr å ta en dukkert i Middelhavets vakre vann, nyte tapas i lange baner eller sette pris på byens rikholdige kulturtilbud, er det bare å kaste seg ut i det.
En line-up til å dø for

Festivalfans i Europa er alle kjent med Primavera Sounds’ utrolige evne til å booke line-ups med noen av de største navnene i bransjen. Dette året er ikke annerledes, og den tre dager lange festivalen byr på flere toppartister.

Årets hovednavn i Barcelona er britpop-titanene Pulp, indierockerne Vampire Weekend fra New York og de tilbakevendte franske discolegendene Justice – og det er bare toppnavnene for torsdag kveld.

I løpet av helgen kommer blant andre Lana Del Rey, The National, Disclosure, SZA, PJ Harvey, Mitski og Charli XCX. Som om ikke det er nok, vil Phoenix være headliner på et spesielt arrangement i byen dagen før festivalen starter.

Her er det virkelig noe for enhver smak. Indierockfans kan glede seg over Pulp, Vampire Weekend, PJ Harvey og The National, mens det er imponerende popjenter i Lana, SZA, Mitski og Charli XCX.

Dykker vi dypere ned i programmet, er det rikelig med skeiv representasjon med Troye Sivan, Ethel Cain, Mannequin Pussy og Romy, mens tyngre låter kommer fra Deftones. Freddie Gibbs & Madlib har også en 10-årsjubileumskonsert med sitt banebrytende Piñata-album.

Euronews Culture vil være på Barcelonas Primavera Sound neste uke, så følg med for å høre hvordan denne stappfulle line-upen holder seg i virkeligheten.
Hva er det neste for sommerfestivaler?

Primavera Sound er bare startskuddet for en sommer med mange musikkfestivaler over hele Europa. Bare en dag etter at begivenhetene starter i Barcelona, starter også en av landets mest unike festivaler i Frankrike.

Les Nuits de Fourvière i Lyon går av stabelen fra 30. mai til 25. juli i det romerske amfiteateret på Fourvière-høyden, som står på UNESCOs verdensarvliste. I løpet av den to måneder lange festivalen vil den forbløffende antikke scenen bli inntatt av massevis av artister fra alle mulige disipliner.

I år står PJ Harvey, LCD Soundsystem, Cat Power, AIR, King Gizzard & The Lizard Wizard, MC Solaar, Justice, IAM, Nile Rodgers & Chic, Idles, Parcels og den store Patti Smith på programmet.

Vi gleder oss også til at det australske sirkuskompaniet Gravity & Other Myths tar med seg forestillingen The Pulse til Fourvière, og til at gulløvevinneren fra Venezia-biennalen, Christiane Jatahy, byr på sin kjønnsskiftende versjon av Hamlet.

I juni er festivalsesongen virkelig i gang, med høydepunkter som Nederlands Best Kept Secret, Belgias Rock Werchter og selvfølgelig Storbritannias legendariske Glastonbury Festival.

I Spania er det mye å sette tennene i mellom patatas bravas. Først har vi Sónar Festival, også den i Barcelona, som arrangeres fra 13. til 15. juni. Sónar har et mer elektronisk og hiphop-fokusert program, og byr blant annet på Air, Jessie Ware, Vince Staples, Floating Points og Kaytranada.

I juli går det slag i slag med Mad Cool i Madrid og Bilbao, henholdsvis 10.-13. og 11.-13. juli. De som ønsker å bli i hovedstaden for Mad Cool, kan glede seg over konserter med blant andre Dua Lipa, Smashing Pumpkins, Janelle Monáe, Pearl Jam, Måneskin og The Killers.

I den nordlige kystbyen Bilbao har festivalen med samme navn et like imponerende program, med Massive Attack, The Prodigy, Grace Jones, Underworld, Arcade Fire og Jungle som hovednavn.

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...


Nyttig å vite:

Relevante nyheter