PPs kasserer risikerer 42 års fengsel

Publisert

Statsadvokaten i Gürtel-saken har lagt ned påstand om 42 års fengsel for regjeringspartiet Partido Populars tidligere kasserer Luis Bárcenas. Den varetektsfengslede eks-politikeren står tiltalt for å ha styrt partiets korrupte finansiering gjennom 15 år. Medtiltalt i saken er også PPs gamle regnskapsfører Álvaro Lapuerta. De to skal ha benyttet sin posisjon til å unndra midler via partiets doble regnskaper i årene 1993 til 2008. For lederen av det korrupte nettverket Gürtel der store deler av pengene kom fra, Francisco Correa (Gürtel), er det bedt om 125 år.

Etter snart seks år med etterforskning og vitneavhør går det mot rettssak i det som betegnes som en av spansk histories største korrupsjonsskandaler Caso Gürtel. Regjeringspartiet Partido Popular og statsminister Mariano Rajoy nekter for at partiorganisasjonen har vært involvert i saken, men sliter stadig med å bortforklare hvorfor så mange av partiets sentrale politikere sitter på tiltalebenken.

Saken handler om hvordan et nettverk av forretningsmenn og byggefirmaer har finansiert PPs valgkampanjer og bestukket partiets politikere i en årrekke. Til gjengjeld har nettverket, dets firmaer og kontakter, oppnådd eiendomskontrakter og oppdragsvirksomhet i forskjellige provinser og kommuner. Ved siden av lederne i Gürtel-nettverket, står en rekke medlemmer av Partido Popular tiltalt i saken. Partiets tidligere kasserer Luis Bárcenas, som i 2013 ble avslørt med millionbeløp på konto i Sveits, er en av dem.

Les også: Sliter med å bortforklare korrupsjon

Partiets samarbeid med nettverket strekker seg etter det man vet over minst seks regioner i Spania. Foruten Madrid er medlemmer av partiets kommune- og regionsadministrasjon under etterforskning i Comunidad Valenciana, Andalucia, Castilla-La Mancha, Rioja og Galicia. Den spanske juristen og tidligere dommer Baltasar Garzón stod for de første avsløringene og åpnet etterforskning i saken i februar 2009.

Foto: Luis Bárcenas.

 

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Relevante nyheter