PP vil ikke fjerne Franco-navn

Publisert

Flere gater i provinshovedstaden Alicante på Costa Blanca bærer fremdeles navn fra Franco-tiden. Opposisjonspartiet PSOE har for lengst bedt kommuneledelsen om å gjøre noe med saken men Partido Popular som sitter med styringen har ikke villet etterkomme kravet. Opprettholdelsen av de historisk belastede gatenavnene strider med den nye loven om historieminner og skaper tvil om PPs holdning til Franco-diktaturet. PSOE går nå rettens vei for å få navnene fjernet.

Opposisjonen i Alicante kommune har anmeldt Partido Popular for brudd på Historieminneloven fra 2007 (Ley de Memoria Histórica). I loven som ble fremmet av PSOE under regjeringen Zapatero heter det at alle offentlige administrasjoner i landet er forpliktet til å fjerne våpenskjold, emblemer, skilt og andre minnesmerker som hyller personer eller grupper som kan knyttes til militærkuppet i 1936, den spanske borgerkrigen og det undertrykkende diktaturet som fulgte.

PSOE i Alicante har tidligere foreslått at det skal føres en komplett liste over alle gjenværende navn og minnesmerker av denne typen i kommunen slik at man kan gå systematisk til verks og fjerne dem. Dette forslaget er blitt nedstemt av PP. Derfor har PSOE nå valgt å ta saken videre til domstolene.

Partiet mener at opprettholdelsen av skilt og gatenavn klart strider med bestemmelsene i den nye loven. Det vises blant annet til en høyesterettsdom fra regionen Castilla og León der PPs kommuneledelse i Valladolid ble tvunget til å etterkomme liknende krav.

I følge Alicante-avisen Información er det heller ikke første gang PP bryter loven. Tidligere i år ble kommunen pålagt av staten å fjerne et våpenskjold fra en av byens offentlige bygninger. Skjoldet viste den svarte ørnen som Franco og fascistene brukte i sine flagg under diktaturet. Kommunen hadde frem til det valgt å la emblemet få stå i fred, angivelig med den begrunnelse at bygget var verneverdig.

Les også: Nekter å fjerne Franco-skilt

Hvorfor er PP imot Historieminneloven?

Regjeringspartiet Partido Popular er et moderne parti som i dag hevder å ta avstand fra fascismen og diktaturet og fra ideer som ikke er forenelige med frihet og demokrati. Likevel ser man en motvillighet i partiet til å ta et ordentlig oppgjør med fortiden. I en rekke kommuner rundt omkring i landet har man måttet legge press på lokalpolitikere for at de skal oppfylle kravene i Historieminneloven. Flere steder, som blant annet i Alicante og i Valencia, gjenstår det fremdeles mye. Da den nye loven ble vedtatt i parlamentet for syv år siden stemte partiet imot.

I et forsøk på å forstå hvorfor PP ikke viser større villighet til å ta et oppgjør med det gamle regimet, må man se på partiets bakgrunn og historie. Partido Popular startet som en sammenslåing av syv mindre partier, alle ledet av forskjellige ministere fra Franco-tiden. Opprinnelig het partiet Alianza Popular, men skiftet navn til Partido Popular i 1989. Utover 1990-tallet og frem til i dag har PP fortsatt å pleie sitt lojalitetsforhold til den gamle generasjonen. Partiet har konsekvent unngått vanskelige temaer om borgerkrig og diktatur og har blant annet markert seg som motstander av åpningen av massegravene etter krigen og til å flytte Francos grav fra landets offisielle minnesmerke over falne etter borgerkrigen.

Selv begrunner partiet sin motvillighet mot å gjøre noe med at man ikke ønsker å åpne gamle sår. Partiet har tidligere sagt om loven av 2007 at den ikke har noen hensikt men kun skaper problemer. Denne oppfatningen gjelder for enkelte spanjoler, mens andre mener landets historie i større grad må frem lyset. For mange familier er dette ikke bare et spørsmål om å få svar på hva som skjedde med foreldre og besteforeldre, men en helt nødvendig vei å gå for å få lagt fortiden bak seg.

Illustrasjon: Gateskilt fra Arona kommune Tenerife, Wikimedia Commons 2007

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Flere relaterte nyheter