PP “trikset unna” 800 millioner euro

Publisert

Partido Populars regionsadministrasjon i Madrid inngikk kontrakter for 800 millioner euro utenom offentlige anbudsordninger og kontroll. Det fremgår av etterforskningen i den såkalte Púnica-saken. Forholdet går tilbake til perioden 2006 til 2011 da Esperanza Aguirre var regionspresident.

De siste avsløringene av regjeringspartiet Partido Populars operasjoner i Madrid er knyttet til det regionale investeringsfondet Prisma (Programa de Inversión Regional de la Comunidad de Madrid). Offentlige midler for rundt 800 millioner euro (ca. 7,6 milliarder kroner) skal ulovlig ha blitt overført til det offentlige foretaket Arpegio, med det for øyet å omgå regionsadministrasjonens egne anbudsregler og kontollmekanismer for pengebruk.


Fylte opp komité med egne folk

Samtidig ble komiteen som skulle forvalte pengene fylt opp med PP-politikere istedenfor fagfolk fra administrasjonen.

På den måten skal PP ha sikret seg kontroll over bruken av midlene, gitt kontrakter til sine allierte i næringslivet og tatt seg betalt i form av kommisjon for tildeling av det enkelte oppdrag, penger man mistenker gikk til finansiering av partiet og i lommene på privatpersoner. Blant dem som satt i komiteen er dagens regionspresident i Madrid, Cristina Cifuentes.

Den angivelige triksingen med millionene fra det offentlige Prisma-fondet skjedde i perioden 2006 til 2011 da Esperanza Aguirre var regionspresident. Måten pengene ble forvaltet på konstituerer fire forskjellige lovbrudd mener spanske påtalemyndigheter.

 

Tvilsom anbudsrunde

Det reageres også på at styringen av det offentlige foretaket Arpegio (som pengene ble overført til) ble satt ut til det private firmaet Dusa. Anbudsrunden for oppdraget skal ha gått for seg i ekspressfart under uklare betingelser. Selskapet Dusa endte i tillegg opp med å ha sine kontorer i samme bygg som foretaket de var satt til å styre.


Underslag av 250 millioner

Det offentlige foretaket Arpegio har vært under etterforskning i lengre tid i den såkalte Púnica-saken, en korrupsjonssak der en rekke PP-politikere og forretningsfolk fra Madrid sitter på tiltalebenken.

Det mistenkes at de tiltalte gjennom forskjellige oppdrag og investeringer skal ha underslått til sammen 250 millioner euro.

Les mer om Púnica-saken:

45 millioner ut av vinduet

Razzia av Partido Popular, deres revisor og tilknyttede firmaer

 

Regionspresident arrestert

En av de hovedtiltalte i saken er PPs tidligere regionspresident i Madrid, Ignacio González som ble arrestert og varetektsfengslet i april.

Les også: PP-topp arrestert i Madrid

Opposisjonspartiene i den spanske kongressen anslår at 35 millioner euro av offentlige midler er kommet på avveie under González´ ledelse. Tapet skal være knyttet til uklare investeringer i Brasil, der et firma skal være kjøpt opp til grov overpris og der man mistenker at deler av midlene har gått til finansiering av PP og til berikelse av den tidligere regionspresidenten og hans nettverk.

 

Beskyttet av statsadvokaten

Dersom påstandene i Púnica-saken er riktige, er man vitne til korrupsjon satt i system med forbindelseslinjer mellom høytstående PP-politikere og hovedstadens økonomiske elite.

Det har også vært antydet at påtalemyndighetene kunne vært raskere ute med å avdekke forholdene som nå er kommet frem. Torsdag 1. juni valgte påtalemyndighetens øverste leder for korrupsjonssaker Manuel Moix å trekke seg med umiddelbar virkning etter å ha blitt avslørt som deleier av et selskap i skatteparadiset Panama.

Les også: Sjefen for anti-korrupsjon hadde selskap i skatteparadis

Den nå avgåtte statsadvokaten er også blitt beskyldt for å ha blandet seg inn i etterforskningen av regjeringspartiet Partido Populars korrupsjon i Madrid-regionen. Moix skal blant annet ha ment at spansk politi Guardia Civil har gått for langt i å anklage partiets regionspresident Cristina Cifuentes.


Gjemte gullbarrer i Sveits

Samtidig med statsadvokatens avgang ble også PP-politikeren Eduardo Larraz Riesgo avslørt med store verdier gjemt bort i Sveits.

Larraz Riesgo som satt i ledelsen i Arpegio og hadde verv høyt opp i regionsadministrasjonen under Aguirre ble tatt med 146 gullbarrer i en sveitsisk bank til en verdi av nærmere to millioner euro.

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...


Nyttig å vite:

Relevante nyheter