“PP opererte svart i alle provinser”

Publisert

Regjeringspartiet Partido Popular skal ha operert med svarte regnskaper i samtlige regioner og provinser i Spania. Det hevder partiets tidligere kasserer Luis Bárcenas. I følge den varetektsfengslede regnskapsføreren handler det om en skjult praksis som var satt i system og som lederne i partiet var inneforstått med. Pengene skal ha blitt brukt til partiets valgkampanjer.

Tidligere kasserer i PP Luis Bárcenas (bilde) har sittet varetektsfengslet siden slutten av juni 2013. I løpet av denne tiden har han avgitt forklaringer der det fremgår at partiorganisasjonen han jobbet for og var aktiv medlem av i gjennom tjue år har operert med skjulte regnskaper siden 1990-tallet. I samme periode skal ledelsen i partiet ha fått utbetalt bonuser svart. Opplysningene er dokumenterte og bekreftet av eks-kassereren. Dersom informasjonen er riktig, betyr det at Bárcenas i en årrekke satt med ansvaret for et korrupt system der PP mottok ulovlige donasjoner fra forskjellige firmaer og til gjengjeld forsynte firmaene med gunstige avtaler og oppdrag gjennom partiets ledelse i forskjellige kommuner, provinser og regioner. I følge den tidligere kassereren skal dette ha foregått i alle landets lokallag.

Ledelsen i partiet har så langt nektet for ethvert forhold de beskyldes for og går langt i å antyde at den gamle kassereren dikter opp historier for å redde seg selv og oppnå en mildere straff. Bárcenas beskyldes nemlig selv for å ha utnyttet partiets tillit og forsynt seg av lasset da han satt med ansvaret for økonomien. Også hans kone er tiltalt i saken. Sammen skal de to ha underslått over 11,5 millioner euro av den antatt svarte pengebeholdningen til partiet. Dette skal ha skjedd i perioden 2000 til 2011. Partiet har for lengst vendt den gamle kassereren og parlamentspolitikeren ryggen. I sin offisielle forsvarstale i Kongressen 1. august i fjor nektet statsminister Mariano Rajoy å snakke om korrupsjonsanklagene mot partiet og la i stedet all skyld på den gamle kassereren. Den eneste feilen Rajoy hadde begått var i følge ham selv å stole på Bárcenas.

Bárcenas-saken er imidlertid bare én av mange pågående saker der det er lagt frem bevis for at Partido Popular har vært involvert i korrupsjon og skatteunndragelse. Bare i Valencia-regionen alene har partiet en håndfull store korrupsjons- og bedragerisaker gående. Den største av dem er Caso Gürtel, en sak som også etterforskes i fem andre regioner og der Bárcenas kun er en av flere sentrale personer i partiet som enten er eller har vært under etterforskning.

At PP har hatt svin på skogen er det i dag få spanjoler som tviler på. En undersøkelse gjort etter Mariano Rajoys forklaring i Kongressen i fjor viste at hele 72 prosent av de spurte ikke trodde på statsministerens versjon av saken. I tillegg kommer all tvilen som knytter seg til alle de andre korrupsjonssakene i partiet. PP beskyldes ikke bare for å ha latt seg bestikke ved å ta imot ulovlig høye donasjoner utenom offisielle regnskaper. Partiorganisasjonen skal også ha engasjert personer til å jobbe svart for partiet. Blant annet er det lagt frem bevis for at PPs hovedkontor i Madrid ble pusset opp for flere hundre tusen euro i perioden 2006 til 2008. Ingen nekter for at utbedringsarbeidene ble gjort. Likevel finnes det ingen registrering hos spanske likningsmyndigheter av honoraret som skal ha blitt betalt arkitekten som tegnet interiøret. Utbetalingene som angivelig var på til sammen 888.000 euro (ca. 7,3 millioner kroner) fremgår imidlertid av partiets skjulte regnskaper som kom på trykk i avisen El País i januar i fjor.

Dersom Bárcenas blir trodd på det han sier om partiets lysskye virksomhet, vil ikke bare PP som parti ligge svært dårlig an. Også sittende regjering kan bli felt av saken. Statsminister Mariano Rajoy er nemlig blant de som i en årrekke skal ha mottatt svarte bonusutbetalinger fra partiorganisasjonen, penger som kan spores tilbake til konkrete aktører innen spansk næringsliv. Også partisekretær María Dolores de Cospedal skal ha mottatt slike utbetalinger, sammen med en rekke profilerte regionspolitikere i partiet.

Å påvise en direkte sammenheng mellom tildelingen av kontrakter til de enkelte firmaene og donasjonene som skal ha havnet i lommene på statsministeren og hans partifeller kan bli vanskelig, men dersom det konkluderes med at donasjoner ikke er ført opp i offisielle regnskaper kan partiet og de involverte firmaene bli stilt ansvarlig for skatteunndragelse for titalls millioner euro. En dom på dette pluss godt dokumenterte beskyldinger om bestikkelser og korrupsjon vil sette PP i et svært dårlig lys og kan være nok til å felle den sittende regjeringen.

Da Bárcenas avga sin foreløpig siste forklaring for den nasjonale domstolen rett før påske, skal han ikke ha kommet med konkrete tall på hvor omfattende partiets ulovlige finansiering eventuelt har vært. Under det mer enn fem timer lange avhøret skal han imidlertid ha forsikret dommeren om at PPs doble regnskaper var en utstrakt praksis som gjaldt for samtlige regioner og provinser i landet. I følge den tidligere regnskapsføreren var partiets lokale administrasjoner avhengige av slike donasjoner i en årrekke og kunne stole på at pengene kom hver gang det nærmet seg valg. Partilagenes enkelte kasserere skal ha hatt ansvaret for den uoffisielle bokføringen, et regnskap som kun ble brukt i forbindelse med valgkampanjer. Opplysningene er en gjentagelse av det Bárcenas antydet allerede i sitt første avhør etter varetektsfengslingen i fjor, nemlig at landets største parti i mange år har været ulovlig finansiert fra bunnen av.

 

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...


Flere relaterte nyheter

Nyttig å vite: