PP-minister må i fengsel

Publisert

Spanias tidligere miljøvernminister Jaume Matas fra Partido Popular er beordret i fengsel. Matas som ble dømt for korrupsjon i 2012 hadde søkt om benådning hos regjeringen i Madrid, en søknad som ble avvist 11. juli. Omstendelige rutiner i spansk byråkrati og rettsvesen har gjort at kravet om fengsling formelt sett ikke er fremsatt før nå. Den tidligere ministeren som også har vært president på Balearene har fått fem dager på seg til å melde seg til soning. Matas er den første toppolitikeren fra PP som må i fengsel for korrupsjon.

Jaume Matas ble i mars 2012 dømt til seks års fengsel for bedrageri, dokumentforfalskning og korrupsjon knyttet til byggingen av velodromen Palma Arena på Mallorca. Prosjektet skal ha endt opp med en budsjettsprekk på over 40 millioner euro. Det antas at store deler av disse pengene har havnet i lommene på korrupte forretningsfolk og politikere på Balearene. I 2012 ble det avsagt dom på seks års fengsel, en dom Matas anket til høyesterett. Straffen ble deretter redusert til ni måneder.

Matas var miljøvernminister i regjeringen til José María Aznar (PP) i årene 2000 til 2003 og president på Balearene i to perioder fra 1996 til 1999 og fra 2003 til 2007. Han er den første toppolitikeren fra Partido Popular som må sone en dom for korrupsjon.

Avisen El País skriver fredag 18. juli at et tungrodd byråkratisk system har gjort at kravet om fengsling har latt vente på seg. Benådningssøknaden til Matas skal ha vært ferdigbehandlet hos justisdepartementet i Madrid 11. juli. Avslaget på søknaden ble deretter formidlet per brev til høyesterett, hundre meter lenger ned i gaten som avisen skriver, hvor brevet ble lest og behandlet etter faste prosedyrer. Avgjørelsen ble deretter formidlet videre til den nasjonale domstolen i Palma på Mallorca der dommen mot Matas opprinnelig ble avsagt. Brev er så sendt til Matas´ advokater. Fra fengslingskravet er underskrevet har den tidligere PP-politikeren fem dager på seg til å melde seg for soning.

 

Mot samme skjebne for tidligere Torrevieja-ordfører

I tillegg til Matas har regjeringen Rajoy en benådningssøknad fra tidligere ordfører i Torrevieja, Pedro Hernandéz Mateo, til vurdering. Hernández Mateo, som var ordfører for Partido Popular i Torrevieja fra 1988 til 2011, ble i november 2012 dømt til tre års fengsel for korrupsjon i forbindelse med en anbudskonkurranse om tømming av søppel i kommunen. Etter å ha prøvd alle ankemuligheter og fått dommen opprettholdt søkte den tidligere Torrevieja-ordføreren regjeringen i Madrid om benådning.

Regjeringen Rajoy har etter kritikk fra flere hold gitt signaler om at ingen korrupsjonsdømte politikere fra nå av vil bli benådet. Dersom de holder ord, noe avgjørelsen i Matas-saken vitner om, havner også den 65 år gamle Hernández i fengsel innen utgangen av året.

Les også: Beskytter korrupt forgjenger

 

 

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Relevante nyheter