Politiet aksjonerte i Gürtel-saken

Publisert

Politiet har trolig sikret nye bevis i korrupsjonssaken mot Partido Popular i Valencia (PPCV). På oppfordring fra dommeren i saken hentet politiet torsdag 31. mai informasjon fra datamaskinen til en funksjonær i departement for turisme. Arkivene politiet var ute etter, skal inneholde materiale som styrker mistanken om korrupsjon og ulovlig finansiering av partiet. Forholdet inngår i korrupsjonsskandalen kjent som Gürtel-saken.

Politiet har trolig sikret nye bevis i korrupsjonssaken mot Partido Popular i Valencia (PPCV). På oppfordring fra dommeren i saken hentet politiet torsdag 31. mai informasjon fra datamaskinen til en funksjonær i departement for turisme. Arkivene politiet var ute etter, skal inneholde materiale som styrker mistanken om korrupsjon og ulovlig finansiering av partiet. Forholdet inngår i korrupsjonsskandalen kjent som Gürtel-saken.

Orange Market, ett av firmaene i Gürtel-nettverket, har i en årrekke hatt ansvaret for alle møtene og arrangementene til PPCV. I 2005 vant firmaet en anbudskonkurranse om å promotere Valencia som reisemål ved den årlige internasjonale turistmessen i Madrid (FITUR). Selve konkurransen, en utvelgelsesprosess der det skal ha blitt lagt stor vekt på kreativitet og estetikk fremfor økonomi, var i følge anklagen et avtalt spill.

Påtalemyndighetene mener at de regionale myndighetene i Valencia, under PPs ledelse, på forhånd ble enige med medlemmer av Gürtel-nettverket om å manipulere utfallet av konkurransen og sikre at oppdraget gikk til Orange Market – en avtale som i perioden 2005-2009 skal ha gitt nettverket inntekter på rundt 5 millioner euro.

Gürtel-nettverket
Gürtel-nettverkets medlemmer er tiltalt for korrupsjon og bestikkelse av PP-politikere i flere regioner, blant annet Valencia, Madrid og Galicia. Relasjonen mellom organisasjonen og partiet har ført til en rekke arrestasjoner og flere PP-politikere har måttet trekke seg fra sine verv. Forholdet går helt tilbake til tiden rundt José María Aznars ledelse – statsminister i Spania mellom 1996 og 2004.

Den tidligere eieren av Orange Market og antatt hovedmann i Gürtel-nettverket, Francisco Correa (Gürtel på tysk), har selv sittet fengslet siden 2009 tiltalt for korrupsjon, bestikkelse og hvitvasking av penger, samt skatteunndragelse, konspirasjon og dokumentforfalskning.

IKEA-utbyggeren som "kjøpte partiet"
Orange Market har også blitt leid inn for å arrangere valgkamp for Partido Popular, blant annet med store "meetings" som ble avholdt på tyrefekter-arenaen (Plaza de Toros) i Valencia. Også her er PP anklaget for å ha gjort avtaler i kulissene. Regningene for disse arrangementene, som PP skulle ha betalt, skal nemlig ha blitt dekket av utbyggeren Enrique Ortiz.

I følge anklagene ble oppgjøret løst ved at Ortiz´ egne selskaper kjøpte fiktive tjenester av Orange Market. Slik fikk eventfirmaet penger for arrangementet, mens PP ikke skal ha betalt en krone. Ortiz skal på sin side ha fått opprettet et «bedre» forhold til partiet.

Enrique Ortiz står bak flere store utbygginger i byer som Benidorm og Alicante. På sistnevnte sted er han blant annet ansvarlig for utbyggingen i Rabasa-området hvor IKEA skal bygge varehus.

I forbindelse med byggeprosjektene i Alicante har PPs ordfører blitt anklaget for å ha gitt Ortiz store fordeler ved å lekke informasjon om byens nye reguleringsplan. Dette skal ha skjedd før planen ble vedtatt og offentliggjort.

Politiets granskning tilsier at Ortiz på ett tidspunkt har fått informasjon fra høyt hold i kommunen. Det skal være snakk om detaljer om reguleringer av områder på bestemte steder i byen samt utnyttelsesgrad ved utbygging. Dersom det stemmer at Ortiz har hatt tilgang til slik informasjon, kan han ha tjent millioner på å posisjonere seg og tilpasse sine prosjekter.
 
Av Ole C. Glad

 

Les også:

Alicante: IKEA-avtale signeres mandag

Ortiz er sentral i ”Brukal” saken.

Avlyttet 30 telefoner i opptil fire år

Alicante: Ville koble PSOE til korrupsjon

PP-ordfører: Normalt å motta "gaver"

For korrupt, melder seg ut av Partido Popular

Partido Popular – korrupsjon satt i system ?

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Nyttig å vite:

Relevante nyheter