Palmepesten sprer seg i Spania

Publisert

Etter å ha eksistert i over hundre år i Asia, blir effekten av “Palmepesten” mer og mer synlig  også i Spania hvor den ble oppdaget først i 1984 etter trolig å ha kommet  hit med importerte palmer.  Ifølge noen eksperter vil daddelpalmen være utryddet innen få år, om ingen effektiv kur snart oppdages.

Etter å ha eksistert i over hundre år i Asia, blir effekten av “Palmepesten” mer og mer synlig  også i Spania hvor den ble oppdaget først i 1984 etter trolig å ha kommet  hit med importerte palmer.  Ifølge noen eksperter vil daddelpalmen være utryddet innen få år, om ingen effektiv kur snart oppdages.

“El picudo rojo”, som er det spanske navnet på billen, eller på norsk “Den Røde Palmesnutebillen” er en underart av biller, og legger egg i palmetrær. Disse eggene blir til larver som huler ut palmestammen innvendig, tørker den ut og på denne måten etter en seks måneders tid tar livet av den. Pesten skal ha oppstått i India rundt begynnelsen av 1900-tallet, der billene angrep kokosnøttpalmene. Siden har pesten spredd seg over enorme områder, og er i dag kjent som den mest ødeleggende pesten av den såkalte “Canary Island Date Palm”. Det sies at pesten har blitt fraktet til Europa gjennom palmeeksport fra Asia. Billen ble for første gang observert i Spania i år 1994, og er i dag et stort problem for landet, der Costa Blanca kysten og Costa del Sol er områder som er spesielt utsatt. Også Gran Canaria og Fuerteventura skal være under sterkt angrep av palmepesten.

Det er en tidlig fredags morgen, og gaten fylles opp av kranbiler, gravemaskiner, lastebiler og et halvt dusin arbeidere. Firmaet Paddys Palm Farm har kommet for å fjerne fem palmer som ble ofre for den utbredte palmepesten. I følge daglig leder i Paddys Palm Farm er “palmepesten, også kjent som “RPW”/ “Red Palm Weevil”, et så voksende problem at slik det ser ut i dag kommer Date palmen til å være utryddet innen 3-4 år dersom ingen effektiv kur oppdages snarest.“ Firmaet har hatt det svært travelt det siste året, der fler og fler velger å få de halvdøde hagepalmene og billene fjernet fra uteområdet sitt en gang for alle.

Fordi larvene holder til dypt inne i palmestammen er det umulig å se om treet er angrepet eller ikke, inntil de første tegnene dukker opp. Hvis for eksempel noen av palmebladene blir litt gulaktige kan dette bety at pesten har tatt over, og treet er allerede i ferd med å dø. “Enda finnes det ingen effektiv nok kur eller gift som tar livet at pesten, så i de fleste tilfeller er det dessverre ikke annet å gjøre enn å få treet fjernet så fort som mulig, for å unngå spredning” forteller den daglige lederen i trefellingsselskapet.

Den fjernede palmen blir så enten brent eller gravd ned i bakken. Problemet med å brenne palmene er at det er en prosess som tar lang tid, så mange av billene vil kunne komme seg unna og angripe et annet tre innen det nedkuttede treet har brent opp. Om man derimot begraver trerestene klarer ikke billene å komme seg opp igjen fra jorden, og kan dermed heller ikke angripe andre palmer.

Ulike produkter finnes på markedet, der man enten sprayer treet eller sprøyter inn i det. Produktene skal fungerer til en viss grad i laboratoriene, men er langt i fra effektivt nok når de benyttes ute i den ville naturen. Grunnen til dette er, som tidligere nevnt, at når pestsymptomene først oppdages er treet allerede så godt som dødt, og for sent å gjøre noe med. Antall biller og larver kan minskes og holdes under kontroll i en viss periode, men de røde palmesnutebillene gir seg visst ikke så lett.

Av: Tonje Lystad

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...





Nyttig å vite:

Relevante nyheter