Pakten mellom Bush og Aznar skal etterforskes

0
129
800px-bush_and_aznar_at_azores_df-sd-05-00920.jpg

Utenriksminister Miguel Ángel Moratinos har bedt Spanias nasjonale domstol, Audiencia Nacional, om å igangsette full etterforskning rundt den hemmelige pakten som ble inngått i 2002, mellom USAs avtroppende president Georg W. Bush og Spanias daværende statsminister Jose Maria Aznar.

Initiativet kommer etter at det har blitt kjent at Aznarregjeringen tillot amerikanske fly, som fraktet fanger til Guantánamobasen, å bruke spanske militære baser for å mellomlande.

Hemmeligstemplede dokumenter avslører at amerikanske fly ved elleve anledninger mellomlandet på den militære flyplassen Morón utenfor Sevilla. I tillegg er det registrert tretten såkalte overflyvninger, tilfeller hvor amerikanske fly har fått bruke spansk luftrom.

Det er imidlertid ikke bare Jose Maria Aznar og PP som kan få problemer etter avsløringene av det hemmelige samarbeidet med USA. De samme dokumentene som beviser at mellomlandingene har funnet sted, bekrefter at aktivitetene pågikk i perioden fra 2002 til 2006.

Det betyr at det tvilsomme samarbeidsprosjektet med Pentagon også har pågått i Zapateros regjeringstid. Representanter for opposisjonspartiene har bedt om en forklaring fra statsministeren, som naturlig nok benekter enhver kjennskap til forholdene.