På vei mot nytt mistillitsforslag

Publisert

Spanias statsminister og partileder i Partido Popular, Mariano Rajoy, kan være på vei mot et nytt mistillitsforslag i Kongressen. Det ble klart etter høringen onsdag 30. august, der lederen for de konservative nok en gang nektet å svare på opposisjonens spørsmål om korrupsjon i partiet. Opposisjonspartiet PSOE som lenge har sådd tvil om Rajoys troverdighet, ba statsministeren vise «verdighet» og gå av. Statsministeren var på sin side avvisende til anklagene og omtalte innkallelsen til parlamentet som «inkvisitorisk».

Rajoy har hatt en dominerende rolle i PP siden 1990-tallet og har vært partileder siden 2004. I denne perioden skal millioner av euro på irregulært vis ha kommet partiet til gode, penger som kommer fra antatt korrupte aktører i spansk forretningsliv, herunder det såkalte Gürtel-nettverket.

 

Overlevde mistillitsforslag i juni 

Statsministeren har allerede overlevd et mistillitsforslag fremsatt av opposisjonspartiet Podemos og stemt over i Kongressen onsdag 14. juni.

Les også: Kongressen avviste mistillitsforslag

Podemos har imidlertid antydet at de vil fremsette et nytt forslag, en situasjon som etter alt å dømme ikke er blitt mindre aktuell etter statsministerens nye forklaring i parlamentet.

Samtidig har flere av ledende politikere i det spanske arbeiderpartiet PSOE gjort det klart at de mener Rajoy bør trekke seg, mens sentrum-høyre-partiet Ciudadanos aldri har akseptert hans kandidatur. Sistnevnte parti har også kommet med et lovforslag som skal begrense hvor lenge en statsminister kan sitte sammenhengende, satt til maksimalt åtte år. Dersom loven skulle få flertall i Kongressen vil ikke Rajoy kunne bli gjenvalgt i 2019.  


Nektet kjennskap til korrupsjon

Rajoy nektet 30. august å svare på opposisjonens spørsmål om korrupsjon i regjeringspartiet Partido Popular. Unnskyldningen for ikke å vektlegge temaet var i følge statsministrene at korrupsjonen ligger tilbake i tid og ikke har noe med dagens regjering å gjøre.

Forklaringen kommer etter at regjeringspartiet tidligere i år ble gjort til part i korrupsjonssaken Gürtel. En rekke av partiets politikere på lokalt, regionalt og nasjonalt plan er allerede dømt eller tiltalt i saken.

Les også: 13 års fengsel for PP-korrupsjon

 

Måtte stille i retten

Mariano Rajoy har som partileder i PP de siste 13 årene havnet i søkelyset for korrupsjon og ulovlig finansiering av partiet i Gürtel-saken, en fokus som ble ytterligere skjerpet da selve partiorganisasjonen også ble inkludert i tiltalen i saken og partilederen selv ble kalt inn til vitneavhør i retten.

Da Rajoy stilte til rettsavhør i Gürtel-saken en 26. juli i år var det første gang i spansk historie at en statsminister måttet stille i retten i en straffesak. Under avhøret skjedde det samme som har før. Han benektet ikke korrupsjonen i partiet, men nektet selv for å ha hatt kjennskap til den.

Les også: Nektet kjennskap til korrupsjon 

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet og følg oss på Facebook!

Flere relaterte nyheter