20.8 C
Alicante
30.4 C
Málaga
22 C
Las Palmas de Gran Canaria

På tiden å fjerne statuene av Columbus?

I USA protesterer man nå mot de mange statuene av Kristoffer Columbus. Også i Spania spør man seg nå om det er på tide å fjerne statuene. I likhet med USA er det de høyekstrene, i Spanias tilfeller VOX, som mener statuene må beskyttes.

Mannen som i Spania kalles «Colon» reiste vestover på vegne av den spanske kronen og «oppdaget» Amerika i 1492. Dette rundt 600 år etter vikingene fant veien til Amerika og vel 20.000 år etter at både Eskimoer og andre folkegrupper etablerte seg på det Amerikanske kontinentet.

Til tross for dette Columbus sin «oppdagelse» av Amerikan spanjolene feirer når de markerer sin nasjonaldag, Dia de la Hispanidad 12. oktober.

Pedofil og slavehandler

Han var en beviselig pedofil og slavehandler. Han skrev selv i et brev at jenter mellom 9 og 11 år var de mest attraktive. Også etter datidens standarder var Columbus metoder så grove at munker rapporterte tilbake til Spania om overgrep så grove at Columbus at hans status sank.

Columbus var så besatt av å finne gull og tjene penger på slaver at han endte opp med å bli utvist fra «landet han oppdaget».

I 1495 tok han 500 Taino indianere til Spania, planen hans vare å sette den i slaveri i plantasjer på Kanariøyene. De ble behandlet så dårlig at nsten halvparten døde på turen over til Spania. Og ikke alle i Spania var begeistret over ideen av å sette folk i slaveri.

HAN OPPDAGET IKKE AMERIKA – HAN INNVADERTE! Bildet er fra 1992 da man markerte 500 år siden Columbis ankomst til amerika.

I Spania spør man seg nå om det er på tide å fjerne de utallige statuene av mannen som kanskje er spanjolenes største helt.

Columbus folkemord i Dominikanske Republikk og Haiti

Eksperter anslår at Hispañola (Dagens Dominikanske Republikk og Haiti) hadde en befolkning på rundt tre millioner i 1492. 20 år etter spanjolenes ankomst var befolkningen nede i 60.000, 50 år etter Columbus ankomst var befolkningen utryddet noe som førte til at man hentet slaver fra Afrika.

BLODTØRSTIGE: Spanjolene brukte kamp hunder for å holde de innfødte i sjakk. Når de manglet mat til hundene tok de barna fra de innfødte, drepte dem og foret dem til hundene. Munker var med Columbus folk skrev om hvordan de kappet lem av slavene og moret seg med teknikker på hvordan man kunne splitte buken på mennesker med bare et hogg.

I 1494, to år etter ankomst, begynte Columbus slaveriet i Latin Ameria Han sendte 1600 av dem til Spania og lot spanjolene som var kommet til Hispañola “ta så mange dere vil” for å bruke dem som slaver på de nye plantasjene. Barbariet var verre enn noe man kan forestille seg. Spanjolene voldtok og drepte, inklusive barn. De kappet lem av slavene og moret seg med teknikker på hvordan man kunne splitte buken på mennesker med bare et hogg.

Slaveriet viste seg å være dårlig butikk så han fokuserte mindre på dette men tvang hver av de innfødte til å gi spanjolene en viss mengde gull årlig. De som ikke leverte fikk et lem kappet av. Jenter ble kjøpt og solgt for menns “seksuelle forbruk”. Columbus skrev selv at jenter mellom 9 og 11 år var de mest attraktive.

En skriftlig kilde (De Las Casas) referer til en hendelse hvor de spanske soldatene parterte, halshogde, voldtok og drepte rundt 3000 innfødte på en dag. Den katolske kirken var delaktig i de overgrep Columbus og spanjolene foretok seg i Latin-Amerika.

Vold, voldtekter: Måtte forklare seg for kongeparet i Spania

Columbus og hans folk underhold seg selv med vold og voldtekter. Situasjonen ble så ille at man i Spania sendte en «inspektør» til den nye kolonien, det han så var nok til at Columbus ble kalt tilbake til Spania for å forvare seg mot anklagene foran dronning Isabela og hennes Ferdinand.

Da Columbus kom til hoffet fortalte han det som i stor grad var en stor skrøne. At det var store menger gull og verdifulle krydder som formelig bare ventet på å bli hentet. Han påsto at det han hadde funnet faktisk var den Malaysiske halvøya og at det bare litt lengre syd var et nytt uoppdaget kontinent. Det spanske kongeparet bet på bløffen og var villige til å overse rapportene om orgiene i vold og voldtekter på Hispañola. Men for å unngå situasjonen på Hispañola fikk Columbus ikke med seg soldater denne gangen, han ble utstyrt med vanlige «sivile» kvinner og menn som var ment å kolonisere de nye områdene på en mer «akseptabel» måte.

Spanderer du en kaffe på redaksjonen?

Corona-krisen skadet lokale annonsører i Spania. De bruker lite penger på markedsføring. Vi ber om din støtte for å kunne bruke mer av vår tid på å holde deg oppdatert. I steden for en betalingsmur har vi åpnet for ett frivillig abonnement. De som ikke er klare for det oppfordrer vi til å virtuell kopp kaffe på noen i redaksjonen nå og da.

Spanderer du på kaffen i dag?

Kommentarer

SpaniaPosten
Etablert i 2002. SpaniaPosten publiseres på papir i Alicante og Malaga-provinsene. Våre skribenter er fastboende i Spania og fagfolk med årtier av erfaring fra nettopp Spania.

Vil deklarere ny «alarm-tilstand» i Spania

Den spanske regjeringen forbereder seg på å deklarere «alarm-tilstand». I Spania har man siste dagene vurdert innføringen av...

Vurderer portforbud nattestid

President for Valencia-regionen bekrefter at man innfører portforbud i regionen fra klokken 24.00 til 06.00 frem til 9. desember.]

Hestedrosjene i Marbella skal forbys

Rådhuset i Marbella stoppe driften av heste-drosjer i Marbella. Dette skal gjøres ved å kansellere de tillatelsene man tidligere har utstedt til...

Innbyggerne i Torrevieja vil ha bedre veier og parker

Rådhuset i Torrevieja har mottatt til sammen 86 forslag fra byens innbyggere gjennom ordningen hvor innbyggerne kan få komme med sine ideer.

Relaterte saker

Vil deklarere ny «alarm-tilstand» i Spania

Den spanske regjeringen forbereder seg på å deklarere «alarm-tilstand». I Spania har man siste dagene vurdert innføringen av...

Vurderer portforbud nattestid

President for Valencia-regionen bekrefter at man innfører portforbud i regionen fra klokken 24.00 til 06.00 frem til 9. desember.]

Letter på korona-reglene – familiemedlemmer kan få reise inn i Norge

Regjeringen har besluttet at det fra 21.oktober 2020 åpnes for at flere familiemedlemmer som er bosatt utenfor EU/EØS kan reise til Norge.

Norske myndigheter åpner opp for at Spania deles opp i smitte-regioner.

Bjørn Guldvog, direktør for helsedirektoratet åpner opp for at Norge kan følge EU’s nye standard som deler Spania opp i helseregioner.

Covid oppdatering: Forlenger ikke karantenen i Madrid – synkende smitte

Spanias helseminister har «lovet» Madrid-regionen at regjeringen ikke vil forlenge deklareringen om «alarm-situasjon» utover de 14 dagene man opprinnelig satte regionen i...

EUs felles reiseregler kan presse Norge til å endre reiseråd

Ministre fra 27 EU-land har blitt enige om et felles «farge-system» for å samkjøre reise-restriksjoner og krav til karantene og obligatorisk Covid-testing....

Costa Blanca har laveste smittetall i Spania

Valencia regionen har de laveste smitte-tallene på fastlands-Spania med 105,36 som har testet positive pr. 100.000 siste 14 dager. Bare Kanariøyene har...

Kraftig synkende Covid-smitte i turistbyene

I byer på Costa Blanca som Alfaz del Pi og Altea er antallet nye smittede halvvert siste 14 dager. Den samme trenden...

Håp for fri reise til Costa Blanca

I Valencia-regionen ser man at man også i utlandet har lagt merke til den store kontrasten mellom regionen og resten av Spania....

Madrid stenges

Under disse nye restriksjonene kan innbyggere i Madrid bare bevege seg rundt for å gjøre «nødvendige ærend». En tredjedel av Spanias nye...
Annonsere eller tips om en nyhet? Send oss en melding