23.3 C
Alicante
30.4 C
Málaga
22 C
Las Palmas de Gran Canaria

På tiden å fjerne statuene av Columbus?

I USA protesterer man nå mot de mange statuene av Kristoffer Columbus. Også i Spania spør man seg nå om det er på tide å fjerne statuene. I likhet med USA er det de høyekstrene, i Spanias tilfeller VOX, som mener statuene må beskyttes.

Mannen som i Spania kalles «Colon» reiste vestover på vegne av den spanske kronen og «oppdaget» Amerika i 1492. Dette rundt 600 år etter vikingene fant veien til Amerika og vel 20.000 år etter at både Eskimoer og andre folkegrupper etablerte seg på det Amerikanske kontinentet.

Til tross for dette Columbus sin «oppdagelse» av Amerikan spanjolene feirer når de markerer sin nasjonaldag, Dia de la Hispanidad 12. oktober.

Pedofil og slavehandler

Han var en beviselig pedofil og slavehandler. Han skrev selv i et brev at jenter mellom 9 og 11 år var de mest attraktive. Også etter datidens standarder var Columbus metoder så grove at munker rapporterte tilbake til Spania om overgrep så grove at Columbus at hans status sank.

Columbus var så besatt av å finne gull og tjene penger på slaver at han endte opp med å bli utvist fra «landet han oppdaget».

I 1495 tok han 500 Taino indianere til Spania, planen hans vare å sette den i slaveri i plantasjer på Kanariøyene. De ble behandlet så dårlig at nsten halvparten døde på turen over til Spania. Og ikke alle i Spania var begeistret over ideen av å sette folk i slaveri.

HAN OPPDAGET IKKE AMERIKA – HAN INNVADERTE! Bildet er fra 1992 da man markerte 500 år siden Columbis ankomst til amerika.

I Spania spør man seg nå om det er på tide å fjerne de utallige statuene av mannen som kanskje er spanjolenes største helt.

Columbus folkemord i Dominikanske Republikk og Haiti

Eksperter anslår at Hispañola (Dagens Dominikanske Republikk og Haiti) hadde en befolkning på rundt tre millioner i 1492. 20 år etter spanjolenes ankomst var befolkningen nede i 60.000, 50 år etter Columbus ankomst var befolkningen utryddet noe som førte til at man hentet slaver fra Afrika.

BLODTØRSTIGE: Spanjolene brukte kamp hunder for å holde de innfødte i sjakk. Når de manglet mat til hundene tok de barna fra de innfødte, drepte dem og foret dem til hundene. Munker var med Columbus folk skrev om hvordan de kappet lem av slavene og moret seg med teknikker på hvordan man kunne splitte buken på mennesker med bare et hogg.

I 1494, to år etter ankomst, begynte Columbus slaveriet i Latin Ameria Han sendte 1600 av dem til Spania og lot spanjolene som var kommet til Hispañola “ta så mange dere vil” for å bruke dem som slaver på de nye plantasjene. Barbariet var verre enn noe man kan forestille seg. Spanjolene voldtok og drepte, inklusive barn. De kappet lem av slavene og moret seg med teknikker på hvordan man kunne splitte buken på mennesker med bare et hogg.

Slaveriet viste seg å være dårlig butikk så han fokuserte mindre på dette men tvang hver av de innfødte til å gi spanjolene en viss mengde gull årlig. De som ikke leverte fikk et lem kappet av. Jenter ble kjøpt og solgt for menns “seksuelle forbruk”. Columbus skrev selv at jenter mellom 9 og 11 år var de mest attraktive.

En skriftlig kilde (De Las Casas) referer til en hendelse hvor de spanske soldatene parterte, halshogde, voldtok og drepte rundt 3000 innfødte på en dag. Den katolske kirken var delaktig i de overgrep Columbus og spanjolene foretok seg i Latin-Amerika.

Vold, voldtekter: Måtte forklare seg for kongeparet i Spania

Columbus og hans folk underhold seg selv med vold og voldtekter. Situasjonen ble så ille at man i Spania sendte en «inspektør» til den nye kolonien, det han så var nok til at Columbus ble kalt tilbake til Spania for å forvare seg mot anklagene foran dronning Isabela og hennes Ferdinand.

Da Columbus kom til hoffet fortalte han det som i stor grad var en stor skrøne. At det var store menger gull og verdifulle krydder som formelig bare ventet på å bli hentet. Han påsto at det han hadde funnet faktisk var den Malaysiske halvøya og at det bare litt lengre syd var et nytt uoppdaget kontinent. Det spanske kongeparet bet på bløffen og var villige til å overse rapportene om orgiene i vold og voldtekter på Hispañola. Men for å unngå situasjonen på Hispañola fikk Columbus ikke med seg soldater denne gangen, han ble utstyrt med vanlige «sivile» kvinner og menn som var ment å kolonisere de nye områdene på en mer «akseptabel» måte.

Spanderer du en kaffe på redaksjonen?

Corona-krisen skadet våre annonsører såpass at de fleste ikke bruker penger på markedsføring nå. Dette blir langvarig da skaden på det norske næringlivet har stor i og med at de fleste nordmenn har blitt værende “hjemme” denne sommeren.

Vi ber om din støtte for å kunne bruke mer av vår tid på å holde deg oppdatert.

I steden for en betalingsmur har vi åpnet for ett frivillig abonnement. De som ikke er klare for det oppfordrer vi til å virtuell kopp kaffe på noen i redaksjonen nå og da.

Spanderer du på kaffen i dag?

leiebil i Spania

Trenger du leiebil til ferien i Spania?

Bruk SpaniaGuiden når du bestiller leiebilen så bidrar du også samtidig til SpaniaPostens som bringe gratis nyheter på norsk fra Spania. Avisen mottar «en kaffekopp» for hver leiebil som bestilles i 2020.

Fordeler med SpaniaGuiden:

  • Ingen forskuddsbetaling!
  • Pris-garanti! Finnes tilsvarende leiebil billigere, matcher vi prisen!
  • Gratis avbestilling!
  • Fri kilometer når du henter på Malaga eller Alicante-flyplass.
  • Gebyr for full refusjon av bensin-depositum inkl. i anvist pris.
  • Standard forsikring inkludert, utvidet forsikring er frivillig opsjon.
  • Flyplass-gebyr er alltid inkludert.
  • Nesten alle bilene er nye 2020 / 2019-modeller.

Se prisen for din her – husk at de større bilene fullbookes først, reserver i dag!

Kommentarer

SpaniaPosten
Etablert i 2002. SpaniaPosten publiseres på papir i Alicante og Malaga-provinsene. Våre skribenter er fastboende i Spania og fagfolk med årtier av erfaring fra nettopp Spania.

Drept av vannscooter under ferien

En 31 år gammel turist omkom i en vannscooter ulykke på Costa del Sol. Mannen som var fra Holland hadde leid fartøyet...

Nytt helsesenter til Orihuela Costa

Rådhuset i Orihuela jobber for å få regionale myndigheter til å bygge en klinikk på Orihuela Costa. Rådhuset foreslår at de lar...

Nødsentral med utlendingskontor til Orihuela Costa

Nødsentralen blir på 4.700 m2 og vil gjøre livet for de som bor på Orihuela Costa langt enklere. Den...

Halvparten av flyene var «kansellerte»

Sammenliknet med forrige sommer var det i år bare halvparten så mange flyavganger til Spania juli måned. Det spanske...

Relaterte saker

Vurderer røykeforbud utendørs

Galicia i Nord-Spania har allerede forbudt det å røyke på gaten. Nå vurderer man det samme i Andalucia, Valencia-regionen, Castilla-La Mancha, Castilla...

Norge forlenger «reiseråd» til 1. oktober

Den norske staten via UD forlenger rådet om at «...reiser som ikke er strengt nødvendige..» bør unngås. Rådet forlenges fra 20. august...

Rådhusene er den primære kilden til korrupsjon

78% av anmeldelser for korrupsjon i Alicante-provinsen gjelder saker på kommunale rådhus. Skal man tro anmeldelsene er det kommunale rådhus som er...

Corona-virus: Vil ha en uavhengig granskning håndteringen i Spania

Hvordan kan det ha seg at et land som har et av verdens beste helse-vesen endte opp som et av de hardest...

Få lokal-nyhetene direkte på mail

SpaniaPosten har videreutviklet vårt populære nyhetsbrev. Nå kan du også velge å få dedikerte oppdateringer fra ditt eget område på Costa Blanca,...

Gratis hotellrom i Benidorm om du smittes med Corona – Costa Blanca følger Kanariøyene

Valencia-regionen turist-organ, Turisme Comunitat Valenciana, følger Kanariøyenes eksempel om å gi turister ytterligere garantier. Man har sett at lave smittetall langs kysten...

Spanias tidligere konge har «rømt fra Spania»

Mandag kveld publiserte kongen et litt snodig brev om at han skulle forlate Spania. Slik at hans sønn kunne få regjere i...

Aircondition-bruk er mannssjåvinisme

En byråd fra venstre-populistene Unidas Podemos i Alicante, avbrøt bystyremøtet fordi det etter hennes smak var for kaldt i rommet. At termometeret...

Covid-19: Dette er situasjonen i Spania nå

Antallet som har testet positive har økt nevnt siden begynnelsen av juli. Dette henger sammen med at man i slutten av juni...

Skjøt naboens hund med luftgevær

Mens ekteparet var på spasertur med hunden sin løp den bort og inn på tomten til en nabo. I...
- Advertisement -