8 C
Alicante
30.4 C
Málaga
16.8 C
Las Palmas de Gran Canaria

På tiden å fjerne statuene av Columbus?

I USA protesterer man nå mot de mange statuene av Kristoffer Columbus. Også i Spania spør man seg nå om det er på tide å fjerne statuene. I likhet med USA er det de høyekstrene, i Spanias tilfeller VOX, som mener statuene må beskyttes.

Mannen som i Spania kalles «Colon» reiste vestover på vegne av den spanske kronen og «oppdaget» Amerika i 1492. Dette rundt 600 år etter vikingene fant veien til Amerika og vel 20.000 år etter at både Eskimoer og andre folkegrupper etablerte seg på det Amerikanske kontinentet.

Til tross for dette Columbus sin «oppdagelse» av Amerikan spanjolene feirer når de markerer sin nasjonaldag, Dia de la Hispanidad 12. oktober.

Pedofil og slavehandler

Han var en beviselig pedofil og slavehandler. Han skrev selv i et brev at jenter mellom 9 og 11 år var de mest attraktive. Også etter datidens standarder var Columbus metoder så grove at munker rapporterte tilbake til Spania om overgrep så grove at Columbus at hans status sank.

Columbus var så besatt av å finne gull og tjene penger på slaver at han endte opp med å bli utvist fra «landet han oppdaget».

I 1495 tok han 500 Taino indianere til Spania, planen hans vare å sette den i slaveri i plantasjer på Kanariøyene. De ble behandlet så dårlig at nsten halvparten døde på turen over til Spania. Og ikke alle i Spania var begeistret over ideen av å sette folk i slaveri.

HAN OPPDAGET IKKE AMERIKA – HAN INNVADERTE! Bildet er fra 1992 da man markerte 500 år siden Columbis ankomst til amerika.

I Spania spør man seg nå om det er på tide å fjerne de utallige statuene av mannen som kanskje er spanjolenes største helt.

Columbus folkemord i Dominikanske Republikk og Haiti

Eksperter anslår at Hispañola (Dagens Dominikanske Republikk og Haiti) hadde en befolkning på rundt tre millioner i 1492. 20 år etter spanjolenes ankomst var befolkningen nede i 60.000, 50 år etter Columbus ankomst var befolkningen utryddet noe som førte til at man hentet slaver fra Afrika.

BLODTØRSTIGE: Spanjolene brukte kamp hunder for å holde de innfødte i sjakk. Når de manglet mat til hundene tok de barna fra de innfødte, drepte dem og foret dem til hundene. Munker var med Columbus folk skrev om hvordan de kappet lem av slavene og moret seg med teknikker på hvordan man kunne splitte buken på mennesker med bare et hogg.

I 1494, to år etter ankomst, begynte Columbus slaveriet i Latin Ameria Han sendte 1600 av dem til Spania og lot spanjolene som var kommet til Hispañola “ta så mange dere vil” for å bruke dem som slaver på de nye plantasjene. Barbariet var verre enn noe man kan forestille seg. Spanjolene voldtok og drepte, inklusive barn. De kappet lem av slavene og moret seg med teknikker på hvordan man kunne splitte buken på mennesker med bare et hogg.

Slaveriet viste seg å være dårlig butikk så han fokuserte mindre på dette men tvang hver av de innfødte til å gi spanjolene en viss mengde gull årlig. De som ikke leverte fikk et lem kappet av. Jenter ble kjøpt og solgt for menns “seksuelle forbruk”. Columbus skrev selv at jenter mellom 9 og 11 år var de mest attraktive.

En skriftlig kilde (De Las Casas) referer til en hendelse hvor de spanske soldatene parterte, halshogde, voldtok og drepte rundt 3000 innfødte på en dag. Den katolske kirken var delaktig i de overgrep Columbus og spanjolene foretok seg i Latin-Amerika.

Vold, voldtekter: Måtte forklare seg for kongeparet i Spania

Columbus og hans folk underhold seg selv med vold og voldtekter. Situasjonen ble så ille at man i Spania sendte en «inspektør» til den nye kolonien, det han så var nok til at Columbus ble kalt tilbake til Spania for å forvare seg mot anklagene foran dronning Isabela og hennes Ferdinand.

Da Columbus kom til hoffet fortalte han det som i stor grad var en stor skrøne. At det var store menger gull og verdifulle krydder som formelig bare ventet på å bli hentet. Han påsto at det han hadde funnet faktisk var den Malaysiske halvøya og at det bare litt lengre syd var et nytt uoppdaget kontinent. Det spanske kongeparet bet på bløffen og var villige til å overse rapportene om orgiene i vold og voldtekter på Hispañola. Men for å unngå situasjonen på Hispañola fikk Columbus ikke med seg soldater denne gangen, han ble utstyrt med vanlige «sivile» kvinner og menn som var ment å kolonisere de nye områdene på en mer «akseptabel» måte.

Kommentarer

SpaniaPosten
Etablert i 2002. SpaniaPosten publiseres på papir i Alicante og Malaga-provinsene. Våre skribenter er fastboende i Spania og fagfolk med årtier av erfaring fra nettopp Spania.

Torrevieja ser kraftig økning i antall nye smittede

681 nye har testet positive for Corona-viruset siste uken i de kommunene som sogner til helse-regionen Torrevieja. Rundt 40% av de nye...

Nå er det billigere å leie bolig i Torrevieja

Det er i de store turistbyene Benidorm og Torrevieja at man så det største fallet i prisene på leie av bolig i...

Alicante flyplass har knapt noen ankomster

Den tredje smitte-bølgen har lagt Alicante flyplass nesten brakk. Med bare seks ankomster/avganger på en dag er flyplassen omtrent like still som...

Fikser endelig skadene etter vinterstormen i 2019

På Orihuela Costa er man endelig i gang med å fikse skadene etter vinterstormen DANA som ødela strandpromenaden i Campoamor tilbake i...

Relaterte saker

Generell vaksinering er i gang

De første som ble vaksinert i Spania var pasienter på sykehjem som har vært helt frie for Covid-smitte. På Orihuela Costa var...

«Portforbud» fra klokken 22.00 og stengte barer 17.00

Nye restriksjoner for Valencia-regionen trådte i kraft i dag 7. januar. Regionens ytre grenser forblir stengt frem til 31. januar. Restauranter og...

Grensen til Gibraltar forblir åpen

Spania og Storbritannia har gjort en midlertidig avtale om grensepassering nå som Gibraltar forblir utenfor EU fra og med 1. januar.

Valencia vil bli Europas Silicon Valley

Rådhuset i Valencia tar grep i kommunens reguleringsplan for å tiltrekke seg internasjonale teknologi-giganter. I tre av bydelene ønsker man å legge...

Vaksinen deles ut med politi-eskorte

De første dosene med den nye vaksinen for Corona-viruset distribueres ut til syv sykehjem i Valencia regionen. Transporten passes godt på av...

Coronaviruset: 85% av de omkomne er over 70 år og 56,7% er menn

Den største gruppen som tester positvt for Corona-viruset er i aldrersgruppen 40 til 59 år. Men det er de over 70 år...

64% færre Covid-smittede i Spania

På bare en måned har antallet nye smittede falt med 64%. Antallet smittede er under 300 pr 100.000 i nesten alle Spanias...

Diskoteker og nattklubber får åpne igjen

Nattklubber i Valencia regionen får igjen åpne opp. De skal få ta imot besøkende med samme åpningstid som restaurantene. Etter av kravene...

Valencia-regionen fortsetter med «stengte grenser» til og med 15. januar

Man har nå bekreftet at det fortsatt blir forbudt å krysse grensen inn og ut av Valencia regionen til 15. januar. Unntaket...

Nyttårsaften må alle være hjemme innen 01.00

Myndighetene i Valencia regionen vil fortsette med restriksjoner for innbyggerne for å unngå en ny «tredje bølge» i etterkant av jul og...