21.3 C
Alicante
30.4 C
Málaga
22 C
Las Palmas de Gran Canaria

På tiden å fjerne statuene av Columbus?

I USA protesterer man nå mot de mange statuene av Kristoffer Columbus. Også i Spania spør man seg nå om det er på tide å fjerne statuene. I likhet med USA er det de høyekstrene, i Spanias tilfeller VOX, som mener statuene må beskyttes.

Mannen som i Spania kalles «Colon» reiste vestover på vegne av den spanske kronen og «oppdaget» Amerika i 1492. Dette rundt 600 år etter vikingene fant veien til Amerika og vel 20.000 år etter at både Eskimoer og andre folkegrupper etablerte seg på det Amerikanske kontinentet.

Til tross for dette Columbus sin “oppdagelse” av Amerikan spanjolene feirer når de markerer sin nasjonaldag, Dia de la Hispanidad 12. oktober.

Pedofil og slavehandler

Han var en beviselig pedofil og slavehandler. Han skrev selv i et brev at jenter mellom 9 og 11 år var de mest attraktive. Også etter datidens standarder var Columbus metoder så grove at munker rapporterte tilbake til Spania om overgrep så grove at Columbus at hans status sank.

Columbus var så besatt av å finne gull og tjene penger på slaver at han endte opp med å bli utvist fra “landet han oppdaget”.

I 1495 tok han 500 Taino indianere til Spania, planen hans vare å sette den i slaveri i plantasjer på Kanariøyene. De ble behandlet så dårlig at nsten halvparten døde på turen over til Spania. Og ikke alle i Spania var begeistret over ideen av å sette folk i slaveri.

HAN OPPDAGET IKKE AMERIKA – HAN INNVADERTE! Bildet er fra 1992 da man markerte 500 år siden Columbis ankomst til amerika.

I Spania spør man seg nå om det er på tide å fjerne de utallige statuene av mannen som kanskje er spanjolenes største helt.

Columbus folkemord i Dominikanske Republikk og Haiti

Eksperter anslår at Hispañola (Dagens Dominikanske Republikk og Haiti) hadde en befolkning på rundt tre millioner i 1492. 20 år etter spanjolenes ankomst var befolkningen nede i 60.000, 50 år etter Columbus ankomst var befolkningen utryddet noe som førte til at man hentet slaver fra Afrika.

BLODTØRSTIGE: Spanjolene brukte kamp hunder for å holde de innfødte i sjakk. Når de manglet mat til hundene tok de barna fra de innfødte, drepte dem og foret dem til hundene. Munker var med Columbus folk skrev om hvordan de kappet lem av slavene og moret seg med teknikker på hvordan man kunne splitte buken på mennesker med bare et hogg.

I 1494, to år etter ankomst, begynte Columbus slaveriet i Latin Ameria Han sendte 1600 av dem til Spania og lot spanjolene som var kommet til Hispañola “ta så mange dere vil” for å bruke dem som slaver på de nye plantasjene. Barbariet var verre enn noe man kan forestille seg. Spanjolene voldtok og drepte, inklusive barn. De kappet lem av slavene og moret seg med teknikker på hvordan man kunne splitte buken på mennesker med bare et hogg.

Slaveriet viste seg å være dårlig butikk så han fokuserte mindre på dette men tvang hver av de innfødte til å gi spanjolene en viss mengde gull årlig. De som ikke leverte fikk et lem kappet av. Jenter ble kjøpt og solgt for menns “seksuelle forbruk”. Columbus skrev selv at jenter mellom 9 og 11 år var de mest attraktive.

En skriftlig kilde (De Las Casas) referer til en hendelse hvor de spanske soldatene parterte, halshogde, voldtok og drepte rundt 3000 innfødte på en dag. Den katolske kirken var delaktig i de overgrep Columbus og spanjolene foretok seg i Latin-Amerika.

Vold, voldtekter: Måtte forklare seg for kongeparet i Spania

Columbus og hans folk underhold seg selv med vold og voldtekter. Situasjonen ble så ille at man i Spania sendte en “inspektør” til den nye kolonien, det han så var nok til at Columbus ble kalt tilbake til Spania for å forvare seg mot anklagene foran dronning Isabela og hennes Ferdinand.

Da Columbus kom til hoffet fortalte han det som i stor grad var en stor skrøne. At det var store menger gull og verdifulle krydder som formelig bare ventet på å bli hentet. Han påsto at det han hadde funnet faktisk var den Malaysiske halvøya og at det bare litt lengre syd var et nytt uoppdaget kontinent. Det spanske kongeparet bet på bløffen og var villige til å overse rapportene om orgiene i vold og voldtekter på Hispañola. Men for å unngå situasjonen på Hispañola fikk Columbus ikke med seg soldater denne gangen, han ble utstyrt med vanlige «sivile» kvinner og menn som var ment å kolonisere de nye områdene på en mer «akseptabel» måte.

Spanderer du en kaffe på redaksjonen?

Corona-krisen skadet våre annonsører såpass at de fleste ikke bruker penger på markedsføring om dagen. Og når de fleste nordmenn blir værende “hjemme” denne sommeren vil skaden på norske bedrifter i Spania vare en stund til. 

Vi ber om din støtte for å kunne bruke mer av vår tid på å holde deg oppdatert online.

I steden for en betalingsmur har vi åpnet for ett frivillig abonnement. De som ikke er klare for det oppfordrer vi til å virtuell kopp kaffe på noen i redaksjonen nå og da.

Spanderer du på kaffen i dag?

Kommentarer

SpaniaPosten
Etablert i 2002. SpaniaPosten publiseres på papir i Alicante og Malaga-provinsene. Våre skribenter er fastboende i Spania og fagfolk med årtier av erfaring fra nettopp Spania.

Følg oss på Facebook

Tivoliet ved havnen i Torrevieja åpnet

Tivoliet som ligger ved havnen i Torrevieja er igjen åpent for alle. Attraksjonene har vært stengt under perioden med strenge corona-tiltak.

Strand i Guardamar svartlistes

En strand i Guardamar, like syd for Alicante, har fått et «svart flagg». Det er miljøvernorganisasjonen «Ecologistas en Accion» som deler ut...

Tjente over €250.000 på ferieboliger som ikke fantes

En gruppe organiserte kriminelle, basert i Alicante, skal ha svindlet turister for rundt 250.000 Euro. Det er flere hundre ofre i saken....

Nytt Corona-utbrudd i Malaga-provinsen

På et mottaks-senter for Røde Kors i Malaga er det nå 89 som har testet positive for Corona-viruset. Dette er den største...

Relaterte saker

Tjente over €250.000 på ferieboliger som ikke fantes

En gruppe organiserte kriminelle, basert i Alicante, skal ha svindlet turister for rundt 250.000 Euro. Det er flere hundre ofre i saken....

Alicante-provinsen: 19 nye smittede på to uker

Nye smittede siste 14 dager pr kommune: Alicante 4Benidorm 1Orihuela 1Elche 1Novelda 3Campello 2Elda 2Alcoy 1Ibi 1Sax 1San Vicente...

Nå smittes like mange med Corona i Norge som på Costa Blanca

Valencia-regionen, med sine nesten fem millioner innbyggere, registrerte også bare tre nye bekreftede tilfeller av Corona-smitte 22. juni. Norge så i samme...

To uker uten Corona-dødsfall

Alicante-provinsen har siste 14 dager ikke registrert dødsfall som kan kobles til Corona-viruset. Siste døgnet er det registrert bare to nye smitte-tilfeller...

Spania åpen for turister 21. juni

Spanias statsminister Pedo Sanchez brukte sin faste søndags-tale til å kunngjøre at Spania åpner grensene for reisende fra EU og Schengen-området allerede...

Ingen nye smittede i Alicante-provinsen

Siste døgnet er det ikke registrert døde eller nye smittede av Corona-viruset i Alicante provinsen som har nesten to millioner innbyggere.

Valencia-regionen til fase 3 – en uke senere avsluttes “alarm-tilstanden”

Nå Mandag 15. juni går Valencia-regionen til Fase 3, med det kan man fritt reise mellom de tre provinsene Alicante, Valencia og...

Valencia-regionen til fase 3 på mandag

Presidenten for Valencia-regionen har offisielt bedt regjeringen om å la hele regionen gå videre til Fase 3 fra og med mandag 15....

Andalucia går til fase 3, Valencia-regionen venter en uke

Rundt halve Spania går inn i den siste fasen for ned-skalering av Corona-tiltakene mandag 7. juni. Blant regionene som går til fase...

Frem og tilbake om tidligere åpne grenser til Frankrike og Portugal

I et nå ganske kjent “frem og tilbake” ga representanter for den spanske PSOE/Podemos-regjeringen først grønt lys for å åpne grensene til...
- Advertisement -