Overvåket 60 millioner samtaler

Publisert

Det amerikanske National Security Agency (NSA) skal på én måned ha overvåket over 60 millioner samtaler i Spania. Avsløringene kommer få dager etter at det ble kjent at flere spanske politikere muligens var blitt avlyttet. Den voksende skandalen anses som svært alvorlig og berører en rekke land i Europa. I følge enkelte handler det ikke lenger om enkeltstående avlyttinger, men om «masseovervåkning» fra USAs side. Representanter fra EU-parlamentet har reist til Washington for å få svar på det som har skjedd og i Spania er USAs ambassadør i Madrid kalt inn på teppet.

De nye opplysningene skal i likhet med de forrige komme fra dokumenter lekket av den tidligere NSA-ansatte amerikaneren Edward Snowden (bildet) som for tiden lever i eksil i Russland. Mellom desember 2012 og januar i år skal det amerikanske etterretningsorganet ha registrert over 60 millioner samtaler i Spania. Selve innholdet i samtalene skal ikke være lagret, men telefonnummeret på SIM-kortene som har vært i bruk, stedet det ble ringt fra og samtalenes varighet. Spionasjen skal også gjelde personlig informasjon fra folks internettbruk med registrering av e-postadresser og profiler på sosiale medier som Facebook og Twitter.

Den spanske avisen El Mundo skal ha tilgang til opplysninger som viser hvordan overvåkningen har foregått. Avisen forteller om dataprogrammet «Boundless Informant» som NSA skal ha brukt i såkalt Signaletterretning (SIGINT), noe som har gjort det mulig for organisasjonen å hente ut data fra forskjellige kommunikasjonskanaler. Registreringen skal ha foregått automatisk uten behov for operatører.

Overvåkingen som nå er avslørt er i følge avisen ulovlig etter spansk straffelov og regler fra 2007 som definerer informasjon fra digital kommunikasjon og sosiale medier på internett som privat og beskyttet mot innsyn.

Saken anses som svært alvorlig og gjelder ikke bare Spania men flere land i verden. Den britiske avisen The Guardian skrev for kort tid siden at statsledere fra så mange som 35 land sannsynligvis var blitt avlyttet. En av de berørte skal være Tysklands forbundskansler Angela Merkel. Både Tyskland, Frankrike og Spania skal gjennom sine EU-representanter ha kontaktet Washington for å få klarhet i omfanget av overvåkningen. I Spania er USAs ambassadør i Madrid kalt inn til møte i det spanske utenriksdepartementet.

På bakgrunn av informasjon fra nyhetsbyrået Kyodo News i Tokyo, verserer det også rykter om at USA i 2011 forsøkte å overtale Japan til å hjelpe til med overvåkning og transport av informasjon gjennom deres territorium via fiberoptiske kabler. Hensikten med prosjektet skal ha vært å spionere på Kina. Japan skal ha avvist forespørselen.

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Flere relaterte nyheter