Mørk hud og blå øyne. Det er beskrivelsen av et menneske i en helt ny studie av 7000 år gamle skjeletter funnet i fjellene i Castilla og León. Foruten å være den eldste komplette arvemessige informasjonen man har om et menneske fra forhistorisk tid, har det aldri før blitt funnet så tidlige spor etter denne kombinasjonen av hudfarge og øyenfarge i Europa. Mannen er fra tiden før jordbruket da mennesker var jegere og samlere, men har den samme DNA-kombinasjonen for blå øyne som dagens nord-europeere.
La Braña 1 (bilde) er navnet huleboeren fra fjellene i Cantabria har fått av forskerne som jobber på prosjektet, et menneske fra 7000 år tilbake – til det som kalles mesolittisk tid. I en hule høyt opp i fjellene i Valdelugueros i provinsen León ble restene etter to mennesker fra denne perioden funnet i 2006. Ved hjelp av arvematerialet fra en visdomstann fra det best bevarte av de to skjelettene, har en gruppe forskere kommet frem til den uventede DNA-kombinasjonen.
Mesolittisk tid er perioden for 10.000 til 5.000 år siden, da mennesker var jegere og samlere og levde som nomader. Denne perioden befinner seg mellom paleolittisk tid, som regnes som første fase av steinalderen og neolittisk tid da man begynte med jordbruk og husdyrhold. I følge forskningsleder Carles Lalueza‐Fox er det mest oppsiktsvekkende med funnet at et menneske fra denne perioden har afrikanske genkombinasjoner i det pigment-arvestoffet som i dag finnes hos lyse europeere.
Enda mer overraskende skal det ha vært å oppdage at han hadde de genvariantene som gir blå øyne. I følge forskningsleder Lalueza‐Fox er dette synlige egenskaper fra en bestemt type gener som uten tvil er nord-europeiske.
Oppdagelsen kan bidra til nye forståelser om menneskets opprinnelse og utvikling. Forskerteamet som jobber på prosjektet vil nå forsøke å analysere genmaterialet til det andre av de to forhistoriske menneskene fra hulen i Valdelugueros i håp om å finne mer informasjon om menneskets avstamning i Europa. Prosjektet ledes av det spanske Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC), i samarbeid med Center for GeoGenetikk ved Universitetet i København. Resultatet er publisert i det vitenskapelige tidsskriftet Nature.
(Bilde: La Braña 1, CSIC)