Oppløsningen av ETA på vent

Publisert

Den mye omtalte innleveringen av våpen og oppløsningen av ETA lar vente på seg. Den baskiske separatistgruppen annonserte for tre år siden en endelig slutt på voldelige aksjoner og har siden det ønsket å forhandle med den spanske regjeringen om medlemmenes fremtid. Regjeringspartiet Partido Popular har imidlertid ikke villet åpne for dialog og krever ensidig og betingelsesløs avvikling av organisasjonen.

Kilder innen den baskiske regionsregjeringen sier til avisen El País at forseglingen av ETAs våpenlagre vil kunne skje allerede i år, men at gruppens gjenværende medlemmer vil vente til etter parlamentsvalget i 2015 med en eventuell permanent avvæpning og oppløsning. Bak dette ligger håpet om at et regjeringsskifte i Spania vil kunne åpne for dialog og forhandlinger, skriver avisen.

ETA var klare for første runde med «innlevering» av våpen i februar i år. Innleveringen som i realiteten var en forsegling av et hemmelig lager med et visst antall våpen og sprengstoff skjedde ved hjelp av den internasjonale komiteen Comisión Internacional de Verificación (CIV) som i flere år har jobbet med konflikten i Baskerland. Avisen El País skriver at ETAs løsning med å forsegle arsenaler fremfor å levere inn våpen er en kjent strategi fra andre militante grupper som det tidligere IRA i Nord-Irland og FARC i Colombia.

ETA har med sitt initiativ til avvæpning ønsket å komme i posisjon til å forhandle om soningsforholdene til de rundt 500 fangene som i dag soner i fengsel (ca. 400 i Spania og 100 i Frankrike). Det har også vært et ønske å forhandle om amnesti for gjenværende medlemmer som er ettersøkt og i dag lever i eksil.

ETA kunngjorde i oktober 2011 at det var slutt på organisasjonens voldelige aksjoner. Erklæringen kom etter en internasjonal fredskonferanse i San Sebastian og banet vei for en ny fase i fredsarbeidet i Baskerland, en prosess som nå foregår uten noen form for deltakelse fra regjeringen i Madrid. Statsminister Mariano Rajoy og Partido Popular har avvist enhver dialog med gruppens medlemmer eller andre som de mener kan assosieres med ETA. Fremgangen man har sett i prosessen skyldes innsatsen fra andre politiske partier, forskjellige interesseorganisasjoner, CIV og regjeringen i Baskerland.

Euskadi Ta Askatasuna (ETA) ble dannet i 1958 som en politisk militant organisasjon til kamp for et uavhengig og fritt Baskerland. Organisasjonen regnes for å stå ansvarlig for drapet på 829 personer, 343 av dem sivile.

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Flere relaterte nyheter