Oppkaller plass etter Thatcher

Publisert

Partido Popular i Madrid hedrer ett av sine politiske forbilder ved å trumfe igjennom et svært kontroversielt navnevalg. Mandag 15. september ble en plass i hjertet av byen oppkalt etter Storbritannias tidligere statsminister Margaret Thatcher. Da oppkallingen ble vedtatt i kommunestyret i fjor, stemte opposisjonen imot. Motstandere av navnevalget etterspør en relevant sammenheng mellom den avdøde politikeren og den spanske hovedstaden.

Plaza de Margaret Thatcher er det nye navnet på en plass som ligger i hjertet av Madrid ikke langt fra Columbus-plassen. Avdukingen av navneskiltet fant sted mandag 15. september. Tilstede under seremonien var Madrids ordfører Ana Botella (PP), Storbritannias ambassadør i Spania, Simon Manley, og Thatchers sønn Mark Thatcher.

Oppkallingen kommer som følge av et ensidig ønske fra Partido Popular i Madrid. Ingen andre partier ga støtte til navnevalget da det ble vedtatt i fjor. På grunn av PPs absolutte majoritet i kommunestyret ble forslaget likevel vedtatt.

Med oppkallingen har PP trukket frem ett av sine politiske forbilder og trumfet igjennom et svært kontroversielt navnevalg. Mens byens ordfører Ana Botella (PP) hyller Margaret Thatcher som en stor leder, er responsen fra opposisjonen mindre entusiastisk.

Da navnet ble vedtatt i Madrids kommunestyre i 2013 etterlyste opposisjonen en sammenheng mellom Margaret Thatcher og den spanske hovedstaden. En representant for venstresiden skal ha kalt oppkallingen respektløs fordi man indirekte hedret omfavnelse av en økonomisk politikk som gikk på bekostning av levestandarden og de sosiale vilkårene til tusenvis av gruvearbeidere og folk fra arbeiderklassen i Storbritannia.

PP har på sin side avfeid at oppkallingen er politisk med henvisning til at det handler om å hedre en av det tyvende århundrets store politikere, en «kvinne blant mange menn».

Også tidligere i år brukte PP sitt flertall til å fremheve politiske forbilder da regjeringen omdøpte landets hovedflyplass til Aeropuerto Adolfo Suárez Madrid-Barajas. Adolfo Suárez er blitt sett på som en viktig politiker som kjempet for frihet og demokrati i årene etter Francos død. Likevel er det ikke alle som holder ham like høyt som regjeringspartiet Partido Popular. Suárez som døde 23. mars i år gjorde blant annet karriere under det gamle Franco-regimet og hadde en forhistorie som medlem av diktator Francisco Francos politiske parti Falange Española. PP skal allerede i 2009 ha ønsket å gi flyplassen navnet etter Suárez, men var da i opposisjon og fikk ikke gjennomslag for endringen.

Margaret Thatcher (1925-2013):
Storbritannias statsminister fra 1979 til 1990 og leder for de konservative (Conservative Party) fra 1975 til 1990. Thatcher ble kalt «The Iron Lady» (Jernkvinnen) for sin harde og kompromissløse linje i politikken og stod for en ultraliberalistisk økonomisk politikk, senere kjent som Thatcherism, der markedet fikk frie tøyler, statlige selskaper ble privatisert og arbeiderklassen og fagforeningene fratatt innflytelse. Under de første årene ved makten dalte populariteten, men da Thatcher valgte å gå til krig mot Argentina over råderetten over Falklandsøyene i 1982 økte oppslutningen på nytt. Hun ble gjenvalgt som statsminister i 1983 og senere i 1987. Thatcher regnes som en svært kontroversiell politiker i moderne tid. I sine senere år ble hun på nytt kontroversiell da hun i 1998 åpent ga støtte til Chiles tidligere president Augusto Pinochet som på tidspunktet stod tiltalt for tortur og drap på opposisjonelle i hjemlandet. Chile var offisielt nøytralt under Falklandskrigen, men ga utstrakt støtte til Storbritannia og hjalp Thatcher vinne krigen. Thatcher trakk seg fra offentlighetens lys i 2002 av helsemessige årsaker og døde 8. april 2013, 87 år gammel.

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Relevante nyheter