Nytt vitnemål skal hjelpe prinsessen

Publisert

Et nytt vitnemål er presentert i bedragerisaken mot prinsesse Cristina og hennes ektemann Iñaki Urdangarín. Vedkommende vitne som er medtiltalt i saken peker ut Urdangarín og hans tidligere kompanjong Diego Torres som de eneste ansvarlige og fritar prinsessen for all skyld. Mannen som har «skaffet» det nye vitnet er statsadvokat Pedro Horrach, en kjent støttespiller av prinsessen.

I følge det nye vitnet som jobbet som regnskapsfører for Urdangarín og Torres i Instituto Nóos var millionbedrageriet de er tiltalt for nøye planlagt. De to skal ha opprettet fiktive firmaer, overpriset oppdrag og tatt seg betalt for prosjekter som aldri ble realisert. Videre hevdes det at prinsessen hverken kjente til disse planene eller tok del i gjennomføringen av dem.

Les også: Tar side i prinsesse-saken

Dersom den nye forklaringen blir tatt på alvor av dommeren i saken, er det fremdeles usikkert om den vil hjelpe prinsessen. Forklaringen inneholder nemlig også informasjon som kan tolkes i motsatt retning.

Fra før vet man at firmaet Aizóon har spilt en viktig rolle i saken, et firma som Urdangarín og prinsessen eier sammen. Det nye vitnet, Marco Tejeiro, bekrefter angivelig at dette firmaet ble brukt til å svindle penger, noe tidligere vitneforklaringer og bevis også tilsier. Prinsessen eier femti prosent av selskapet og skal ha brukt av midlene som ektemannen er beskyldt for å ha underslått og overført til firmaet. I tillegg skal hun også ha vært informert om beslutninger underveis relatert til firmaets disposisjoner.

Hvor stor vekt det legges på den nye forklaringen er uklart. Vitnemålet som formelt skal avgis i retten i Palma 12. juli er frembrakt av statsadvokaten for antikorrupsjonsenheten i Palma på Mallorca, Pedro Horrach, en person som fra starten av har stått på prinsessens side i saken. I tillegg er vitnet Tejeiro selv tiltalt i saken og kan ha egne grunner for å endre forklaring.

 

Urdangarín-saken (Caso Nóos)

Prinsesse Cristina som er kong Felipe VI´s storesøster er tiltalt for skatteunndragelse og hvitvasking av penger med en strafferamme på elleve års fengsel. Forholdet inngår i bedragerisaken mot ektemannen Iñaki Urdangarín og hans tidligere kompanjong Diego Torres som sammen står tiltalt for å ha svindlet rundt seks millioner euro gjennom nonprofit-organisasjonen Instituto Nóos. Midlene har i hovedsak kommet fra PPs regionsadministrasjon på Balearene da korrupsjonsdømte Jaume Matas var regionspresident og fra Comunidad Valenciana under Francisco Camps. Til sammen 16 personer er tiltalt i saken. Både prinsessen og ektemannen beskyldes for å ha brukt statusen som medlemmer av det spanske kongehuset til å skaffe offentlig støtte til «samfunnstjenelige» prosjekter i Nóos-organisasjonen, for deretter å overføre deler av pengene til seg selv via selskapet Aizóon. Urdangarín skal som kong Juan Carlos svigersønn angivelig på et tidspunkt ha hatt så mye tillit hos PP-politikere at den offentlige millionstøtten ble gitt uten at han trengte å legge frem detaljerte budsjetter eller på andre måter legitimere beløpene. Prinsessen er tiltalt for hvitvasking av penger og skatteunndragelse i forbindelse med forvaltningen og bruken av midlene Urdangarín overførte til selskapet Aizóon.

 

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Flere relaterte nyheter