Nye partier ikke usunt for Spania

Publisert

Det internasjonale pengefondet (IMF) frykter ikke at oppslutningen om nye partier som Podemos og Ciudadanos skal bli et problem for Spania. Fremgangen til andre partier enn regjeringspartiet Partido Popular og PSOE vil i følge organisasjonen ikke være negativt så lenge de økonomiske reformene fortsetter.

2015 er det store valgåret i Spania med lokalvalg i alle regioner så nær som Galicia og Baskerland. I tillegg holdes det parlamentsvalg mot slutten av året. Spørsmålet om fremgangen til nye partier og endringer som forstyrrer maktbalansen mellom landets to største partier Partido Popular og PSOE er derfor aktuelt og gjenstand for oppmerksomhet både i og utenfor Spania.

Det internasjonale pengefondet (IMF) frykter ikke at oppslutningen om nye partier som det venstreradikale Podemos og sentrumspartiet Ciudadanos skal bli et problem for Spania. Det forventes imidlertid at de økonomiske reformene fortsetter.

Spansk økonomi har vært i vekst i snart to år og det offentlige underskuddet er redusert. Likevel ligger landets arbeidsledighet fremdeles på mellom 23 og 24 prosent. Derfor forventer IMF at eventuelle nye politiske sammensetninger, regionalt og nasjonalt, ikke fører til en politikk som hindrer det videre reformarbeidet. Utover det oppfattes ikke endringer i oppslutningen hos de forskjellige partiene som et problem.

Alle er imidlertid ikke like enige i det. Regjeringspartiet Partido Popular, eller Alianza Popular som det het tidligere, har sammen med Partido Socialista Obrero Español (PSOE) vært de to eneste partiene med nok tilslutning til å danne regjering i Spania siden landets overgang til demokrati på slutten av 1970-tallet. De to partiene har byttet på å inneha rollen som landets utøvende makt. Da Podemos startet å vinne terreng i 2014 uttalte statsminister Mariano Rajoy at det eneste gangbare alternativet for Spania er å fortsette med to store stabile partier, regjeringspartiet PP og opposisjonspartiet PSOE. Flere i PPs ledelse begynte også å snakke om muligheten for et regjeringssamarbeid med PSOE. Dette ble imidlertid avvist av opposisjonspartiet.

Den politiske sammensetningen i Spania ser ut til å være i endring. Partiene Podemos og Ciudadanos har det siste året klatret på meningsmålingene. Samtidig som Ciudadanos, etablert som et sentrumsalternativ i 2006, og Podemos avanserer taper de to største partiene PP og PSOE terreng. Enkelte snakker derfor om at «topartisystemet» som til nå har rådet i Spania er på vei til å forsvinne.

 

Podemos – en politisk sensasjon

Det nye sosialdemokratiske alternativet Podemos er kanskje den største sensasjonen og kan dersom fremgangen holder skape en permanent endring i det politiske landskapet. Partiet ble etablert før EU-valget i fjor og vant umiddelbart fem plasser i Europaparlamentet. Etter det er partiet blitt lansert som et reelt alternativ til PP og PSOE både på nasjonalt og regionalt nivå i Spania. Med grobunn i protestbevegelsen 15-M og indignerte spanjoler som ønsker endring argumenterer partiets representanter for et nytt og mer demokratisk Spania.

Under regionsvalget i Andalucia i mars fikk Podemos hele 14,8 prosent av stemmene. Når 14 nye regioner holder valg den 24. mai er det ventet at både Podemos og Ciudadanos vil kapre nye stemmer. Det samme gjelder valget til landets nasjonalforsamling som skal holdes i november.

Foto: Bilde fra Podemos markeringen «Marsj for endring» fra 31. januar i år da tusenvis tok til gatene i Madrid med krav om politiske endringer.

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Nyttig å vite:

Relevante nyheter