21 C
Alicante
30.4 C
Málaga
24 C
Las Palmas de Gran Canaria

Ny voldtektslov i Spania: Uten et «ja», er det overgrep

Den nye regjeringen i Spania vil endre landets voldtektsparagraf og gjøre det lettere for dommere å avgjøre tvilstilfeller i voldtektssaker. Dersom offeret aldri ga et eksplisitt «ja» til samleie, skal tiltalte finnes skyldig.

Lovforslaget kommer etter dommen i den beryktede gruppevoldtektssaken fra Pamplona tidligere i år. Fem menn i slutten av tjueårene skal under de berømte okseløpene i Pamplona sommeren 2016 ha utnyttet en 18 år gammel jente på det groveste. De fem ble kun dømt for «seksuelt misbruk» og ikke «voldtekt». Dommen forårsaket store protester, med demonstrasjoner over hele Spania.

Les også: Dom i voldtektssak skaper protester: Gruppevoldtekt ble til “seksuelt misbruk”

Den nye arbeiderpartiregjeringen til PSOE begrunner det nye forslaget med at kvinners «autonomi», «frihet» og «respekt for person og seksualitet» vil bli bedre ivaretatt. Det vises til Tyskland og Sverige der liknende lovendringer allerede er introdusert.

Den nye loven skal gjøre det enklere for dommere å avgjøre tvilstilfeller. I en uttalelse fra regjeringen heter det at «dersom en kvinne ikke tydelig sier ja, er alt annet nei». Forslaget til lovendring skal utredes grundig, før en eventuell lovtekst blir lagt frem til avstemning i parlamentet.

 

Relaterte saker

- Advertisement -