Ny lov: Bøter for salg av valper og binde hunden utenfor butikken

Publisert

Landets nye dyrevelferdslov, som trådte i kraft sist fredag, omfatter også avliving av hjemløse katter, som kan straffes med bøter på opptil 200 000 euro og inntil 24 måneders fengsel.

I Spania er det nå mulig å anmelde og straffe dyreeiere som etterlater en hund bundet utenfor en butikk eller bruker kvelningshalsbånd for å kontrollere dyr som er sterkere enn eieren. Med ikrafttredelsen av loven om dyrevern og dyrevelferd fra fredag 29. september, som ble vedtatt i februar, kan flere vanlige praksiser straffes med bøter på hundrevis, og til og med titusenvis av euro.

Dyrerettighetsadvokat Eloi Sarrió, direktør for Aboganimal, sier at “inntektene fra bøtene i henhold til loven skal brukes til tiltak rettet mot dyrevern, det vil si at inntektene fra disse konseptene ikke kan brukes til andre formål”.

Mindre overtredelser skal sanksjoneres gjennom administrative kanaler, mens de mest alvorlige overtredelsene vil bli behandlet gjennom straffeloven i henhold til den nye loven. Blant de hyppigst forekommende lovbruddene blant eierne av Spanias 13 millioner kjæledyr, er det disse som forbys og straffes:

Avl

Loven krever ikke at hunder skal steriliseres, “men den krever at det iverksettes tiltak for å forhindre reproduksjon, som ikke trenger å være kirurgiske”, sier Sarrió. Adopterte hunder må steriliseres, men ikke kjøpte hunder, og selv om loven ikke spesifiserer dette, er det ikke en plikt (å kastrere dem). Men hunden kan ikke få avkom uten at den er registrert. “Hvis du ikke er oppdretter, kan du bli bøtelagt hvis du har en kjæledyrhund og den blir drektig. Noen personer tjente penger på å selge dyr uten å være oppdrettere, eller med ulovlige kenneler, noe som kan straffes med bøter på mellom 50 001 og 200 000 euro”, sier Sarrió.

Binding av en hund utenfor en butikk

Selv om det finnes noen butikker som plasserer et anker på ytterveggen for å binde opp kjæledyret, “er det å ha hunden bundet til døren til en butikk eller et annet offentlig sted uten tilsyn en mindre forseelse, og du kan bli bøtelagt fra 500 til 10 000 euro”, sier Sarrió.

Dyrehold i hjemmet

En tamhund kan ikke etterlates uten tilsyn i 24 timer i strekk, fordi det regnes som en mindre forseelse med en bot på mellom 500 og 10 000 euro. Andre kjæledyr, som katter og fisk, kan ikke være alene i mer enn tre dager i strekk. Det er også forbudt å holde dem på terrasser, balkonger, hustak, boder, kjellere, uteplasser eller i kjøretøy. “Dette er en alvorlig overtredelse som kan straffes med bøter fra 10 001 til 50 000 euro. Jakthunder, husdyr eller annen profesjonell bruk, med unntak av sirkusdyr, er ikke beskyttet av denne loven.

Å slå et dyr

Uansett hva dyret har gjort, må det ikke slås som straff eller for å få det til å adlyde. Det er ikke tillatt å bruke aggressive eller voldelige dressurmetoder, inkludert å frata dyret mat eller bruke elektriske halsbånd, impuls- eller kvelningshalsbånd, som er uttrykkelig forbudt og kan straffes med bøter fra 10 001 til 50 000 euro.

Å etterlate et dyr

Loven anser det som en alvorlig forbrytelse, med bøter fra 10 001 til 50 000 euro, å slippe et kjæledyr ut i naturen eller på offentlig vei. Det er også straffbart å ikke hente hunden hos veterinæren, frisøren eller kennelen, eller å ikke melde fra om at den er mistet eller stjålet.

Avliving i kenneler

Et dyr kan ikke avlives av “økonomiske, aldersmessige eller overbefolkningsmessige årsaker”, sier Sarrió. “Disse uberettigede avlivningene var vanlig praksis på kenneler for å “gjøre plass” og spare penger. De “avlivet dem” når de ikke lenger ønsket dem eller når de var skadet.

Bøtene er på opptil 200 000 euro, og forbrytelsen kan også medføre fengselsstraff. Å ta livet av et kjæledyr utenfor de godkjente omstendighetene kan være en forbrytelse som kan straffes med fengsel i opptil 24 måneder. Det er heller ikke lenger tillatt å avlive dyr i kenneler uten tillatelse, noe som også anses som en “påtrengende handling”.

Forgiftning av katter

Å drepe hjemløse katter, definert som “samfunnskatter”, kan straffes med bøter på opptil 200 000 euro og inntil 24 måneders fengsel.

Unnlatelse av å rapportere besittelse av farlige arter

Det er en mindre alvorlig forseelse å unnlate å melde fra innen 29. mars 2024 om at du har leddyr (edderkopper eller skorpioner), fisk som pirajaer eller ballongfisk, amfibier eller giftige reptiler (korallslange, komodovaran eller klapperslange), reptiler som veier mer enn to kilo, eller primater og ville pattedyr som veier mer enn fem kilo.

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Nyttig å vite:

Relevante nyheter