Ny folkeavstemning i Catalonia

Publisert

Catalonias innbyggere kalles nok en gang til urnene for å stemme ja eller nei til uavhengighet fra Spania. Avstemningen skal holdes den 1. oktober i år, en dato som ble offentliggjort av regionspresident Carles Puigdemont fredag 9. juni. Den katalanske presidenten understreket samtidig at han holder døren åpen for forhandlinger med Madrid.

Folkeavstemningen i Catalonia får ikke støtte fra det spanske regjeringspartiet Partido Popular eller flertallet i den spanske kongressen. Den katalanske presidenten Puigdemont har sagt at han fremdeles er villig til å forhandle om selvstyre med Madrid. Spanias regjering ser imidlertid ikke ut til å ville innlede samtaler så lenge katalanerne holder fast på kravet om folkeavstemning.

Statsminister Mariano Rajoy (PP) som flere ganger har fått kritikk for sin håndtering av konflikten har gitt uttrykk for at han også denne gangen vil holde fast på sin strategi om nulltoleranse for et referendum.

Forrige gang Catalonia holdt folkeavstemning om uavhengighet var i 2014. Avstemningen ble kjent grunnlovsstridig av den spanske forfatningsdomstolen Tribunal Constitucional og Catalonias politiske ledelse ble stilt for retten. Daværende president Artur Mas ble i mars i år dømt i rettssaken og fratatt retten til offentlige verv i to år. Mas og hans to medtiltalte anket dommen.

Les også: Eks-president Mas dømt i Catalonia 

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...





Nyttig å vite:

Relevante nyheter