NSA: Spania overvåket sine egne

Publisert

Spania og Frankrike skal selv ha overvåket sine egne innbyggere og deretter delt informasjonen med USA. Det hevder sjefen for National Security Agency (NSA) i USA, general Keith Alexander. I følge den amerikanske generalen har hverken Edward Snowden som lekket informasjonen eller pressen som fikk tak i den visst hva de har sittet med av opplysninger.

NSA-sjef Keith Alexander skal overfor Kongressen i USA tirsdag 29. oktober ha forklart at teleovervåkningen i Spania og Frankrike, som ble avslørt for noen dager siden, er informasjon de to landene selv har skaffet til veie og er delt med NSA som ledd i sikkerhetssamarbeidet mellom USA og Europa. Generalen avviser beskyldningene om at USA på egen hånd skal ha overvåket innbyggere i allierte NATO-land.

I følge opplysningene som kom fra Snowden-dokumentene skal over 60 millioner samtaler i Spania ha blitt registrert av det amerikanske etterretningsorganet NSA mellom desember 2012 og januar 2013. For Frankrike skal antallet være enda høyere.

NSA-sjefen mener at det ikke er snakk om overvåking av sivile, men om deling av informasjon mellom NATO-land. Generalen sier til den amerikanske Kongressen at dette er data som USA og allierte i NATO har samlet inn for å kunne beskytte landene og gi støtte til militære operasjoner. I følge uttalelsene skal informasjonen ha blitt hentet inn ved baser som ligger utenfor de to landenes grenser og innebærer slik sett ikke et brudd på forbudet om overvåkning innad i landene.

Den nye informasjonen fra NSA-sjefen vil kunne bidra til å roe situasjonen som har oppstått ettersom det nå ser ut til at USA ikke har vært alene om overvåkningen, men at registreringen av dataene inngår i de allierte landenes felles forsvar og kamp mot terror.

Avsløringene om at statsledere fra 35 land skal ha blitt overvåket, deriblant Tysklands forbundskansler Angela Merkel, inngår imidlertid ikke i denne forklaringen. I følge den spanske avisen El País skal USAs president Barack Obama ha bedt om en gjennomgang av systemene til landets etterretningstjeneste for å unngå liknende situasjoner i fremtiden. Enkelttilfeller skal ikke ha blitt kommentert, men presidenten skal ha sagt at målet med systemene er å overvåke det man har behov for å overvåke og ikke all overvåkning teknologien tillater.

Spanias regjering har på sin side bedt lederen for Centro Nacional de Inteligencia (CNI), Félix Sanz Roldán, om å komme med en forklaring til nasjonalforsamlingen i Madrid. Statsminister Mariano Rajoy (PP) har bekreftet at den spanske etterretningslederen vil stille i Kongressen og informere om saken. Sanz Roldán har overfor spansk presse ikke villet gå i detalj om opplysningene i saken og begrunnet det med at han ikke kan gi informasjon om etterretning som involverer informasjon fra allierte land. Etterretningssjefen hevder imidlertid at byrået han leder «alltid holder seg innenfor loven».

I følge avisen El País skal det spanske CNI være i besittelse av topp moderne etterretningsutstyr. Tidligere statsminister José María Aznar (PP) skal på slutten av 2001 ha bedt USAs daværende president George W. Bush om å la Spania få tilgang til det siste innen denne typen teknologi. Spania skal også ha mottatt hjelp fra israelsk etterretning. Møtet med CNI-sjefen i Kongressen vil gå for lukkede dører.

 

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Flere relaterte nyheter