Overser norske medier forskjellen på kysten og Madrid?

Publisert

Antallet døde av Corona-dødsfall er nesten ti ganger færre pr. 100.000 innbyggere i Andalucia enn i Spanias hovedstad Madrid. Den enorme forskjellen mellom hovedstaden og Middelhavs-kysten kommer lite frem i norske mediers dekning av situasjonen i Spania.

Kartet i hovedbildet viser dødeligheten Corona-viruset har hatt i Spania og hvor. I stormen av negative nyheter fra Spania kan det være vanskelig å se gjennom de mange dystre nyhetene, men virkeligheten er som oftest nyansert.

Så stor er forskjellen i dødelighet og smitte mellom Middelhavs-kysten og Madrid:

Dødsfall pr 100.000 innbyggere:

Madrid: 126

Valencia-regionen: 26

Andalucia: 15

Katalonia: 67

Smittede pr 100.000 innbyggere:

Madrid: 936

Katalonia: 656

Valencia regionen: 209

Andalucia: 145

Norske medier gir forrvirrende bilde av situasjonen i Spania

Norske medier omtaler Spania som ett land. Rent teknisk består Spania av 17 regioner. Mange har eget språk og kultur. Valencia-regionen f.eks. består av Alicante, Valencia og Castellon-provinsene. Bare denne regionen som ligger langs Middelhavet bor det rundt like mange mennesker som i hele Norge.

Hele Spania har nesten ti ganger så mange innbyggere som Norge. Og Spanias ekstremt varierte geografi og forskjellige folk gjøre at det er store forskjeller innad i landet.

Under finanskrisen som begynte i 2008 kunne man i «utlandet» se bilder fra suppekjøkken i Madrid hvor det ble delte ut mat til arbeidsledige som sultet. Situasjonen i turistbyene var dog en helt annen, få nordmenn som bor langs kysten så den delen av virkeligheten i et stort land med mange kontraster. At bankene overtok over tusener boliger i Spania etter krisen er fakta. Men at nesten ingen boliger ble overtatt av bankene populære steder som Altea var ikke like lett å få med seg gjennom om man bare fulgte medier i Norge. Det største drama var den gangen i drabantbyene rundt Madrid.

Corona-krisen og medias omtale

Fra Madrid, som ligger på 700 meters høyde til Alicante ved Middelhavet er det 420 kilometer med bil. Det er bare 80 kilometer mindre enn turen fra Oslo til Trondheim.

Graf fra VG.no som viser Corona smitten pr. 4. mai 2020.

F.eks. VG viser i sin graf at Spania har over 400 smittede 100.000 innbyggere. Nordmenn som besøker Spania reiser normalt til Alicante (Valencia regionen) eller Malaga (Andalucia). Selv om VGs graf i snitt er helt korrekt gir den nordmenn flest et helt feil bilde av hva nordmenn som bor i Spania lever med og den faren man eventuelt møter her.

Den delen av Spania hvor nordmenn flest har sine venner eller selv kanskje har en feriebolig har en helt annen situasjon enn det VG viser frem.

Tallet VG viser til er korrekt. Men den enorme forskjellen mellom regionene nordmenn har tettest forhold til og situasjonen i Madrid har blitt borte i dekningen.

Nesten fem-dobbelt så mye i Madrid

I Madrid er smitten 4.47 ganger så utbredt som i Valencia regionen som inkluderer Alicante. Sammenliknet med Andalucia, hvor Malage-provinsen ligger, er smittetilfellene i hovedstaden 6.45 ganger så mange pr 100.000 innbyggere.

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Nyttig å vite:

Relevante nyheter