Nordisk litteratur hadde hovedrolle på bokmesse i Madrid

Publisert

H.M. dronning Sofía innviet den 69ende bokfestivalen «la Feria del Libro» i Madrid (28.mai-13.juni) og hennes første stopp var på standen til den norske forfatteren Jostein Gaarder som deltok på messen. I Spania er Gaarder mest kjent for klassikeren «Sofies Verden» (El mundo de Sofía) som ble oversatt til spansk i 1991, men dronningen fikk også med seg hans siste bok «Slottet i Pyreneene» (El castillo en los Pirineos).

H.M. dronning Sofía innviet den 69ende bokfestivalen «la Feria del Libro» i Madrid (28.mai-13.juni) og hennes første stopp var på standen til den norske forfatteren Jostein Gaarder som deltok på messen. I Spania er Gaarder mest kjent for klassikeren «Sofies Verden» (El mundo de Sofía) som ble oversatt til spansk i 1991, men dronningen fikk også med seg hans siste bok «Slottet i Pyreneene» (El castillo en los Pirineos).

I år hadde den nordiske litteraturen en hovedrolle ved la Feria del Libro, og festivalens direktør Teodoro Sacristán sier til El Mundo at «de nordiske landene har et stort potensial når det kommer til utdannelse, og vi kan lære av dem.» La Feria del Libro talte i år med 408 utstillere, 118 bokhandlere og 252 forleggere. Selv om salgstallene ikke nådde de samme høydene som i fjor, trolig grunnet det dårlige været, omsatte festivalen likevel for 8.200.000 euro. Dette var 10% mindre salg enn i fjor, men Sacristán sier at «været, og ikke krisen, har påvirket la Feria del Libro.» Sacristán tror under alle omstendigheter at bokfestivalen vil hjelpe bokselgere og forleggere til å delvis overkomme krisen, eller i det minste utsette gjelden, og han er nesten sikker på at flertallet av utstillerne ikke har tapt penger dette året.

Nordiske forfattere og intellektuelle var æresgjester ved la Feria del Libro i Madrid, og 25 forfattere fra både Norge, Sverige, Finland, Danmark og Island deltok på messen. Forfatterne og andre representanter fra det nordiske kulturlivet har disse ukene gitt spanjolene en tilnæring til den nordiske kulturen, de har underskrevet bøker, hatt litteraturmøter, verksted og konferanser. Sacristán sier at dette har fungert på en usedvanlig god måte.

På litteraturmessens hjemmeside fremheves det at de nordiske landene deler både historie, omgivelser, samfunn og kultur, og at dette reflekteres i den nordiske litteratur- og kulturarven. Det påpekes at de nordiske landenes aktive leserkultur er synlig blant annet via det nyskapende biblioteksystemet i Norden, og også i visjonen om barnet som et komplett menneske. I løpet av bokmessen i Madrid ble også spanske barn og foreldre bedre kjent med denne. Nordisk barnelitteratur oversatt til spansk regner med forfattere som Astrid Lindgren, Hans Christian Andersen, Tove Jansson og Jostein Gaarder.

Den nordiske litteraturen har røtter som strekker seg langt tilbake i tid, helt til de islandske sagaene som den argentinske forfatteren Jorge Luis Borges var så begeistret for. I det spanske samfunnet er også klassikere som norske Henrik Ibsen, svenske August Strindberg, danske Karen Blixen og finske Mika Waltari kjent. Det spanske markedet åpnet dørene for mer nordisk litteratur med overnevnte «Sofies Verden» av Jostein Gaarder, og også for andre interessante forfattere som dansken Peter Hoeg som blant annet har skrevet kriminalromanen «Frøken Smillas fornemmelse for snø», og finske Arto Paasilinna som blant annet har skrevet «Harens år».

Interessen for den nordiske litteraturen i Spania fikk nytt liv i fjor med trilogisuksessen ”Millennium” av svenske Stieg Larsson. Samtidig med dette har salget av nordisk litteratur steget betraktelig i Spania, og derfor ble bokmessen 2010 tilegnet litteratur fra Norden. Svenskene topper listene over kriminalbøker, med forfattere som populære Åsa Larsson (1966), John Ajvide Linqvist (1968) og Camilla Läckberg (1974).

Ved bokmessen i Madrid hadde spanjolene mulighet til å gjenoppdage både klassikere og nyere talenter. De noterte seg blant annet svenske Åsa Larsson og Henning Mankell, danske Leif Davidsen og norske Lars Saabye Christensen.

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...





Nyttig å vite:

Relevante nyheter