Folk i Spania går med følelsen av at advarslene ikke var tilstrekkelige etterfulgt av langsom respons i det katastrofen var et faktum. Følelsen er at et spill mellom nasjonale og regionale myndigheter har førte til større skader og flere døde. Valencia-regionen er styrt av Partido Popular mens den nasjonale regjeringen er PSOE.
Torsdag denne uken var dødstallet over 200, og listen over savnede var oppe i 93 personer. Det plutselige lavtrykket hadde ikke bare etterlatt seg et enormt spor av lik og ødeleggelser i millionklassen, men også en merkelig følelse av ensomhet blant de berørte, som hadde sett altfor mange dager gå uten å få den oppmerksomheten de trengte.
Oppfatningen av at først varslingsmekanismene og deretter responsstrategien sviktet, vokste. Og responsen fra de politiske lederne frem til midten av denne uken var lysår unna den sensitiviteten som de knuste familiene som har sett sine liv og eiendeler bli ødelagt, hadde fortjent. Den offentlige responsen gjør at en rekke tjenestemenn er under lupen.
Ikke første gangen
Spanjolene har en historikk med å ikke håndtere store katastrofer tilstrekkelig tidlig. Under Covid-19 var det nettopp myndighetenes sene reaksjon som ledet opp til at situasjonen i landet utviklet seg til en av de verste i Europa.
Søndagens besøk
Forrige søndag var statsminister Pedro Sánchez, sammen med kongeparet og Carlos Mazón, presidenten for Valencias regionale regjering, vitne til at innbyggerne i Paiporta, der stormen herjet, var rasende over hvor tregt staten reagerte på tragedien.
Sánchez har, til tross for situasjonens åpenbare alvor, nektet å aktivere en nødssituasjon på nivå 3 under det nasjonale sivilbeskyttelsessystemet, noe som ville ha ført til at det ble erklært nasjonal krise og at sentralmyndighetene hadde overtatt kommandoen alene.
Av grunner som er vanskelige å forstå, med mindre det dreier seg om en eller annen form for politisk kalkulasjon, har Sánchez foretrukket å overlate håndteringen av en tragedie av dette omfanget til en regional regjering, i hendene på sine politiske rivaler, som åpenbart mangler de nødvendige ingrediensene for å håndtere den. Og fremfor alt er det den irriterende tregheten i utplasseringen av de sårt tiltrengte nødhjelps-, helse-, politi- og sivilbeskyttelsesressursene, som ikke kom på plass før etter kongeparets besøk.
Regionalt besøk
Carlos Mazón, regjeringssjef i Valencia, er den politiske beslutningstakeren som har fått mest kritikk for håndteringen av stormen. Den langsomme responsen, først på dataene fra det statlige organet som overvåker vannstanden i elvene, den utidige telefonvarslingen til befolkningen og senere unnlatelsen av å umiddelbart be om nivå 3 fra regjeringen slik at den kunne overta håndteringen av denne krisen, var en katalog av feil. Mazón står utvilsomt overfor den alvorligste politiske krisen siden han overtok regjeringsmakten i Valencia, omgitt av et team av ministre som på grunn av manglende erfaring og besluttsomhet er blitt ineffektive.
Lokalbefolkningens frustrasjon over alt som skjer, eller ikke skjer, kom tydelig til uttrykk da kongeparet besøkte Paiporta på søndag. Med seg ut av bilene hadde de Sánchez og Mazón. Da det begynte å bli kastet gjørme og pinner, ble Sánchez geleidet bort i bilen sin. Senere hevdet han at han hadde blitt truffet av en kjepp da han ankom – noe etterforskerne sa at de ikke hadde klart å bevise – og hans tjenestemenn la skylden på «organiserte høyreekstreme agitatorer». Mazón ble værende lenger, men trakk seg også tilbake.
Kongen og dronningen ble igjen for å snakke med innbyggerne. Dronning Letizia ble truffet av noe gjørme, og merket var synlig i ansiktet hennes da hun trøstet de fremmøtte. Kongeparet fikk mye ros for at de ble værende, selv om den andre delen av besøket, til byen Chiva, der det hadde regnet mest, ble utsatt.