Moscaltel-vinen i fare etter tørke

Publisert

Alicante er i ferd med å miste avlingene av muskatelldruer. Denne druen er en av regionense gastronomiske emblemer. På grunn av den vedvarende tørken som har rammet provinsen. Man må 50 år tilbake for å finne tilsvarende tørke.

Druen som dyrkes uten kunstig vanning befinner seg i en “kritisk” situasjon denne sesongen “på grunn av de alvorlige skadene forårsaket av dyrelivet” som følge av den vedvarende tørken, noe som hindrer utviklingen av denne høyt verdsatte avlingen.

Muskatelldruen er en drue av svært høy økonomisk verdi, og den er svært etterspurt på de beste og mest utvalgte nasjonale og internasjonale markedene, både til bordbruk og til produksjon av de høyt verdsatte søte vinene som er typiske for Alicante-provinsen. Den nordlige delen av provinsen er ideell for dyrking av denne druesorten, siden det er den våteste delen av provinsen. I år har imidlertid avlingene slått feil.

I Vall de Pop, nord på Costa Blanca, er det særlig i kommunene Xalon og Llíber hvor man er forventet å lide et produksjonstap på 2 millioner kilo av druesortene Muscatel og Giró. Dette fra vinproduksjon fra kooperativets 400 hektar. Ville dyr spiser nå det lille som gror her som følge av den alvorlige tørken på landsbygda i Alicante, ettersom de ikke klarer å finne mat i det tørre høyfjellet.

Skadene har også vært svært store for den uvannede borddruen muscatel i Marina Alta-regionen, i kommuner som Benissa. Dette er en fersk drue som er beregnet på de mest krevende ganene i Barcelona, Madrid, Bilbao og San Sebastian, og som er høyt verdsatt på gourmetmarkeder på grunn av sin unike sødme. Byen Teulada er på grunn av sitt varme klima, sin nærhet til Moraira-bukten og påvirkningen fra Llebeig-vinden et av de stedene der den ferske muskatelleren kommer best til sin rett. I dette området har 1,2 millioner kilo blitt ødelagt av de samme årsakene som i Vall de Pop.

Totalt vil produksjonsnedgangen i forhold til en normalsesong være på rundt 85 % i hele produksjonsområdet, “et alarmerende og svært høyt tall som det tørre landbruket i Alicante-provinsen ikke kan bære”, hvis vi legger til tapene av andre hardt rammede avlinger som korn og kirsebær.

På grunn av situasjonens alvor ber Asaja-Alicante det regionale departementet for landbruk, husdyrhold og fiskeri om å iverksette avgjørende tiltak ved å gi direkte støtte til de berørte bøndene. “Vi kan ikke tillate at en så høyt verdsatt avling, med enorme historiske røtter og stor verdi på de beste markedene, dør på grunn av passivitet fra myndighetenes side”, uttalte presidenten i Asaja, José Vicente Andreu.

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...


Nyttig å vite:

Relevante nyheter