Minister kastet ut av PP

Publisert

En av spansk politikks største profiler siden 1990-tallet Rodrigo Rato er kastet ut av sitt eget parti Partido Popular. Rato var finansminister i Spania fra 1996 til 2004 og sjef for Det internasjonale pengefondet fra 2004 til 2007. Nylig ble han imidlertid tiltalt i den såkalte firmakort-saken der bankledere i bankene Caja Madrid og Bankia skal ha hatt «svarte» firmakort som ble brukt til private formål for millioner av euro. Rato var sjef for Caja Madrid/ Bankia fra 2010 til 2012 og regnes som en av hovedmennene i saken.

I følge avisen El País skal Rato på forhånd ha sendt et brev til partiledelsen i PP der han hevdet sin uskyld og ba om midlertidig suspensjon mens saken mot ham pågår. Mandag 27. oktober ble det klart at partiledelsen likevel valgte å utvise ham sammen med 12 andre i saken.

Rato var finansminister under hele Aznars regjeringstid fra 1996 til 2004 før han tok over som sjef for Det internasjonale pengefondet (2004 til 2007). Deretter har han ledet storbanken Caja Madrid og senere bankgruppen Bankia. I dag står han tiltalt for bedrageri, underslag og regnskapsjuks i Bankia. I tillegg ble det nylig tatt ut tiltale mot ham i den såkalte firmakort-saken der til sammen 83 styremedlemmer i de to bankene skal ha hatt hemmelige firmakort som ble brukt til private innkjøp i butikker, kontantuttak, reiser m.m. Pengebruken skal ha gått langt utover lovlige bonusordninger og har ikke vært innmeldt til spanske skattemyndigheter. Utgiftene for kortbruken som pågikk i flere år skal være på over 15 millioner euro (ca. 126 milloner kroner).

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...


Flere relaterte nyheter

Nyttig å vite: