Migrant-barn svømmer til Ceuta fra Marokko

Publisert

Tidlig morgenen 25. august, mens kysten var dekket av lett tåke, kom flere titalls unge mennesker, flere av dem mindreårige, svømmende til Spanias enklave i Nord-Afrika Ceuta ved hjelp av bade-ringer.

Under dekke av tåke kunne disse padle forbi moloene som skiller Marokko og Ceuta på dette punktet. Tåken gjorde det vanskelig å oppdage og redde dem i flere timer, men etter hvert som tåken lettet, begynte de utplasserte agentene å identifisere skikkelsene deres midt ute på havet, mens de forsøkte å svømme i fullstendig mørke. Minst tolv mindreårige ankom byen, ifølge opplysninger fra de lokale myndighetene.

I tillegg til de identifiserte mindreårige, som Guardia Civil hevder ikke å ha returnert, lokaliserte agentene mer enn to dusin personer i løpet av natten i deres forsøk på å svømme til den autonome byen, som ble returnert til Marokko, ifølge kilder nær politiets utplassering. Regjeringsdelegasjonen i Ceuta har ikke gitt offisielle data om det totale antallet deteksjoner som ble utført i løpet av de tidlige morgentimene, og heller ikke om de påfølgende leveransene til Marokko. Etter daggry, rundt klokken ni om morgenen, timer etter at politiforsterkningene i området hadde trukket seg tilbake, ankom et ubestemt antall ungdommer, flere av dem tilsynelatende mindreårige, Ceuta omgitt av flåter, ifølge flere bilder som elDiario.es har hatt tilgang til.

Blant unge migranter som kommer denne veien finner man ofte foreldreløse og unge som kommer fra hjem med store “sosiale problemer”.


Etter daggry nådde rundt seks ungdommer byen støttet av flåter. Resten av dagen har det vært en konstant strøm av svømmere som har ankommet, til det punktet at Guardia Civil og politiet har endt opp med å rydde Tarajal-stranden da mange migranter nådde land og sluttet seg til familier fra Ceuta som nøt dagen på stranden, i et forsøk på å villede agentene og unngå arrestasjon, ifølge El Faro de Ceuta. UIP og GRS er i området for å forsøke å få kontroll over situasjonen.

Grensetrykket begynte i de tidlige morgentimene søndag. En ekstraordinær politiinnsats har strukket seg over flere timer langs flere kilometer av Ceutas kystlinje. Spredt ut på forskjellige steder langs strendene nær grensemoloen og strandpromenaden som omgir dem, speidet dusinvis av sivile vakter i timevis ut mot en horisont der det knapt var noe å se. De visste at det var barn i havet, de fleste av dem mindreårige, som forsøkte å svømme til spansk jord. Noen av skrikene deres kunne høres, men tåken dekket alt. Etter hvert som tåken lettet, begynte lyskasterne fra de spanske patruljebåtene å lokalisere dem.

En båt fra Guardia Civil kom seg gjennom tåken og nærmet seg den lille stranden ved siden av Tarajal-moloen og en annen steinete vik, en spansk sone, men som ligger i sikkerhetsområdet knyttet til grensen, der det er adgang forbudt. Gjennomvåte og nedtrykte kom et titalls unge mennesker, flere av dem tilsynelatende mindreårige, ned. Blant dem var en jente som kunne være tenåring.

Mange av dem gikk sakte da de kom i land. Anført av Guardia Civil satte de seg i en gruppe på sanden. Noen minutter senere beveget de seg sammen, sakte og hånd i hånd, til en hytte i grenseområdet, hvor de fikk tørre klær og beskjed om å skifte. Den eneste jenta ble sammen med en sivil vakt ført til grensekontrollposten på brygga. Den unge jenta, nå i tørre klær, ble bevoktet av agenten til hun var innenfor grensen, og det er ikke kjent om hun skulle identifiseres og deretter overføres til et senter for mindreårige eller om hun skulle returneres. Regjeringen i Ceuta bekrefter overfor denne avisen at ingen av de mindreårige som ble registrert den søndagen var jenter, så det er underforstått at den unge kvinnen ble returnert til Marokko.

Noen minutter senere, rundt halv fem om morgenen, forlot en annen ung mann stranden i Tarajal for egen maskin. Gjennomvåt, barbent og med bar overkropp gjentok gutten for agentene at han hadde svømt i fire timer. Med et ansikt som var helt utslitt av utmattelse, gikk gutten svært sakte og ble med vanskeligheter bevoktet av to agenter, en på hver side, helt til han nådde grensen, der han skiftet klær og nok en gang ble overført til det indre av grensen.

Regjeringen i Ceuta bekrefter overfor elDiario.es at ytterligere 12 mindreårige kom til mottakssentrene denne søndagen, etter å ha blitt identifisert på politihovedkvarteret i Ceuta, selv om tallene kan bli oppdatert i løpet av dagen. Totalt tar den autonome byen imot 470 mindreårige, til tross for at den har kapasitet til å ta imot rundt 90 mindreårige under normale forhold. Ceutas president, Juan Jesús Vivas, sendte for en drøy uke siden en appell til sentralregjeringen og de andre autonome regionstyrene om øyeblikkelig støtte til mottak av barna. I slutten av juli nedstemte hans eget parti, Partido Popular, sammen med Junts, reformen av Kanariøyenes og sentralregjeringens utlendingslov, der de foreslo å opprette et obligatorisk system for fordeling av mindreårige migranter i krisesituasjoner som den Ceuta nå opplever. Vivas har vist seg positiv til denne løsningen, selv om han har vært diskret og understreket behovet for å styrke forhandlingene med alle de selvstyrte områdene.

Regjeringsdelegasjonen i Ceuta og flere agenter på stedet bekrefter at det marokkanske gendarmeriet på den andre siden av grensen har utøvd sterk kontroll etter å ha avskjært flere titalls personer i vannet i deres forsøk på å komme inn i den autonome byen. Ifølge El Faro de Ceuta har Marokko bekreftet arrestasjonen av 718 migranter nord i landet av marokkansk, algerisk, syrisk, tunisisk og jemenittisk nasjonalitet.

Sommerværet og tåken, som reduserer Marokkos og Spanias grensekontrollkapasitet, har de siste månedene ført til en topp i antallet svømmere som ankommer Ceuta, særlig mindreårige marokkanere. Selv om strømmen av ankomster gjennom den autonome byen via denne ruten vanligvis er konstant, har den de siste månedene intensivert seg, noe som har hatt en effekt på metningen av mottakssentrene i den autonome byen.

Utover søndag morgen var det noen av dem som krysset den offisielle grenseovergangen til Ceuta som kom inn med bekymrede ansikter, etter å ha vært vitne til at dusinvis av unge mennesker kastet seg i havet på den andre siden av grensen. «De kommer, de har hoppet i havet i stort antall», sa en mann til en betjent før han kikket ut på stranden for å se om han kunne se noe i den tette tåken. «Rundt klokken to om natten begynte de å dytte folk vekk fra stranden, og det var mange grupper med barn. Noen gjorde motstand og begynte å slå dem med batonger, og mange hoppet i sjøen og begynte å svømme», forteller Ceutí-beboeren. «Det var til og med noen mødre som prøvde å holde fast i barna sine for å hindre dem i å dra», tilføyde en annen kvinne få minutter etter at hun hadde krysset grensen.

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet og følg oss på Facebook!

Flere relaterte nyheter