Middelhavskost forebygger diabetes

Publisert

Holder du deg til tradisjonell middelhavskost, reduserer du muligheten for å få diabetes med 83 %. I tillegg oppnår du en rekke andre helsefordeler, viser en omfattende studie utført ved universitetet i Navarra i Nord-Spania, som nylig ble publisert i British Medical Journal.

Diabetes er den nye folkesykdommen i Norge og resten av den vestlige verden. 265.000 nordmenn er rammet av sykdommen, de fleste av disse har diabetes type 2, som ofte er direkte relatert til kosthold og livsstil.

Forskerne ved universitetet i Navarra fulgte 13.380 friske personer i alderen 20 – 90 år i en periode på fire og et halvt år. Kosthold og matvaner ble studert og arkivert i detalj. Deltagerne fikk jevnlig tilsendt spørreskjemaer hvor de skulle svare for sine vaner på kjøkkenet. Konklusjonen er klar.

– Vår studie viser at man kan beskytte seg mot diabetes ved å holde seg til den tradisjonelle Middelhavskosten, som er rik på olivenolje, grønnsaker, frukt, nøtter, korn, erter, bønner og fisk. Den inneholder lite kjøtt og meieriprodukter, sier ansvarlig for studien, Miguel A. Martinez-Gonzalez, professor i epidemiologi ved Universitetet i Navarra.

Professoren er dessuten spesielt opptatt av at det er viktig å få i seg riktig type fett.

– Det finnes gode fettkilder, som vi finner i olivenolje, som er veldig sunne for oss. Vi må derfor endre oppfatningen som mange har om at kosthold uten fett er nøkkelen til god helse, sier han.

Den spanske studien viser at fordelene ved å følge Middelhavskosten er spesielt store for mennesker som er i risikosonen for å utvikle diabetes, i forhold til vekt, familiehistorie med diabetes, blodtrykk og andre faktorer.

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...


Flere relaterte nyheter

Nyttig å vite: