Middelhavet største kilde til ferskvann på Costa Blanca

Publisert

Avsaltingsanlegget i Torrevieja stod ferdig i 2013. Mange var imot at anlegget skulle bygges, et prosjekt som kostet det offentlige 300 millioner euro. Fire år senere er Alicante-provinsen helt avhengig av produksjonen ved fabrikken. Middelhavet er blitt Costa Blancas største kilde til ferskvann.                                                                                                                                                                  

Avsaltingsanlegget Torrevieja har i løpet av 2017 produsert rundt 40 kubikkhektometer ferskvann (40 milliarder liter). Det gjør anlegget til den største kilden til ferskvann i provinsen Alicante. Innen 2019 håper man å ha økt produksjonen til 120 kubikkhektometer. 

I oktober utgjorde det avsaltede vannet fra fabrikken hele 60 prosent av alt vannet i springen syd på Costa Blanca, inkludert byene Alicante og Elche. Mange husstander mottar i dag en blanding av ferskvann fra naturen og avsaltet vann fra anlegget.

Les også: Får vannet i springen fra Middelhavet

Det har imidlertid først og fremst vært jordbruket som har dratt nytte av produksjonen ved anlegget. Den økende effektiviteten til fabrikken er nå blitt et betydelig motargument til andre løsninger i kampen mot tørken i provinsen, inkludert planene om å bygge en kanal mellom elvene Tajo og Segura.


Kritikk av anlegget

Avsaltingsfabrikken i Torrevieja (Planta Desaladora de Torrevieja) er en av de største i verden og den største i Europa. Fabrikken eies av det statlige selskapet Aguas de la Cuenca Mediterránea (Acuamed) og avsalter vann fra Middelhavet. Fabrikken var en stor investering på 300 millioner euro og tok seks år å bygge. Produksjonen av ferskvann til kommersielt bruk startet i 2013.

Å bygge anlegget var lenge ønsket fra politisk hold og ble sponset av EU med 55 millioner euro. Alle var imidlertid ikke like begeistret for investeringen. Blant annet ble det anført at produksjonen av ferskvann gjennom avsalting var en dyr løsning. Kritikerne ville heller bringe vann fra elven Tajo via en rørforbindelse til elven Segura som renner ut rett nord for Torrevieja.

I tillegg var man bekymret for miljøkonsekvensene for Middelhavet. Store ledninger er lagt ut i havet ved Torrevieja for å hente vann til anlegget. I tillegg pumpes saltet som blir igjen etter produksjonen av vann tilbake i havet, noe som kan skade det marine plante- og dyrelivet.


Mener miljøet ikke skades

Acciona som driver fabrikken har imidlertid anført at miljøet ikke skades av produksjonen. Selskapet bruker angivelig 200.000 euro i året på utredning av miljøkonsekvenser. Over seksti utslippspunkter i havet skal sikre jevn spredning av saltrestene fra produksjonen. Utslippene kontrolleres ukentlig for å påse at verdiene ikke overskrider det tillatte nivået.

I tillegg til mijøkritikken har anlegget i Torrevieja vært belastet med bedragerianklager. I 2016 ble flere fra ledelsen ved fabrikken mistenkt for korrupsjon og organisert svindel med kontrakter i byggingen av anlegget.

Les også: Ny svindelsak i Torrevieja 

 

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...





Nyttig å vite:

Relevante nyheter