Merkel tar side i Catalonia-debatten

Publisert

Angela Merkel er skeptisk til det katalanske uavhengighetsprosjektet. I en kommentar til media fredag 18. juli sier den tyske forbundskansleren at hun ikke ønsker å blande seg inn i diskusjonen, men at hun i utgangspunktet mener det samme som den spanske regjeringen som er imot uavhengighet. Hun minner om at Tyskland også består av mange forskjellige regioner som med sine særegenheter klarer seg fint innenfor rammene av nasjonalstaten og at dette er sammenliknbart med Spania. Katalanerne skal etter planen holde folkeavstemning om uavhengighet i november.

Diskusjonen om folkeavstemning i Catalonia har siden den startet for ett og et halvt år siden blitt stadig mer tilspisset. Statsminister Rajoy har gjentatte ganger avvist et referendum med den begrunnelse at det er grunnlovsstridig. Andre mener det er for sent å stoppe prosessen og at det er en demokratisk rett for folket i Catalonia å bli hørt i saken.

I sin kommentar til media 18. juli sier Angela Merkel at hun i utgangspunktet ikke ønsker å legge seg opp i interne diskusjoner i et annet EU-land. Når hun presses på spørsmålet svarer hun likevel at hun har den samme holdningen som den spanske regjeringen. Merkel sammenlikner den tyske forbundsløsningen med de autonome regionene i Spania. Den enkelte EU-stats «territorielle integritet»og hvordan regionene organiseres er i følge henne to forskjellige ting. Den tyske statsministeren viser til at Tyskland også består av mange regioner som med sine særegenheter klarer seg fint innenfor rammene av nasjonalstaten og at dette også bør kunne gjelde for Spania.

Hva som skjer med EU-medlemskapet til de to statene dersom det går mot uavhengighet er uklart. Enkelte politikere innen EU-apparatet mener eventuelle utbrytere må søke medlemskap på nytt, på lik linje med enhver annen stat som står utenfor unionen. Andre mener begge bør kunne beholde statusen som medlem selv om de er blitt uavhengige.

Hva EU vil foreta seg har vært et viktig spørsmål i debatten om uavhengighet både for Catalonia i Spania og for Skottland i Storbritannia. Men debatten i de to landene har ikke forløpt på samme måte. President Artur Mas sa i et intervju med BBC i midten av januar i år at han ønsket at Spania i likhet med Storbritannia hadde en mer konstruktiv holdning til spørsmålet om folkeavstemning. Mens regjeringen Rajoy nekter å tillate et referendum har den britiske regjeringen forhandlet med regjeringen i Skottland. Storbritannia har godtatt skottenes beslutning og sagt at de også vil respektere utfallet av folkeavstemningen, mens i Spania har partene så langt ikke vært i dialog om spørsmålet – mye fordi PP fra dag én har vært harde på at en folkeavstemning om uavhengighet er uaktuelt.

Folkeavstemningen om uavhengighet i Skottland holdes 18. september. Mindre enn to måneder senere den 9. november kan det bli Catalonias tur. Regjeringspartiet Partido Popular er sterkt imot planene som de mener er i strid med den spanske grunnloven. Det er ventet at statsminister Mariano Rajoy og den katalanske regionspresidenten Artur Mas i nær fremtid vil møtes for å diskutere saken. Samtidig har den nye partilederen i PSOE, Pedro Sánchez, foreslått å inngå en pakt med PPs Rajoy for å få stoppet det katalanske initiativet. Den nyvalgte opposisjonslederen mener en grunnlovsendring må til for å gi Catalonia større spillerom slik at spørsmålet om uavhengighet blir mindre aktuelt. Her følger Sánchez sin forgjenger i partiet, Alfredo Pérez Rubalcaba, som tidligere har sagt at Spania med sine autonome regioner allerede likner en føderasjon av stater så hvorfor ikke endre konstitusjonen til dette.

 

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet og følg oss på Facebook!

Flere relaterte nyheter