Madrid: Tusener demonstrerte for Garzon

Tusenvis av demonstranter uttrykte sin støtte til dommer Baltasar Garzon i Madrid lørdag den 24. april. Blant demonstrantene var familiemedlemmer av ofre fra Francodiktaturet, politikere, kunstnere, artister og intellektuelle. Betydningsfulle internajonale medier, spesielt europeiske og latinamerikanske, har den siste tiden brukt masse av spalteplass på å kritisere den pågående rettsprosessen mot Garzon.

”Saken har kjennetegn på å være et politisk motivert forsøk på å bakvaske og frata en modig offentlig tjenestemann myndigheten etter at han har bekjempet terrorister og statlig sanksjonerte dødsskvadroner, korrupsjon og tyranni. Saken har ingen gode sider og sender dårlige signaler fra Spanias stadig mer politiserte rettsapparat”, het det seg på lederplass i Financial Times for kort tid tilbake.

Utenfor Spania grenser er Baltasar Garzon kanskje mest kjent for arrestordren på Chiles tidligere diktator Augusto Pinochet da han besøkte London i 1998. Ordren førte til at Pinochet ufrivillig måtte bli i London over et år.

”En formidabel etterforsker som har fått et globalt ry som mannen som tvinger de mektige til å bøye seg for loven”, skriver The Guardian om den spanske dommeren.
Garzon har fått mange og mektige fiender etter å ha etterforsket omfattende og viktige brudd på menneskerettighetene og annen kriminalitet både i og utenfor Spanias grenser. Mange spanjoler mener nå han er utsatt for en hevnaksjon.

Tre anklager
Garzon har tre anklager rettet mot seg. To av dem har allerede begynt i retten. Det gjelder saken hvor Garzon er beskylt for å ha mottatt bestikkelser fra storbanken Santander og saken hvor han er tiltalt for å ha brutt amnestiloven ved å innlede en etterforskning mot overgrep utført under Francodiktaturet.

Den tredje saken, som ennå ikke har begynt i retten, men hvor han også risikerer tiltale, er saken som angår Garzons etterforskning av korrupsjon i Partido Popular i forbindelse med korrupsjonsskandalen Gürtel. Denne etterforskningen har skaffet Garzon mange fiender innen PP, spesielt i Valencia og Madrid.

Baltasar Garzon har hele tiden vært urokkelig og hevdet sin uskyld i alle tre sakene.

– Jeg blir ikke borte. Jeg er absolutt uskyldig, og det skal jeg bevise, sa Spanias mest profilerte jurist til El Pais i midten av april.

Relaterte saker