Madrid forvrenger historien om den spanske borgerkrigen

Publisert

Den planlagte fjerningen av et monument i Madrid til minne om de anti-fascistiske internasjonale brigadene er et forsøk på forvrenger historien om den spanske borgerkrigen og å dempe diskusjonen, skriver The Guardian.

Den planlagte fjerningen av et monument i Madrid til minne om de anti-fascistiske internasjonale brigadene er et forsøk på forvrenger historien om den spanske borgerkrigen og å dempe diskusjonen, skriver The Guardian.

Hver dag på vei til byens universitet, Universidad Complutense de Madrid(UCM), går tusenvis av spanske studenter forbi en monumental bue kalt el Arco de la Victoria – seiersbuen. Buen kan minne litt om Triumfbuen i Paris, men i motsetning til den franske modellen ble ikke denne konstruert for å feire en berømt seier der Spania beseiret en utenlandsk fiende. El Arco de la Victoria ble bygget av General Franco for å feire hans nasjonalistiske styrker i borgerkrigen og nederlaget for la Segunda República Española – Den andre spanske republikken. Francos seier kom etter en konflikt som førte til at halv million spanjoler døde, landet ble lagt i ruiner og det ble et forvarsel om utbruddet av andre verdenskrig. Den spanske borgerkrigen raste mellom 1936 og 1939.

Lenger inn i universitetsområdet passerer elevene et mye mindre minnesmerke, så beskjedent at mange av dem ikke engang er klar over at den eksisterer. En enkel metall søyle, betalt av mange private donasjoner, bærer en inskripsjon dedikert til tusenvis av frivillige i de internasjonale brigadene, som dro for å kjempe i Spania.
I november 1936 ble universitetsområdet en sentral plass i borgerkrigens historie. Da Franco og hans tropper prøvde å ta Madrid møtte de motstand som førte til noen av de blodigste kampene i konflikten. Hundrevis av internasjonale brigadesoldater døde sammen med lokalbefolkningen som forsvarte fakultetets bygninger under det berømte slagordet "No Pasarán", som siden har blitt et kamprop for antifascister.
Det kan tenkes at i en tid da det er en økning i fremmedfrykt og rasisme over hele Europa at dette lille minnesmerke for de motivert for kampen mot fascismen i 1930 vil bli fjernet fra byen. Det ser ut til at det høyrevridde Populære partiet (PP) som regjerer i byen ikke tolerere at minnesmerket eksisterer, skriver The Guardian

Høyesterett i Madrid har nylig opprettholdt en klage om at minnesmerket ikke har byggetillatelse og universitetets ledelse har nå fått to måneder å fjerne det.  På den annen side hevder universitetsledelsen at de har søkt om byggetillatelse, men at kommunen har ikke erkjent søknaden. Universitetet påpeker også at andre mye større minnesmerker – slik som for togbombe ofrene i 2004 – ble reist uten de nødvendige tillatelser.

Forklare fortiden for å forme fremtiden er et grunnleggende prinsipp i enhver moderne politisk prosess. Utenfor Spania i andre europeiske land er de i økende grad i stand til å møte sin egen mørke historie. Besøkende til byer som for eksempel Berlin, Nürnberg eller Lyon vil finne museer som åpent skildrer sin rolle i det 20. århundre, og Liverpools museum for slaveri belyser en skammelig episode i britisk historie. Men i Madrid er det ikke en eneste informasjonstjeneste eller besøkssenter som forteller historien om borgerkrigen. PP administrasjonen ikke er i stand til å håndtere mangfoldet av krav om fortiden så den foretrekker å dempe det hele ned og ønsker ikke noen diskusjonen i det hele tatt, skriver The Guardian.

Uavhengig av gater og torg i Madrid som fortsatt bærer navnene til medlemmene av Franco-regimet og monumenter som el Arco de la Victoria som feirer knusing av den ene halvdelen av befolkningen, virker det nå som politikerne vil fjerne det eneste monumentet i byen til minne om de anti-fascistiske internasjonale brigadene
Det blir ofte sagt at historien er skrevet av vinnerne. Men hva som skjer i Madrid er ikke bare en asymmetrisk utøvelse av historiske minne. Det er en intolerant, farlig, dysfuksjonell måte å behandle den siste og sitter urolig med bildet Madrid liker å projisere som en åpen, mangfoldig og gjennomsiktig by for fremtiden.
Det blir ofte sagt at historien er skrevet av vinnerne. Men hva som skjer i Madrid er ikke bare et forsøk på å forvrenge historien. Men det er en intolerant, farlig, dysfunksjonell måte å behandle fortiden på og vi blir sittende igjen med et urolig bilde av Madrid som fremstår som en åpen, mangfoldig og gjennomskinnelig by for fremtiden, skriver The Guardian.

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet og følg oss på Facebook!

Flere relaterte nyheter