Må i retten for folkeavstemning

Publisert

Tidligere president i Catalonia, Artur Mas (CDC), må stille i retten og forklare seg om folkeavstemningen om uavhengighet 9. november 2014. Etterforskningen i saken er avsluttet og tiltalene mot ham og hans visepresident Joana Ortega, samt ansvarlig for det katalanske skolevesenet Irene Rigau opprettholdes. Eks-presidenten hadde på forhånd levert inn en anke til høyesterett om at tiltalene burde frafalles, en anmodning som ble avvist. I følge påtalen har de tre folkevalgte regionspolitikerne bevisst trosset den spanske forfatningsdomstolens forbud mot et referendum.

Ansvaret for folkeavstemningen om uavhengighet i Catalonia ble kort tid før valgdagen overført fra det offentlige til en frivillig organisasjon. Slik skulle regionspresidenten Mas og hans kollegaer unngå å gå på akkord med beslutningen til den spanske forfatningsdomstolen (Tribunal Constitucional). Det skulle ikke lenger være en folkeavstemning i offentlig regi, men et sivilt arrangement.

Dette argumentet har imidlertid ikke gått hjem hos høyesterett som mener den politiske ledelsen fortsatt satt med ansvaret for at avstemningen ble gjennomført.

Det legges vekt på at de folkevalgte hadde satt prosessen i gang og lagt til rette for at avstemningen kunne holdes. Blant annet ble offentlige skolebygg i hele regionen stilt til disposisjon som valglokaler, noe skoleansvarlig Irene Rigau kunne ha stoppet.

Les også:

Anmeldt for ulovlig folkeavstemning

Folkeavstemning skal etterforskes

 

 

 

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Og om du føler deg litt generøs, spander en kaffe på redaksjonen! ??? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Nyttig å vite:

Relevante nyheter