Må betale erstatning til ETA-fanger

Publisert

Menneskerettsdomstolen i Strasbourg har pålagt Spania erstatningsansvar for mishandling av to ETA-fanger etter bombeattentatet ved Madrid-Barajas flyplass i 2006. De to terrordømte fangene måtte på lengre sykehusopphold etter å ha blitt banket opp og torturert av spansk politi under arrestasjon og avhør. Det er tolvte gang siden 2004 at Spania får dom på seg fra Strasbourg.

Bombeangrepet ved Spanias hovedflyplass Madrid–Barajas skjedde 30. desember 2006 da en bilbombe ble plassert i området for parkering ved flyplassens terminal 4. To personer ble drept og 52 ble skadet. Den baskiske separatistgruppen ETA (Euskadi Ta Askatasuna) påtok seg senere ansvaret for angrepet.

I 2008 ble to av organisasjonens medlemmer arrestert og mistenkt i saken. De to skal ha tilstått angrepet under avhør. Etter arrestasjon og avhør måtte de legges inn på sykehus med behov for medisinsk behandling i henholdsvis 27 og 14 dager, heter det i Strasbourg-dommen.

Den europeiske menneskerettsdomstol har pålagt Spania å betale oppreisning for tort og svie, nærmere bestemt 30.000 euro til Igor Portu Juanenea og 20.000 euro til Martín Sarasola Yarzabal.

Dommen gjelder for mishandling (umenneskelig eller nedverdigende behandling). Et mindretall av dommerne gikk inn for tortur. Spania er også dømt for ikke å ha etterforsket beskyldningen om mishandling. Begge ETA-medlemmene soner i dag livsvarig fengsel i Spania (40 år).

Fire politibetjenter fra Guardia Civil ble i 2010 dømt til fengsel for grov mishandling og tortur av de to. Dommen ble imidlertid opphevet av spansk høyesterett året etter. Det er tolvte gang siden 2004 at Spania får dom på seg fra Strasbourg. Ni av sakene har vært knyttet til ETA-fanger.

Les også. Spania dømt i Strasbourg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...


Flere relaterte nyheter

Nyttig å vite: