Litvinenko-drapet: Skulle vitne i Spania

Publisert

Den tidligere russiske KGB-agenten Alexander Litvinenko kan ha blitt drept for opplysninger han skulle gi til spanske myndigheter. Det fremgår av materiale fra den britiske kommisjonen som det siste året har etterforsket dødsfallet. Litvinenko døde av forgiftning i november 2006 da han bodde i eksil i London. Saken er aldri blitt oppklart. Det er imidlertid funnet beviser som peker mot den russiske mafiaen, Kreml og kretsen rundt Russlands president Vladimir Putin.

I følge vitneprov fra spansk politi satt Alexander Litvinenko på informasjon som knytter den russiske mafiaen i Spania til høystående personer innad i Kreml og kretsen rundt nåværende president Vladimir Putin. På grunn av sin kjennskap til mafian ble Litvinenko kalt inn som vitne for en spansk domstol i november 2006. Uken før ha skulle reise, ble han forgiftet og lagt inn på sykehus i London. Tre uker senere var han død.

Spanske etterforskere som jobbet med å avsløre russisk mafiavirksomhet i Spania skal ha ønsket å avhøre Litvinenko. Spanske myndigheter skal ha fått tips om at den tidligere KGB-agenten satt på viktig informasjon i saken. I mai 2006 skal spansk politi da også ha møtt med Litvinenko utenfor Spanias grenser. Møtet som ble holdt i en by et sted i Europa skal ha vært av avgjørende betydning for den videre etterforskningen i saken.

I følge den spanske avisen El País ble det etter møtet utarbeidet en rapport av politiet i Guardia Civil som i følge avisen ledet til «den største operasjonen mot den russiske mafiaen man så langt hadde sett i Europa».

Litvineko skal ha navngitt en rekke personer. Et av tilfellene som knyttes til informasjonen gjaldt straffesaken mot den georgiskfødte russiske mafiabossen Zakhar Kalashov i 2009. Kalashov som var ansett som en notorisk kriminell ble dømt og fengslet i Spania for hvitvasking av penger og en rekke andre forbrytelser. Georgia hadde bedt om å få ham utlevert, men skal av usvisse årsaker ha blitt avvist. I 2014 ble Kalashov i stedet transportert til Russland der han angivelig skal ha møtt med russisk politi og deretter satt fri.

Hva informasjonen fra Litvinenko kunne ha avslørt, vil aldri bli kjent. Etter å ha fått kjennskap til at han satt på viktige opplysninger skal den spanske dommeren Fernando Andreu som ledet etterforskningen mot den russiske mafiaen i Spania ha ønsket å avhøre ham. Litvinenko ble innkalt til møte, men ble forgiftet og døde før reisen.

I etterforskningen i Spania skal det være avslørt flere navn på prominente politikere og andre maktpersoner i kretsen rundt Russlands president Vladimir Putin, inkludert regjeringsmedlemmer og høytstående personer i russisk politi- og rettsvesen. Den britiske avisen The Guardian som har fulgt Litvinenko-saken siden 2006 skriver at opplysningene ble ansett som så viktige at de ble gitt videre til diplomater fra USA og senere lekket gjennom varslernettsted Wikileaks. Blant annet knyttes den russiske mafiaen i Spania opp mot det russiske eiendomskooperativet Ozero, et selskap som skal være opprettet av Vladimir Putin og andre politikere, næringslivstopper og forretningsmenn i Russland. Personene bak Ozero er tidligere omtalt av myndigheter både i USA og i EU som Putins «indre kjerne».


Litvinenkos død

Den tidligere KGB-agenten Alexander Litvinenko søkte tilflukt i London i 2000. Britiske myndigheter ga da asyl til Litvinenko og hans familie etter at de hadde rømt fra Russland. Før han rømte fra hjemlandet hadde Litvinenko tilbrakt et år i russisk fengsel. Årsaken til fengslingen skal ha vært at han i 1998 anmeldte kollegaer i SVR for korrupsjon (etterfølgeren til KGB).

Litvinenko døde på et sykehus i London den 23. november 2006 i en alder av 43 år. Dødsårsaken antas å være forgiftning med polonium-210 etter at betydelige mengder av det svært giftige og radioaktive stoffet ble funnet i kroppen hans. Fra dødsleiet skal Litvinenko i følge hans kone ha pekt ut maktpersoner i Kreml-regjeringen som ansvarlige for forgiftningen.

Den 1. november, samme dag som Litvinenko ble syk, skal han ha drukket té med to tidligere kollegaer fra russisk etterretning på et hotell i London, Dmitry Kovtun og Andrei Lugovoy. Britiske etterforskere har tidligere pekt ut de to som mistenkte i drapssaken men Russland har ikke villet utlevere dem. Russiske myndigheter har hele tiden nektet for å ha hatt noe med Litvinenkos dødsfall å gjøre.

Utredningen om Litvinenko-drapet som den offentlige kommisjonen i Storbritannia har jobbet med det siste året vil bli lagt frem torsdag 21. januar.

Foto: Alexander Litvinenko.

 

 

 

 

 

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...





Nyttig å vite:

Relevante nyheter