Lavere arbeidsledighet og mer vekst

Publisert

Offentlige investeringer i Spania skal økes for første gang siden starten på finanskrisen i 2008. Det går frem av utkastet til neste års budsjett som ble presentert av regjeringspartiet Partido Popular torsdag 25. september. Budsjettet inneholder også prognoser om mer økonomisk vekst og lavere arbeidsledighet.

Partido Popular har siden de tok over regjeringsmakten i slutten av 2011 kuttet offentlige utgifter for titals milliarder euro. Mer stabil økonomi og utsikter til økonomisk vekst gjør imidlertid at den harde sparepolitikken nå er i ferd med å mykes opp. I neste års budsjett økes offentlige investeringer for første gang siden begynnelsen av finanskrisen i 2008. Økningen vil være på rundt 6 prosent, eller 300 millioner euro. Forskjellen fra årets budsjett er ikke stor, men innebærer likevel en overgang fra de siste fem årene med innsparinger.

Neste års budsjett inneholder også prognoser om mer økonomisk vekst og lavere arbeidsledighet. I følge regjeringen vil det i 2015 skapes nærmere 350.000 nye arbeidsplasser og bruttonasjonalprodukt vil øke med 2,0 prosent.

Regjeringen er som vanlig optimististiske i sine prognoser. Ved utgangen av neste år skal dagens arbeidsledighet på rundt 25 prosent ha gått ned til 22 prosent. Den reduserte ledigheten er imidlertid ikke bare et produkt av økt sysselsetting. I følge avisen El País skyldes den forventede nedgangen i større grad at antallet yrkesaktive i 2015 vil gå kraftig tilbake.

Siste budsjett før parlamentsvalget i 2015
Partido Populars eneste politiske argument siden valgseieren i 2011 har vært å få landets økonomi tilbake i vekst. Partiet har fått mye kritikk for sine innsparinger og reformer og ikke minst den svært høye arbeidsledigheten. Populariteten har ikke blitt bedre av anklagene om at partiet har vært involvert i en rekke store korrupsjonssaker. PPs tidligere regnskapsfører sitter i dag varetektsfengslet for korrupsjon, bedrageri og skatteunndragelse for millioner av euro og partiorganisasjonen skal ha vært ulovlig finansiert siden 1990-tallet med utbetaling av svarte bonuser til partiets ledelse, statsminister Mariano Rajoy inkludert.

Meningsmålinger tidligere i år viste at PP hadde tapt mye av oppslutningen de hadde i 2011, noe som også ble bekreftet i EU-valget 25. mai i år da partiet fikk betydelig færre stemmer enn ved forrige valg. Det siste året har imidlertid landets ledighet gått ned fra rundt 27 prosent til rundt 25 prosent og mer enn to år med nedgangstider er snudd til begynnende økonomisk vekst.

Neste års budsjett er det siste i denne parlamentsperioden. Statsminister Mariano Rajoy sa i august at regjeringen ikke hadde til hensikt å skrive ut nyvalg før tiden, noe som innebærer at regjeringvalget vil bli holdt innen utgangen av 2015.

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...


Nyttig å vite:

Relevante nyheter