Lange siestaer ikke sunt

Publisert

Siestaer på mer enn 40 minutter kan være skadelig for helsen. Det er konklusjonen i en studie fra Asia. Å sove lange middagslurer kan forstyrre kroppens omsetting av næringsstoffer, noe som igjen kan gi seg utslag i høyt blodtrykk, diabetes, hjertesykdom og slag. Undersøkelsen viser at dersom sovingen derimot begrenses til under 40 minutter vil ikke helserisikoen øke. Det understrekes samtidig at forskningen er i startfasen, og at det trengs flere studier for å bekrefte funnene.

Å ta seg en siesta midt på dagen er ikke bare noe som gjøres i Spania, men er et utbredt fenomen over hele verden. Nå viser undersøkelser at våre rutiner knyttet til middagsluren kan ha både positive og negative effekter alt ettersom hvor lenge vi sover.

Den nye studien er foretatt i et utvalg på mer enn 300.000 asiater.

Den spanske nettavisen Telemadrid viser til uttalelser fra en av forskerne i teamet, Tomohide Yamada ved Universitetet i Tokyo. Hun mener en avklaring av relasjonen mellom søvn og kroppens omsetting av næringsstoffer (metabolisme), vil kunne åpne for nye strategier å takle symptomer og sykdommer som høyt blodtrykk, diabetes, hjertesykdom og slag.

I følge forskeren er dette interessant, fordi slike sykdommer (metabolsk syndrom) blir stadig mer utbredt. Endring av livsstil og våre rutiner for søvn kan påvirke dette.

Sover man for lenge midt på dagen kan det være skadelig. Undersøkelsen viser samtidig at trøtthet gjennom dagen heller ikke er bra. Å sove middag kan derfor være løsningen, men altså ikke uten begrensninger.

Resultatene fra studien tyder på at siestaer på mer enn 40 minutter kan være skadelig for helsen. Denne risikoen øker dersom søvnen er lenger. Sover man for eksempel middagslurer på 90 minutter, vil faren for metabolsk syndrom kunne gå opp med hele 50 prosent.

En kort siesta vil imidlertid kunne bidra til bedre helse. Søvn på dagen som begrenses til 30 minutter eller mindre kan ha en mild positiv effekt. Samtidig understrekes det at forskningen er i startfasen, og at det trengs flere studier for å bekrefte funnene.

Les også: Vil fjerne siestaen

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Nyttig å vite:

Relevante nyheter