Lager “morcilla” med eget blod, som løsning for veganere

Publisert

En mann fra Alloza i Aragón er blitt kjent på sosiale medier i Spania etter å ha lagt ut en oppskrift på den spanske blodpølsen morcilla, der blod fra svin er byttet ut med eget blod. Pølsen presenteres som en løsning for veganere og andre som er imot bruk av dyr til mat.

Morcilla er ved siden av chorizo en av Spanias mest kjente pølser og regnes som en type blodpølse. Normalt lages den med blod fra svin og inneholder gjerne også ris og krydder. Pølsa har rykte på seg for opprinnelig å komme fra Burgos i Castilla og León, men finnes i forskjellige varianter over hele Spania. Morcilla med eget blod, står imidlertid i en klasse for seg.

Bak ideen om en morcilla laget med eget blod står trevirke- og jordbruksarbeider Raúl Escuín fra den lille bygda Alloza i det spanske innlandet i Aragón. På sosiale medier presenteres oppskriften i form av en video der Escuín trinn for trinn viser hvordan pølsa lages.

Det hele begynner med at man trekker ut 40 milliliter blod fra kroppen med en sprøyte, som sammen med løk, kanel, pepper, pinjekjerner, ris og vann utgjør ingrediensene i pølsa. Blodet tilsettes til slutt, rett etter risen.

Oppskriften er så langt ikke blitt noen suksess i lokalsamfunnet der 30 år gamle Escuín bor og livnærer seg som jordbruksarbeider. Selv om det presiseres at pølsen skal lages med blod fra egen kropp og at man slik sett kan utelukke kannibalisme i sin tradisjonelle form, får det nye konseptet en blandet mottagelse.

Pølsa presenteres imidlertid også som en løsning i kosthold der animalske produkter fra andre dyr ikke er et alternativ, noe som blant annet gjelder veganere.

Hvordan oppskriften blir mottatt hos den gjengse veganer, gjenstår å se. Logikken i argumentet bak ideen er i hvert fall klar nok. Dersom man bruker blod fra egen kropp til pølsa, blir ingen andre dyr skadet eller utnyttet – den etiske forutsetningen for veganeres avvisning av kjøtt og andre produkter fra dyr.

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...





Nyttig å vite:

Relevante nyheter