Kuppet i Rojales!

Publisert

I Rojales, hvor også “norske” Quesada” ligger, ble trolig sammensetningen av kommunestyret ikke helt som velgerne hadde sett for seg.

PSOE fikk flest stemmer men PP endte opp med ordføreren i 2007. “Utlendingspartiet” GRIP, lar i år være å stille egen liste. Kanidatene deres står i år på PPs liste.

Og det nye “uavhengige” partiet PADER vil trolig være med å sikre fire nye år for PP dersom PSOE denne gangen ikke oppnår rent flertall.

 

Valgspesial 2011:

I Rojales, hvor også “norske” Quesada” ligger, ble trolig sammensetningen av kommunestyret ikke helt som velgerne hadde sett for seg.

PSOE fikk flest stemmer men PP endte opp med ordføreren i 2007. “Utlendingspartiet” GRIP, lar i år være å stille egen liste. Kanidatene deres står i år på PPs liste.

Og det nye “uavhengige” partiet PADER vil trolig være med å sikre fire nye år for PP dersom PSOE denne gangen ikke oppnår rent flertall.

 

Valgspesial 2011:

Åpent valg i Alfaz del Pi

Kuppet i Rojales

PP overtar makten i Altea?

Valgskandalen i Alfaz del Pi til Madrid

Bitter kamp & maktmisbruk i Torrevieja

Korrupsjon i Orihuela

 

Grunnen til det noe pussige resultatet i 2007 var det nye ”uavhengige” partiet GRIP som ble startet av to briter og en nederlender. Partiet profilerte seg som uavhengige men gjorde etter valget en avtale med Partido Popular, som altså sikret PP makten til tross for at de ”tapte” valget. PPs syv representanter og sammen med GRIPs to representanter utgjorde de flertallet og kunne styre Rojales. PSOE fikk åtte representanter valgt inn i bystyret, en mer enn PP men måtte likevel tilbringe fire år i opposisjonen.

GRIP bestemte
Ved det forestående valget er de samme tidligere ”uavhengige” GRIP representantene direkte inn på valglisten til Partido Popular. Ifølge avisen Informacion er åtte av de totalt 21 som står oppført på PPs valgliste fra ”utlendingspartiet” GRIP. Et stort antall utlendinger bosatt i Rojales, utgjør flertallet av innbyggerne i kommunen og avgjør dermed valget så lenge de bruker stemmeretten. Det er spesielt briter som utgjør det store antallet og det er nettopp en rekke briter som Partido Popular primært har tatt inn på listene.

Det noe snodige er at mange av dem knapt snakker et ord spansk. Hvordan de skal unngå å bli politiske marionetter som primært er det for å sanke stemmer fra andre utlendinger er noe uklart.

Til tross for at GRIP i år har ”flyttet” hele sin liste til PP skriver de fortsatt på sin nettside: ” The GRIP Political Party is truly Independent. We have no connection to any Business or the Ideologies of other Political Parties”.

GRIP narret velgerne
Tyskeren Josef Wiske var en av GRIPs toppkanidater i 2007 og en av partiets grunnleggere. Han har nå gått ut i pressen imot mange av sine egne partikolleger.  ”Informacion” skriver hvordan en gruppe engelskmenn i GRIP har gått til PP for det forestående valget for å sikre seg selv en plass i bystyret med tilhørende god lønn i bytte mot å la være  presentere en egen GRIP-liste for lokalvalget. Partido Popular har satt opp sju utlendinger blant de 12 første på sin liste og de flere av GRIPs folk er dermed i praksis garantert plass i det neste bystyret.

Josef Wiske fra GRIP anklager sine partikolleger for å ha forrådet partiets offisielle ståsted som ”uavhengig” og han kaller alliansen GRIP og PP for ”en bande”. Han legger mye av skylden på partiets formann, engelskmannen Colin Timms som ifølge Wiske skal oppfatte ordet ”sosialist” som et rent skjellsord. Colin Timms er nå oppført som nummer to på PPs liste og en av de som er garantert jobb på rådhuset uansett utfall av valget.

Wiske er kritisk til hele prosessen GRIP har gjort og gransker nå de juridiske grunnlaget for alliansen med Partido Popular. GRIP har ikke holdt noen generalsamling på mange år. GRIP toppen ber nå alle som ønsker å gjøre noe for byen som om å stemme på PSOE.

PADER
Lokale forretningsmenn er blant de som står bak det nye og uavhengige partiet PADER (Partido Demócrata de Rojales) . Partiet sier de plasserer legger seg i ”sentrum-venstre” på den politiske skalaen. En rekke tidligere PP politikere i Rojales er lite fornøye med denne ”samkjøringen” med GRIP er også blant de som er med i det nye partiet.

 

PSOE er nøkkelen
Hva som skjer i Rojales etter valget avgjøres av om PSOE greier å få rent flertall eller ikke. Ifølge kilder Spaniaposten har snakket med vil PADER lage en pakt med PP dersom PSOE ikke får flertallet og slik sikre fire nye år med PP ved roret. Om det er riktig finnes det i praksis ikke noe alternativ til PSOE for de som ønsker seg en endring i Rojales etter lokalvalget.

PSOE
På valglisten til PSOE i Rojales er det tre utlendinger med reel mulighet til å bli valgt inn. Den tyske kvinnen Gabriele Preibisch er en av dem. Hun har lang politisk erfaring og blant annet vært ordfører i sin hjemby i åtte år. På femteplass står briten Derek Monks, som er spansklærer men også med politisk erfaring fra hjemlandet. På sjetteplass har PSOE satt opp den franske kvinnen Marie Pierr Dubois. Alle er godt integrerte i Rojales og snakker spansk.

PSOE kan ligge an til å gjøre det bedre ved valget i 2011 enn i 2007. Den sittende PP/GRIP koalisjonen har skuffet mange av byens innbyggere. Også tidligere PP-velgere som nå sier de vil stemme på PSOE i år.

Skal man ta partienes presentasjoner til inntekt for valgresultatet kan det gå PSOEs vei i Rojales. De hadde fullt hus med 650 tilhørere på sin valg-presentasjon. Partido Popular hadde en langt mer slunken sal med snaue 150 noe som kanskje forklarer PPs motivasjon til å fylle opp sin egen liste med folk briter fra GRIP.

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...





Nyttig å vite:

Relevante nyheter