Kongens svoger må i fengsel

Publisert

Dommen mot spanskekongens svoger Iñaki Urdangarín opprettholdes av høyesterett i Spania. Urdangarín som er gift med kong Felipe VI´s søster Cristina er dermed dømt til ubetinget fengsel i fem år og ti måneder for bedrageri, korrupsjon og skattesvindel. Saken ble kjent da Juan Carlos var konge i Spania og regnes som en av årsakene til at kongen abdiserte. Også Spanias tidligere miljøminister Jaume Matas fra Partido Popular er funnet skyldig.

Den såkalte Nóos-saken (også kjent som Urdangarin-saken) skiller seg fra andre korrupsjonssaker i Spania på grunn av forbindelsen til det spanske kongehuset. Også landets tidligere regjeringsparti Partido Popular (PP) er involvert i saken med blant annet tidligere miljøminister Jaume Matas som en av de dømte. Saken ble kjent under Juan Carlos´ tid som konge i Spania og regnes som en av årsakene til at kongen abdiserte i 2014. Hertugtittelen var da fratatt både Urdangarín og prinsessen.

Hovedtiltalte Urdangarín som er gift med prinsesse Cristina av Spania og dermed svoger til kong Felipe VI skal ha utnyttet sin tittel som Hertug av Palma de Mallorca til å skaffe seg oppdrag hos regionsadministrasjonen i Valencia og på Balearene i årene 2005 til 2006 da PP satt med styringen i de to regionene.

Daværende regionspresident i Valencia, Francisco Camps (PP) har vært under etterforskning i saken, men ble aldri tiltalt. Det ble imidlertid regionspresidenten på Balearene fra samme periode Jaume Matas (PP)

Før vervet som regionspresident var Matas miljøminister i José Maria Aznars regjering på begynnelsen av 2000-tallet. Matas som allerede er dømt og har sonet fengsel i en beslektet sak (Palma Arena-saken) får med den nye dommen en ny fengselsstraff. Høyesterett (Tribunal Supremo) opprettholder straffen fra underretten på Mallorca på tre år og åtte måneders ubetinget fengsel.

Urdangarín er beskyldt for å ha brukt sin status som inngiftet i kongehuset til å skaffe offentlige støtte til prosjekter til en non-profitt stiftelse (Instituto Nóos) som han ledet sammen med sin kollega Diego Torres, også dømt i til flere års fengsel. Deler av pengene Urdangarín fikk inn til stiftelsen skal han ha overført til seg selv og sin kone prinsesse Cristina via firmaet Aizóon, et foretak hertugparet eide sammen.

Prinsessens Cristinas eierskap i nevnte firma har gjort at også hun har vært involvert i saken. Prinsessen hadde lenge status som tiltalt, men ble til slutt frikjent. Høyesterett opprettholder denne frikjennelsen. Prinsesse som beviselig ble begunstiget av ektemannens disposisjoner, skal likevel være ilagt et sivilt erstatningskrav på rundt 128.000 euro, noe lavere enn underrettens krav.

Urdangarin var allerede i mai 2012 klar til å kjenne seg skyldig i saken og tilbakebetale 3,7 millioner euro mot at han skulle slippe fengsel og at prinsessen ble holdt utenfor saken. Tilbudet ble imidlertid avvist av domstolen på Mallorca. Dommen fra høyesterett som ble offentliggjort tirsdag 12. juni ga en reduksjon på fem måneder i fengselsstraffen fra underretten. Dommen kan ankes til den spanske forfatningsdomstolen Tribunal Constitucional.

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Flere relaterte nyheter

Nyttig å vite: