Kongen kjente til korrupsjon

Publisert

I korrupsjonsaken Noos står kongens svoger Iñaki Urdganarin og hans kone prinsesse Cristina anklaget for underslag av offentlige midler, hvitvasking av penger og skatteunndragelse.

I korrupsjonsaken Noos står kongens svoger Iñaki Urdganarin og hans kone prinsesse Cristina anklaget for underslag av offentlige midler, hvitvasking av penger og skatteunndragelse.

Urdangaríns tidligere partner, Diego Torres, har nå overlevert en lang rekke e-poster til dommeren som etterforskeren korrupsjonssaken hvor han fører bevis for at kong Felipe VI og resten av kongefamilien både har hatt kjennskap til ekteparets ulovlige aktiviteter og valgt å benytte sitt støtteapparat til å beskytte prinsessen og ektemannen.

Sterkt tillitsforhold med kongen

I anken fremsatt av Torres og hans kone, Ana Maria Tejeiro, inkluderer ekteparets forsvarere blant annet et brev sendt av ektemannen av prinsesse Cristina til kong Felipe som beviser at de to hadde et sterkt tillitsforhold.

Den korrupsjonstiltalte forretningsmannen har også fremlagt meldinger som er sendt til kong Felipe hvor Urdangarín forsøker å sette i stand et møte i Moskva mellom kong Felipe og forretningsmannen Joaquín Boixareu. Boixareu grunnla Stiftelsen for idrett, kultur og sosial integrering og anses av etterforskningsdommeren Castro som en av hovedaktørene i korrupsjonssaken.

Ulik behandling

Advokaten som forsvarer Torres, Manuel Gonzalez Peeters, understreker at når rettssaken endelig starter vil de innkalle som vitner “hver og en av personene som har vært delaktige i e-post utvekslingene med de korrupsjonstiltalte, med de begrensninger som følger av gjeldende lovgivning.” Forsvarsadvokaten henviser her til den nye immunitetsloven som innbefatter at blant andre nåværende og tidligere konger ikke kan straffeforfølges.

Forsvaret til Torres sammenligninge videre tiltalen mot Torres sin kone Ana María Tejeiro og prinsesse Cristina. Etter forsvarets mening var deltakelse til Tejeiro minimal sammenlignet med prinsesse Cristina sin rolle. Prinsessen var svært aktiv i den korrupsjonssiktede stiftelsen og har over lang tid fungert som talskvinne for Noos.

Ransaket ikke stiftelsens hovedkontor

Advokatene hevder også at prinsessen og hennes ektemann har nytt en “posisjon av absolutt privilegium” underveis i etterforskningen av korrupsjonssaken. Ifølge forsvareren ble for eksempel aldri villaen til prinsessen og Urdangarín ransaket, mens boligen til ekteparet Torres-Tejeiro ble ransaket og en rekke dokumenter beslaglagt av politiet.

Ekstra merkelig blir dette når man vet at villaen til hertugen av Palma i Barcelona har fungert som hovedkvarteret til familiebedriften Aizoon og at ekteparet har mottatt betydelig offentlig støtte til driften av hjemmekontoret.

 

 

 

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...





Nyttig å vite:

Relevante nyheter