Kongelige tiltak mot korrupsjon

Publisert

Spanske politikere har endelig satt Spanias korrupsjonsproblemer høyt på agendaen. Det samme har landets dommere som nylig oppfordret nasjonalforsamlingen til å vedta en bedre og strengere straffelov mot hvitsnippforbrytelser. Sist ut med nye tiltak er imidlertid landets konge Felipe VI. Den nye kongen vil forby medlemmer av kongehuset å ta imot dyre gaver fra firmaer og forretningsforbindelser og andre former for særbehandling.

Fra og med første januar neste år vil den spanske kongefamilien kun ha anledning til å ta imot gaver som inngår som en del av vanlig praksis og kutyme og som ikke er i konflikt med de kongeliges rolle som offentlige personer og representanter for monarkiet. Hvor grensen skal gå for når en gave kan mottas og ikke vil bero på de kongeliges skjønn. Kongefamilien vil imidlertid ha tydelige regler å gå etter.

Dersom gaver ikke skal anses som personlige blir de gjort til statlig eiendom som en del landets nasjonale kulturarv (Patrimonio Nacional). De nye reglene vil også gjelde for andre typer privilegia som pengegaver, donasjoner, flyreiser og lån med lavere rente en markedsrenten, skriver avisen El Pais. Hensikten med de nye reglene er blant annet å unngå situasjoner som den som har oppstått med kongens storesøster Cristina og hennes ektemann, i dag tiltalt i en større bedragerisak.

Les også: Tiltalen for skattejuks opprettholdes

Det vil også bli slutt på å ta imot dyre gaver slik Felipes far Juan Carlos i sin tid gjorde da han sa ja til en yacht til 18 millioner euro fra av en gruppe forretningsfolk på Balearene. Den gamle kongen skal også ha fått to Ferrari-biler av statsministeren i De forente arabiske emirater. Den ene er i dag overført til statlig eie som en del av den spanske kulturarven, noe som angivelig også vil skje med den andre.

Les også: Spanskekongen gir bort luksusyacht

De nye reglene vil kun gjelde for de som offisielt regnes som kongelige i Spania, som etter innsettelsen av den nye kongen 19. juni i år er don Juan Carlos og doña Sofía, den nye Kong Felipe VI og dronning Letizia og deres to døtre Leonor og Sofía. Kong Felipes to eldre søstre vil ikke være underlagt reglene. Eldstesøsteren Elena vil imidlertid i representasjonsoppgaver for kongehuset unntaksvis rammes av reglene. Det gjelder ikke prinsesse Cristina som etter tiltalen for bedrageri er fritatt for slike oppdrag.

El Pais skriver at Kong Felipe med de nye reglene ønsker å holde ord fra det han sa i sin innsettelsestale om at det spanske monarkiet skulle fornyes og bli mer “helhetlig, ærlig og transparent”. Den nye kongen har sagt han vil fornye kongehuset som institusjon med blant annet større åpenhet om slottets økonomi og forvaltning. Nye og strengere regler vil foruten kongefamilien også gjelde for administrasjonen av slottet La Zarzuela. Kongen har fra før av gått inn for at kongehusets økonomi skal underlegges ekstern statlig revisjon.

Les også: Strengere straffer mot korrupsjon

 

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Relevante nyheter