Katalonias leder kritiserer politiet ikke demonstrantene

Publisert

Regionale politimyndigheter sier de føler seg forsvarsløse etter at regionens myndigheter ikke tar ut tiltale mot de som har ble arrestert etter opptøyer i Barcelonas gater.

Over 600 personer er meldt skadet, rundt halvparten av dem politifolk. Over 200 pågrepet i forbindelse med skadeverk og vold. Fire demonstranter har mistet et øye som følge av å ha bli skutt på med gummikuler av politiet.

Et vesentlig antall private biler er satt i brann i tillegg er nesten 250 politibiler skadet. En rekke butikker har blitt plyndret av demonstranter.

Demonstrantene har rutine-messig tent fyr på søppeldunker som de plasserer midt ute i gaten. Mange av dem har vært utstyrt med hakker så de kan ta opp fortauet og lage prosjektiler som de kaster mot politiet og noen av dem så store at politi-hjelmene sprekker. Flere titalls politifolk har vært innlagt på sykehus, mange med hodeskader som følge av stein kastet mot dem. Nasjonalister har også kastet Molotov-Cocktails som antennes.

I Barcelona by har kommunen estimert at bare skadene på benker, gjerder og andre strukturer ute på gaten kommer til over 2.7 millioner Euro.

Blant de som demonstrerer er «profesjonelle» demonstranter som har kommet fra Frankrike, Tyskland og Italia. De er ofte knyttet til anarkist-grupper som støtter de katalanske nasjonalistenes krav om å forlate den spanske staten. Mange av dem er knyttet til høyre-ekstreme grupper. Italias statsminister Matteo Savini har uttalte sin støtte til nasjonalistene i Katalonia. Ironisk nok er Salvini meningsfelle med det høyre-ekstreme spanske partiet VOX som er blant de som vil slå hardest ned på nasjonalistene i Katalonia.

Vil ikke fordømme gate-volden

Lederen for parlamentet i Barcleona Quim Torra har utallige ganger blitt oppfordret av andre politikere om å fordømme volden. Det har han ikke gjort, Torra har bare ville fordømme politiets fremtreden. Torra tilhører gruppen nasjonalister som jobber for løsrive regionen fra Spania.

Spanias statsminister Pedro Sanchez nektet å møte delstats-presidenten som en konsekvens av mangelen på en fordømmelse av volden. Statsministeren besøkte Barcelona 21. oktober for å selv se det som skjer i regionen og besøke skadde på sykehus.

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Relevante nyheter