Jeremy Clarkson «angriper» Spania

Publisert

Tidligere BBC- og Top Gear-programleder Jeremy Clarkson har nok en gang kommet med usaklige og kontroversielle kommentarer, denne gangen rettet mot Spania. Den omstridte tv-verten skulle i utgangspunktet anmelde en bil fra den spanske bilprodusenten Seat, men har i stedet endt opp med en artikkel der han går løs på spanjoler og harselerer med temaer som Den spanske borgerkrigen. Artikkelen som er publisert i The Sunday Times er oppfattet som så usaklig at den spanske ambassade i London i forsvar av landets største eksportprodukt har sett seg nødt til å kommentere saken.

I artikkelen «Does this Spanish fly? No, it’s a homage to catatonia» starter Jeremy Clarkson med å si at han aldri tidligere har kjørt en Seat fordi han ikke har sett poenget. Allerede i tittelen på artikkelen trekker den kontroversielle programlederen usaklige paralleller til sårbare temaer i spansk historie. Clarkson som blant annet tidligere har hengt ut tyskere for det som skjedde under Andre verdenskrig og kommet med rasistiske bemerkninger mot asiater, svarte og funksjonshemmede har denne gangen valgt å snakke om Den spanske borgerkrigen.

«No, it’s a homage to catatonia» er etter alt å dømme et forsøk på å si at Seats nye Leon X-Perience er like lite fleksibel som en person som lider av den nevrologiske tilstanden katatoni. Tittelen er imidlertid et ordspill med George Orwells bok «Homage to Catalonia» som handler om de første årene av Den spanske borgerkrigen og kampen mot fascistene.

Hva han så mener med Spanish Fly er et åpent spørsmål. Foruten å være en giftig flue, er det tittelen på en rekke produksjoner innen musikk og film blant annet en britisk komedie fra 1975. Ser man vekk fra dobbeltbetydninger og uklare undertoner, spør Clarkson om bilen får godkjent «Does this Spanish fly» og svarer nei, den er som sykdomstilstanden katatoni.

Men Clarkson har ikke bare nøyd seg med en «treffende» tittel. I artikkelen går han langt lenger og setter spørsmålstegn ved hvem som i det hele tatt kunne tenke seg å kjøpe en Seat, et kjøretøy han oppsummerer som «bortkastet tid». Han stiller også spørsmål om hvem som ønsker å kjøpe en bil produsert av spanjoler nå man kan få en helt lik bil lagd av tyskere og tsjekkere, «som faktisk er gode på å lage bil». Kommentaren referer til at Seat i dag i likhet med tsjekkiske Skoda eies av tyske Volkswagen Group og er underlagt deres produksjon og at bilene har visse likheter.

Flere engelske aviser har skrevet om Clarksons nye blemmer. Hadde den tidligere Top Gear-programlederen holdt seg til å snakke om bilen han skulle anmelde ville reaksjonene mest sannsynlig ha uteblitt, men som så mange ganger tidligere beveger han seg langt utenfor det faglige. I følge Clarkson er Seat resultatet av spanske myndigheters arbeid med å få Spania ut av en «tredje verden-status» og et forsøk på å få spanjoler til å bruke sine «perler og kyllinger, eller hva de nå brukte som valuta den gangen» på egenproduserte biler fremfor kvalitetsbiler fra utlandet.

Clarkson har også tydelig problemer med å la temaet borgerkrig ligge. Om sin første opplevelse med Seat forteller den tidligere tv-verten at han helt siden Seat lagde Fiat Panda på lisens fra Italia har hatt lite interesse for spanske biler – «hvorfor skulle jeg bry meg om en italiensk bil laget av en gjeng med folk som uken før hadde skutt på hverandre».

I følge den sparkede programlederen egner ikke spanjolene seg til å lage biler, men «de er gode til å fiske utenfor Cornwall», en kommentar som heller ikke er ment som et kompliment men som som henspiller til påstander om spanske tråleres ulovlige fiske i havet syd for England.

Spanias ambassade i London har etter artikkelen i The Sunday Times sett seg nødt til å svare Clarkson. I en humoristisk kommentar til den engelske bilfantastens fornærmelser minner ambassaden om at Spania er Europas andre største produsent av biler etter Tyskland og den åttende på verdensbasis. Det påpekes at mer enn to millioner mennesker hvert år kjøper biler som er produsert i Spania og «ser ut til å være fornøyde med det» og «merkelig nok» ikke påvirket av Clarksons «gjennomtenkte, balanserte og alltid underholdende meninger». Ambassaden takker også Clarkson for komplimentet om at spanjoler er gode til å fiske, men setter spørsmålstegn til den geografiske begrensningen «utenfor Cornwall».

Jeremy Clarkson var i årevis vert for det populære tv-programmet Top Gear. I mars 2015 ble han sparket av BBC etter en rekke rasistiske kommentarer og etter å ha slått til en av showets produsenter.

 

 

 

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet og følg oss på Facebook!

Flere relaterte nyheter