Israel nekter spansk domstol informasjon om avdød FN-soldat

Publisert

Israel har så langt ikke frigitt informasjon om den spanske FN-soldaten Francisco Javier Soria som ble skutt og drept av israelske styrker i Libanon i januar 2015. Spanias nasjonale domstol Audiencia Nacional har gjentatte ganger bedt om opplysninger om skytingen, men har så langt ikke fått svar fra israelske myndigheter. Ulykken skjedde da Israel av ukjente årsaker åpnet ild mot et av FNs vakttårn i Sør-Libanon.

Det var i konflikten mellom Israel og Hizbollah at den 36 år gamle spanske FN-soldaten Francisco Javier Soria 28. januar i fjor ble skutt og drept av israelske styrker i Sør-Libanon. Hvorfor det ble skutt mot vakttårnet der Soria befant seg er aldri kommet fremt. Angrepet skal imidlertid ha inngått i en offensiv mot den libanesiske motstandsbevegelsen Hizbollah.

Skytingen ble sterkt kritisert av både Spania og De forente nasjoner (FN). FNs generalsekretær Ban Ki-moon var blant de som stilte seg uforstående til hendelsen og påpekte at FN-posten hadde en beliggenhet som var godt kjent for de israelske styrkene.

Spanias forsvarsminister Pedro Morenés beskrev senere ulykken som en «serie av feil og forsømmelser» fra israelsk side, men at styrkene ikke hadde til hensikt å treffe den spanske FN-soldaten. På beskyldninger om at Israel hadde skutt «rett mot» Soria eller skutt «mot alt de så som om de ikke brydde seg», svarte den spanske ministeren at det siste trolig var mest sannsynlig.

I følge avisen El País skal Israel ha blitt enige med det spanske forsvarsdepartementet om en erstatning til enken og sønnen etter Soria på 200.000 euro. FN-soldatens foreldre har imidlertid ikke godtatt at Israel betaler seg ut av problemet og krever en uavhengig granskning i saken. Etter det tragiske dødsfallet skal FNs vakttårn på grensen mellom Israel og Libanon ha blitt forsterket.

Les også: Israel skyld i drapet på spansk FN-soldat

 

 

 

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Flere relaterte nyheter