Insisterer på helsehjelp til papirløse

Publisert

Regionspresidenten i Valencia, Ximo Puig (PSOE), insisterer på at utlendinger som bor i regionen men ikke er offisielt registrert skal fortsette å få helsehjelp ved regionens sykehus. Puig som tok over som president i Comunidad Valenciana etter at PP og Alberto Fabra tapte valget i mai trosser dermed regjeringen i Madrid og den spanske forfatningsdomstolen som har kjent det regionale vedtakek ugyldig.

Regjeringspartiet Partido Popular har siden 2012 bestemt at samtlige av landets regioner skal frata «papirløse» deres helserettigheter og ikke gi hjelp til nye uregistrerte immigranter. Da Puig ble innsatt i juni i år var noe av det første han gjorde å gi helserettighetene tilbake. Puig som representerer det spanske arbeiderpartiet (PSOE) og sitter i regionsregjering med det rødgrønne partiet Compromís har vedtatt en lov som sikrer de papirløse helsehjelp ved regionens sykehus. Denne loven ble imidlertid nylig kjent ugyldig av den spanske forfatningsdomstolen.

Regionspresident Puig kritiserer PP-regjeringen for å misbruke forfatningsdomstolen og mener det er feil at sentralregjeringen i Madrid skal bestemme over regionen i denne saken.

 

Helsehjelp til papirløse

Forbudet mot helsehjelp til papirløse kom fra PP og regjeringen Rajoy i september 2012. Alle landets 17 regioner ble pålagt å annullere helserettigheter som allerede var gitt og ikke utstede nye helsekort. Både PP-kontrollerte regioner og regioner styrt av andre partier har etter det motsatt seg forbudet.

Avisen El País presenterte tidligere i år en oversikt over de forskjellige regionene og hvordan de forholdt seg til overstyringen fra Madrid. Av regionene som aldri fulgte opp PPs påbud er Navarra, Asturias, Catalonia, Galicia og Andalucía.

Da Compromís og PSOE tok over styringen i Comunidad Valenicana etter valget i mai i år ble det besluttet at også denne regionen skulle å trosse regjeringens påbud. Det gjorde også regionene Aragón, Cantabria, Balearene, Castilla-La Mancha, Extremadura og Madrid (Comunidad de Madrid er PP-styrt men i opposisjon til sentralregjeringen i denne saken).

Kanariøyene og Castilla y León gir bare delvise helserettigheter til papirløse, mens Murcia og La Rioja hele tiden har vært tro til Rajoy-regjeringens påbud.

Foto: Regionspresidenten i Comunidad Valenciana, Ximo Puig (PSOE).

 

 

 

 

 

 

 

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...


Flere relaterte nyheter

Nyttig å vite: