Immigrasjonspolitiet fikk fridager for arrestasjoner ved grensen

Publisert

En intern ordre i den baskiske byen Irún immigrasjons- og grensebrigade i Nord-Spania innvilget opptil fem fridager til betjenter som foretok 10 arrestasjoner.

“Fra 1. juli 2023 vil følgende kompensasjonsdager bli innvilget, avhengig av antall arrestanter i helgene”, heter det i ordren.

Hvis betjentene ikke pågrep noen i løpet av helgen, ville de få to ordinære fridager. Hvis de arresterte én person, ville de få tre fridager. To pågripelser ville tilsvare fire dager, og de som kom opp i ti pågripelser, kunne få opptil fem fridager.

“Ordren ble rapportert av politimedlemmer i Irún-brigaden”, sier Pablo Pérez, nasjonal talsmann for Jupol, Spanias største politifagforening, til Euronews.

Dokumentet ble deretter rapportert på sosiale medier av Jupol, og ordningen ble kansellert uten opphold. Ifølge spanske medier ble ordren opphevet så snart ledende politifolk ble kjent med den, og det ble iverksatt en disiplinærundersøkelse.

Målet var bedre statistikk

“Det er en måte å legge press på betjentene på for å få dem til å arrestere flere personer. Målet er å få bedre statistikk. Denne politistyrken måler hele tiden sine prestasjoner basert på statistikk. Det er det største problemet de har”, legger Pérez til.

Talsmannen påpeker at denne tallbaserte politimodellen har blitt fullstendig foreldet.

Også regionale myndigheter har kritisert ordren og måten politimodellen fungerer på.

På en pressekonferanse uttalte delegaten for regjeringen i Baskerland, Denin Itxaso, at ordren fra den nasjonale politiledelsen i Irún var “en absurd feil” som “har blitt stoppet i tide”.

Denin Itxaso forklarte at sjefsinspektøren som undertegnet den kontroversielle ordren, nylig hadde begynt ved politistasjonen, og beskrev oppførselen hans som “absurd”.

“I det 21. århundre avhenger ikke politiets prestasjoner og effektivitet av antall arrestasjoner”, la han til.

Politiets fagforening antyder at kommandoen kan ha kommet fra høyere hold.

“Den eneste gangen noe lignende skjedde, var i 2019, i samme politienhet. Vi tror at den ansvarlige for ordren er innvandringssjefen, siden han er den samme personen som var der da en lignende ordre ble gitt i 2019”, sier Jupols talsperson.

Frivillige organisasjoner er svært bekymret og har påpekt at politiet belønnes for å “jakte på innvandrerne”.

Irún og området nær elven Bidasoa, som grenser til Frankrike, er et transittområde for ulovlige innvandrere fra Afrika sør for Sahara. Målet er å ta seg over til Frankrike og deretter videre til andre EU-land.

Ifølge den spanske avisen El País har minst ni mennesker omkommet, hvorav seks druknet og tre ble påkjørt av tog, i forsøket på å krysse den spansk-franske grensen siden 2021.

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Flere relaterte nyheter

Nyttig å vite: